Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Duitse biercultuur

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Duitse biercultuur

30 juni 2023 door Biernet redactie

Als je aan bier denkt dan denk je aan Duitsland. Dat is niet gek, de associatie tussen bier en Duitsland wordt snel gemaakt. Hoe zit het met de Duitse biercultuur?

pexels photo-1533864
duitse-vlag
duitse-bieren

Iedereen kent het Oktoberfest waar mannen en vrouwen in de traditionele klederdracht aan lange tafels halve liter na halve liter wegzetten en voor de voetbalfans is de Paulaner bierdouche na het kampioenschap van Bayern Munchen geen onbekend tafereel. In deze blog duiken we daarom dieper is de wereld van het Duitse bier waar je bij speciaalbierpakket.nl oneindig veel mogelijkheden in hebt. Aan het einde van dit artikel weet jij meer over de achtergrond van Duitse bieren en waar je naar moet kijken bij het uitkiezen van deze verschillende lekkere bieren.

Hoe ziet de Duitse biercultuur eruit?

Het drinken en brouwen van bier heeft in Duitsland een lange traditie. Al rond het jaar 700 wordt er bier gebrouwen en veelvuldig gedronken. De oorsprong van de bierproductie ligt zeer waarschijnlijk bij religieuze gemeenschappen uit die tijd. Vandaar dat veel bekende Duitse biermerken vernoemd zijn naar verschillende kloosterordes, zoals: Paulaner , Franziskaner en Augustiner . Vandaag de dag zijn er in heel Duitsland zo’n 1300 brouwerijen die verantwoordelijk zijn voor meer dan 100 miljoen hectoliter per jaar. Hiermee kunnen er 4000 olympische zwembaden aan Duits bier gevuld worden.

In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier. In vergelijking met een Nederlander, die gemiddeld 61 liter bier dronk, lag dat getal dus 34 liter hoger. Uit een ander onderzoek in 2018 bleek dat Duitsland op plek vijf stond van landen met de hoogste alcoholconsumptie. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat je vanaf je zestiende levensjaar in Duitsland al bier mag kopen. Onder toezicht van je ouders mag je volgens de Duitse wet al vanaf je veertiende bier of (mousserende) wijn drinken. Eveneens is het toegestaan om alcohol te nuttigen in het openbaar. In Berlijn hebben ze er zelfs een eigen term voor: ‘Wegbier’, een flesje bier voor onderweg.

Reinheitsgebot

Een bierwet die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van de Duitse biercultuur is het Reinheitsgebot, oftewel de zuiverheidswet. Deze wetgeving werd in 1516 voor het eerst afgekondigd en bepaalde dat bier alleen gebrouwen mocht worden met water, mout en hop. Later werd hier nog gist aan toegevoegd omdat dit een belangrijk ingrediënt bleek bij het fermentatieproces. Het Reinheitsgebot heeft er in de loop der eeuwen voor gezorgd dat de kwaliteit van het Duitse bier behouden bleef. Een belangrijke uitzondering op het Reinheitsgebot was het brouwen van Weizenbier, dat voornamelijk bestond uit tarwe. Hier werd een uitzondering voor gemaakt omdat de productie van het tarwebier volledig in handen was van adellijke families.

Lees ook

Een vervelende bijkomstigheid van het Reinheitsgebot was wel dat er weinig variatie bestond op de Duitse biermarkt. Vandaag de dag wordt de bierwet niet meer zo serieus genomen en experimenteren Duitse bierbrouwers er lekker op los. Toch zijn er ook veel brouwers die vasthouden aan de traditionele receptuur van het bierbrouwen.

Wat zijn verschillende Duitse bierstijlen?

Door de lange geschiedenis op het gebied van bier zijn er veer verschillende Duitse bierstijlen. We bespreken de populairste:

  • Pilsner : Hoewel pilsner officieel niet afkomstig is uit Duitsland maar uit Tsjechië, is het wel een van de populairste bierstijlen in Duitsland. Pilsner kenmerkt zich door de lichte kleur en frisse hoppige smaak. Pilsner wordt nog altijd voornamelijk via het Reinheitsgebot gebrouwen. Alleen van water, mout, hop en gist dus.
  • Weizen : Weizen bier, of weißbier, is Duits tarwebier met een relatief laag alcoholpercentage. Vaak denken mensen dat weizenbier hetzelfde is als witbier, zoals de naam doet vermoeden, maar dit is niet het geval. In weizenbier zit minder hop waardoor het bier minder bitter smaakt en worden er geen kruiden toegevoegd. 
  • Märzen : Dit bier kenmerkt zich door een iets donkerdere kleur, een volle zoete smaak en een lichte bitterheid. Märzen wordt vaak geassocieerd met het Oktoberfest, omdat het hier vroeger vaak geschonken werd door de lange houdbaarheidsdatum. Inmiddels wordt er tijdens het oktoberfest iets lichter bier geschonken om de feestgangers niet af te schrikken met het idee van zwaar donker bier.
  • Dunkel : Ook de Dunkel wordt gebrouwen via het Reinheitsgebot en kenmerkt zich door een amberachtige tot donkerbruine kleur. De fruitige, kruidige smaak waar karamel in terug te vinden valt, is eveneens karakteristiek voor de Dunkel.
  • Radler : De radler is een drank waarbij 50/50 bier en limonade gemixt worden. Het is een ideale dorstlesser en erg populair in de zomermaanden. Radler kenmerkt zich door zijn frisse smaak en lage alcoholpercentage (2%). Eveneens zijn er veel radlers alcoholvrij verkrijgbaar. De naam van deze drank zou vernoemd zijn naar fietstoeristen (fahrradler).

Oktoberfest

Het Oktoberfest is een van de grootste volksfeesten van Europa en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het volksfeest kan ook gezien worden als een van de grootste bierfestivals van de wereld, omdat het bier rijkelijk vloeit tijdens de festiviteiten. Het Oktoberfest kent haar oorsprong in 1810 toen ter ere van de bruiloft van kroonprins Lodewijk van Beieren een groot volksfeest werd georganiseerd. In 2010 werd de tweehonderdste verjaardag van het volksfeest gevierd en in 2023 staat de 188e editie op de planning.

Tijdens het Oktoberfest worden er maar zes biermerken geschonken die allemaal speciaalbier brouwen voor het volksfeest. De zes biermerken zijn: Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten-Franziskaner-Bräu. 

In de webshop en fysieke winkel van Speciaalbierpakket.nl wordt een uitgebreid assortiment aan Duitse bieren aangeboden. Ben je na deze blog enthousiast geworden om een aantal nieuwe bierstijlen te proberen? Ga dan opzoek in deze uitgebreide webshop en wellicht vind jij je favoriete Weizen , Märzen , Dunkel of andere Duitse bierstijl!

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen