Met de herfst in aantocht verandert ook ons smaakprofiel als het om bier gaat. Ontdek de laatste trends op het gebied van speciaalbier, waaronder volle, donkere bieren, de opkomst van de Black IPA, en de terugkeer van de 'crisp' lager. Lees verder voor meer inzichten van Beerdome, een van de grootste speciaalbierwebshops van Nederland.
Met de zomer zo goed als achter ons is het inmiddels tijd om weer vooruit te kijken naar het najaar. De herfst staat tenslotte alweer voor de deur. De dagen worden korter, de temperaturen dalen, en de smaken waar we naar verlangen worden warmer en rijker. Waar je in de zomer met een zonnetje op het terras graag een IPA drinkt, zul je op de koudere dagen meer behoefte hebben aan een stevige stout.
De wereld van speciaalbier past zich constant aan de behoeften van de consument aan. In dit artikel bespreken we enkele trends op het gebied van speciaalbier dit najaar. Hiervoor spraken we Ronald Renkema, de eigenaar van speciaalbierwebshop Beerdome. Deze webshop heeft ruim 800 bieren in het assortiment en is daarmee een van de grootste partijen van Nederland.
De rijke smaak van deze bieren doet het altijd goed wanneer het kwik zakt en dat ziet Ronald dan ook terug in de verkoopcijfers van deze bieren.
Doorgaans zien we elk jaar weer dat wanneer de dagen korter worden er weer meer vraag komt naar donkere bieren zoals stouts, barley wines en quadrupels.
Ronald Renkema - Eigenaar Beerdome.nl
Verder wordt er aan deze donkere bieren tegenwoordig veel extra aroma’s toegevoegd door middel van vatrijping. Zo kiezen brouwerijen er steeds vaker voor om hun bieren te laten rusten op een whisky, bourbon of sherryvat. Hierdoor worden de smaken nog rijker en voller.
De afgelopen jaren is de IPA categorie niet meer weg te denken uit het assortiment van haast iedere brouwerij. Toch is er binnen de dynamische wereld van het speciaal bier altijd weer vraag naar nieuwe smaken. Waar we in het verleden de New England IPA en double IPA (DIPA) geïntroduceerd zagen worden, zijn er nu steeds meer brouwerijen bezig met het brouwen van een Black IPA. Ondanks dat deze bierstijl nog relatief onbekend is, is deze toch zeker in opkomst.
Een verrassende bierstijl in deze lijst is de terugkomst van de lager. Na alle moddervette stouts met alle mogelijke toevoegingen, de IPA’s die bijna uit elkaar knallen van alle hoppen en de dikste smoothie sours, heeft de bierliefhebber inmiddels weer de behoefte om terug te gaan naar de roots. Zo is hi/zij op zoek naar een verse, ‘crisp’ lager zonder poespas. Binnen deze speciaalbiersoort ziet Ronald met name een grote toename in de vraag naar Duitse lagers.
Verder maakt de toegankelijke smaak het een ideaal bier voor de beginnende bierdrinker. Kortom, of het nu gaat om een doorgewinterd bierliefhebber of iemand die voor het eerst een biertje drinkt, een pilsener/lager bier valt altijd in de smaak.
We hadden het net al even over de opkomst van de Black IPA, maar de West Coast IPA
krijgt is bezig met een heuse terugkomst. Veel speciaalbierliefhebbers zullen deze biersoort al weleens hebben geprobeerd, maar in tegenstelling tot de fruitige zoete New England IPA's zijn veel liefhebbers nu juist weer op zoek naar een mooie balans tussen bitter en fruitigs. Iets wat ze geschikt maakt als ware doordrinker. Een West Coast IPA is iets meer oranje van kleur en minder troebel dan een New England IPA.
En dit zien we dan ook weer terug in het aanbod van de brouwerijen, steeds meer brouwerijen gaan weer West Coast IPA's brouwen en Beerdome juicht dit enorm toe en ziet de verkopen daar weer van stijgen!
Heb je na het lezen van deze blog dorst gekregen? Neem dan vooral eens een kijkje op de site van Beerdome. Hier kom je de lekkerste bieren tegen en dankzij het uitgebreide aanbod is er haast voor iedere bierdrinker wel een geschikt biertje. Verder bieden ze diverse bierpakketten aan. Ideaal als cadeau, maar ook wanneer je meerdere bieren van dezelfde stijl of brouwerij wilt proberen. Aan het assortiment van Beerdome worden wekelijks meer dan 100 nieuwe bieren toegevoegd. Zo zijn ze dus altijd op de hoogte van de nieuwste trends in de bierwereld.