Het nieuwe jaar is nog net geen maand oud. Tijd om eens vooruit te kijken wat 2025 gaat brengen voor ons bierliefhebbers. Wat zijn de trends in de bierwereld?
Terwijl de dagen weer lengen, verpatsen slijterijen hun laatste flessen winter- en kerstbier aan bodemprijzen. Liefhebbers van bovengistende bieren met hoge alcoholpercentages kunnen nu mooie koopjes doen. Dirck3 stunt momenteel zelfs met Brand Winterbier en Warsteiner Winterbier voor € 1 in zijn bier aanbieding.
Maar welk moois hebben brouwers dit voorjaar voor je in petto? In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier!
Alcoholarme en alcoholvrije bieren worden elk jaar populairder. Dat is grotendeels te danken aan de verbeterde smaak. Brouwers blijven innoveren en experimenteren. Met succes.
De nieuwste alcoholvrije biertjes benaderen het echte werk steeds beter. Liefhebbers van Belgische bieren zullen verbaasd zijn over het smakenpalet van alcoholvrije alternatieven als La Trappe Nillis en Affligem Blond 0.0%.
Tegelijkertijd wordt het aanbod steeds groter. Zo zijn er tegenwoordig alcoholvrije en alcoholarme IPA's, Pale Ales, Stouts, Lagers en nog veel meer bierstijlen te vinden in de winkelrekken.
Ook opvallend; Lowlander Beers uit Amsterdam kondigde pas geleden aan dat zij overstappen op louter laag-alcoholische bieren. Deze stap zetten zij na uitgebreid onderzoek, een teken dat er veel van dit biersegment wordt verwacht.
Klassieke bierstijlen beramen al enkele jaren hun comeback. Jonge en beginnende bierdrinkers grijpen steeds vaker naar traditionele ambachtelijk gebrouwen bieren zoals Weizen, Tripels en Saisons.
Kleine brouwerijen herinterpreteren deze oude recepten met moderne technieken. Enkele niet te missen Nederlandse Saisons zijn Oedipus Mannenliefde, Compliment van Breugem Bier en Bird Brewery Datisandere Koekoek.
Consumenten worden zich steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk en de impact van hun levensstijl op het milieu. Ook bierdrinkers houden meer en meer rekening met duurzaamheid.
Brouwers spelen hier handig op in. Ze verkleinen hun afvalberg met duurzame productiemethoden en lokale ingrediënten. Het gebruik van zonne-energie, gerecycled water, innovatie verpakkingen van gerecyclede materialen en slimme technologieën zorgen voor een duurzamer productieproces.
In 2024 werd Royal Swinkels bijvoorbeeld uitgeroepen tot Sustainable Brewery of the Year en bij opening was het nieuwe Gulpener brouwhuis het meest duurzame van Europa.
Voor brouwers is niets te gek. Ze stappen steeds verder uit hun comfortzone. Denk aan fruitige bieren die hun exotische smaken ontlenen aan tropische ingrediënten als passievrucht, mango, koriander en jalapeño.
Ook brouwers van Imperial Stouts experimenten erop los. Ze complementeren de vertrouwde koffie- en chocoladesmaken met zoete toevoegingen zoals kokos, Zuid-Amerikaanse bonen en pittige chilipepers.
Een ander mooi voorbeeld is het botanische bier dat de Amsterdamse Lowlander brouwerij maakt. Zij maken onder andere gebruik van gered fruit uit de voedselketen en gebruiken botanische ingrediënten om hun bieren extra smaak te geven.