In deze blog schrijft Ivo Thijssen van Bierproeven.nu over welk bier je het beste kan drinken bij het eten van haring! Ivo heeft meerdere bieren geselecteerd die goed te combineren zijn met deze Hollandse vis.
Het eerste vaatje nieuwe maatjes rolde deze week op de kade. Een groep ondernemers kocht het voor maar liefst €65.000,-. De zilver beschubte delicatessen gleden al snel in de kelen van vele liefhebbers van de vis. De traditionele begeleidende drank bij deze heerlijkheden is de korenwijn: een jenever gemaakt van graanalcohol, ook wel moutwijn genoemd.
Maar zoals de mensen uit het zuiden weten, smaakt de haring ook voortreffelijk bij een glaasje ongedestilleerde moutwijn: ook wel bekend als bier. Waarom bier en haring eigenlijk een veel geschiktere combinatie is als korenwijn of –gewoon wijn- zal ik hieronder uitleggen. Louter een glaasje pils doet de vis eigenlijk te weinig eer aan. Welk speciaalbier past het beste bij de sashimi van de lage landen?
Het belangrijkste voor een pairing bij vis is subtiliteit. De delicate smaken van de vis moeten gedragen worden door de begeleidende drank, zonder die te overstemmen. De traditionele wijnpairing met vis is een mooie droge witte wijn. De subtiele mineraliteit en lichte zuurheid van de wijn is moeilijk te evenaren met bier.
Dit komt omdat veel speciaalbieren wat neigen naar extremen, om maar onderscheidend te zijn: De overdreven hopgift van een Amerikaanse IPA, een duik in de kruidentuin bij zuiderburen die in de sporen van Pierre Celis lopen ofwel een overmoedige hoeveelheid alcohol die wat imperfecties in het brouwproces moet overtroeven. Hierbij ook mijn eerste argument tegen het gebruik van Korenwijn: hoewel het een mooie neutrale spirit is, is de 38% procent alcohol een behoorlijk overheersende smaak en ervaring.
Het voornaamste aspect dat bier zowel wijn als jenever doet overtreffen is koolzuur. Het subtiele koolzuur in bier maakt de smaken los die verborgen liggen in het supervet van de haring. Bij 'droge' consumptie blijft deze olieachtige laag achter, vastgeplakt aan de keelwand en glijdt stroef naar beneden.
Met een slok bier worden de aroma's echter losgemaakt en de neusholte ingeleid, alwaar wij het merendeel van onze smaakbeleving ervaren. Met een drankje zonder koolzuur spoel je deze aroma’s eigenlijk alleen maar door, zeker met een drankje met een hoog alcohol percentage (want vet lost op in alcohol).
Waarin zwemt de haring dan bij voorkeur? Zoals gezegd moet het bier strak en subtiel zijn. Geen overdreven hop, nog kruiding. Het zachte, romige visvlees kan een klein beetje zoetheid hebben, maar niet te veel.
Een tarwebier is een aantrekkelijke optie. Dit komt door de lichte zuurheid. Echter wil je het liefst niet te veel Curaçao en koriander. Je komt dan uit bij Weizen. Met name een Texelse Skuumkoppe is een mooie pairing. Door de lichte zoetheid van karamelhout is dit een goede optie.
Ook een blond bier is een prima optie. Ook een gebalanceerd, blond bier is een prima optie, niet te zoet, noch te bitter, zoals bijvoorbeeld een Gulpener Dort. Een derde optie is een tripel. Dit is de lastigste type om in te passen, aangezien daarin een grote hoeveelheid variatie aan smaken is. Ivo's favoriet: St. Feuillien Grand Cru. Zacht en gebalanceerd, maar met voldoende diepgang door een subtiel hopbitter dat nergens botst. Heerlijk!
Maar smaak is zo divers en persoonlijk. Ik daag je uit, lezer! Drink bier met maatjes en met maten en natuurlijk met mate (wordt niet mateloos laveloos!). Probeer eens wat verschillende bierstijlen en laat weten welke combinaties volgens jullie het beste zijn. Naast dat het proeven op zich behoorlijk genietbaar is, is het grootste plezier het uitwisselen van ervaringen met anderen. Proost!