Schenk bier in de kerk en mensen staan in de rij om naar binnen te mogen. Het vierde Bierfestival in Groningen was een groot succes. Twee avonden en één middag was de Martinikerk gevuld met bierliefhebbers. Ze genoten van nationale en internationale tapbieren en bieren op fles.
Als ik binnenkom op het Bierfestival Groningen krijg ik direct een goed gevoel. Een prachtige locatie, een gemoedelijke sfeer en bieren van meer dan vijftig brouwerijen, wat wil een mens nog meer! Wat opvalt is de mix van mensen, jong en oud, man en vrouw. Bier is de laatste jaren steeds meer een allemansvriend geworden en dat zie je goed terug op dit festival.
Ik haast mij naar de jongste brouwerij op het festival, Bax Bier uit Groningen. Een heerlijke Citrus Pale Ale word mij aangeboden. “Kon minder”: een heerlijk fris biertje met een hoppig en fruitig aroma, ideaal voor de komende zomer!
Vrijdag- en zaterdagavond zijn er verschillende masterclasses. We beginnen met microbrouwerij White pony, een Italiaanse brouwerij die zijn bieren brouwt in België.
De bieren die hij mee heeft gebracht hakken er gelijk in, bieren van 12% en 13%, maar door de zoetigheid drinken ze gemakkelijk weg. Vooral de Black Sheep is een erg lekker bier, deze stout is volgens de brouwer ook goed te gebruiken als basis voor een tiramisu.
Wat volgt is de masterclass over Westvleteren en Sint Bernardus. Dat deze brouwerijen een gemengd verleden hebben weten de meeste wel maar om deze bieren naast elkaar te proeven hebben nog niet veel mogen ervaren. Een unieke kans! We moeten blind proeven maar het verschil is duidelijk. Westvleteren 12 wint het gemakkelijk van de Sint Bernardus abt 12. De broeders van de Sint-Sixtusabdij weten wat ze doen en zijn niet voor niets de beste brouwers van de wereld.
Het festival is groot en de tijd gaat snel. Aangezien er heel wat bieren geproefd gaan worden begin ik laag in het alcoholpercentage en bouw ik langzaam op. Het nadeel hiervan is dat je hierdoor meer bieren tegen komt met weinig body. Het is veel moeilijker om een smaakvol bier te maken met een laag alcoholpercentage dan met een hoog percentage.
Deze bieren zijn hier in mijn ogen niet in geslaagd:
- Smaragd van De Witte Leeuw
- Kaaibier van De Proefbrouwerij
- Lupulus van Brasserie Les 3 Fourquets
De Gingershot van Brouwerij de Molen is wel een leuke om te proeven, de gember komt duidelijk naar voren, bijzonder! De Berghoeve Brouwerij heeft met zijn Chili Porter van 4% een lekker bier gemaakt. Het is vooral de aroma van de chili die terug komt, de pittigheid proef ik niet terug.
"Maak De Beste Bock Met Karakter." Dat was de opdracht voor de amateurbrouwers. Johannes Brandsma wist hier wel raad mee en won met zijn Drop Bock de eerste prijs. Jopen Beer maakte het lekkerste lentebier en Brouwerij Rodenburg won de prijs van de beste en lekkerste tripel.
De Bier- en spijswedstrijd werd gewonnen door Het Feithhuis.
Als ik een lambiek of geuzen op de kaart zie staan dan sla ik die zo snel mogelijk over. Toch zijn er mensen die dit lekker vinden. Hier moet een reden voor zijn. Deze masterclass is voor mij de ideale kans om de lambiek te ontdekken. Tijdens de masterclass krijgen we een uitgebreide uitleg over de verschillen, oorsprong en benamingen van deze bieren.
Het eerste wat we mogen proeven is een drie maanden oude lambiek, dit schijnt heel bijzonder te zijn maar het is mij te zuur. We gaan door naar de Oude Geuze, daarna proeven we een Oude Kriek en de Framboise. De bieren blijven zurig maar worden wel steeds lekkerder. Ik ben nog steeds geen lambiek-fan, maar ik zal het bier nu niet direct meer overslaan.
Stouts en Porters Mijn favoriete bieren! En ze zijn er genoeg op het festival in Groningen. Shire Stout van Ramses Bier de Kujo Imperial Coffee Stout van Flying Dog Brewery of de Bronckhorster Nightporter van Brouwerij Rodenburg en zo kan ik wel even doorgaan. Allemaal heerlijke bieren om de avond mee af te sluiten.
Het is een bijzonder mooi weekend geweest. Het festival is goed georganiseerd en werd druk bezocht. Een toegangskaartje is niet heel goedkoop en de masterclasses zijn ook aan de prijzige kant maar hier krijg je dan ook wel wat voor terug.
De vriendelijkheid tijdens het festival slaat wel direct om als het 23.00 uur geweest is. Uitsmijters werken de mensen eruit als koeien die de stal uit moeten. Met wat geduw moeten alle gasten zo snel mogelijk de kerk verlaten. Jammer en zeker een punt van aandacht voor de organisatie. Want gastvrijheid houd niet 1 minuut na sluitingstijd op.