India Pale Ale bier is de laatste jaren een vaste bierstijl in de schappen. Veel bierliefhebbers kunnen deze hoppige IPA bieren waarderen, maar waar komt deze bierstijl vandaan?
Iemand die nog nooit een IPA-tje heeft gedronken, mag zich natuurlijk geen échte bierliefhebber noemen. Over de smaak van een goede IPA hoeven we je waarschijnlijk niets te vertellen. Maar hoe dit hoppige biertje is ontstaan, dat is minder bekend. In dit artikel ontdek je de ontstaansgeschiedenis van dit speciaalbier.
Er zijn ontelbaar veel merken en soorten IPA-bier, toch zijn ze allemaal onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: English, American en Imperial IPA-bier. De betekenis van IPA is India Pale Ale. Nu zou je kunnen denken dat het dus een bierstijl uit India is, maar dat zit toch anders. Na het lezen van dit artikel zul je begrijpen hoe het bier aan z’n naam is gekomen.
Het eerste IPA bier was de English-IPA. Over de exacte ontstaansgeschiedenis bestaan twee verschillende verhalen. We beschrijven ze allebei voor je.
De eerste theorie stelt dat de Engelsen rond de 17e eeuw in Burton-on-Trent zijn begonnen met het brouwen van IPA-bier.
Het was in die tijd heel normaal om als rijk westers land verschillende koloniën te bezitten. De Britten bezaten er een heleboel, waaronder ook India. Wanneer de Britse troepen naar de kolonie moesten, ging dat per schip. Een dergelijke reis was oncomfortabel, saai en vooral heel erg lang: tot wel 4 à 5 maanden waren de troepen onderweg.
Bier voor onderweg, en voor tijdens verblijf in de kolonie, zou het allemaal stukken comfortabeler maken voor de soldaten. Helaas bleef normaal bier niet lang genoeg goed voor zo’n lange reis. De gestationeerde troepen verlangden tijdens hun verblijf in de kolonie naar ‘de smaak van thuis’. Door tijdens het brouwproces extra hop toe te voegen kon het bier langer geconserveerd worden en smaakte het nog heerlijk bij aankomst in de kolonie. Door het hogere alcoholpercentage en de extra hop kreeg het de zwaardere, bittere smaak die iedere IPA-liefhebber kent.
Ook de tweede theorie over de ontstaansgeschiedenis begint bij de Engelse variant van IPA, maar nu pas in de 18e eeuw.
Het eerste IPA-bier zou volgens dit verhaal een creatie zijn van bierbrouwer George Hodgsen. Hij liet zijn bier twee jaar rijpen, zorgde voor een hoger alcoholpercentage en voegde extra hop toe. Het bier werd snel populair onder de troepen van de Oost-Indische Compagnie, de brouwerij van George lag namelijk bij de haven waardoor zeelieden en Britse troepen gemakkelijk en goedkoop bier konden inkopen. De intentie was toen nog niet om het IPA-bier te gaan exporteren naar India, het werd direct opgedronken.
Uiteindelijk is de export naar de kolonie wel op gang gekomen en konden ook gestationeerde Britse troepen van bier van thuis genieten. Leuk feitje: Britse soldaten hadden in die tijd recht op één biertje per dag. Je baas zal je tegenwoordig vreemd aankijken als je, naast 25 vakantiedagen en vakantiegeld, ook één koud biertje per dag eist.
Uit scheepsmanifesten blijkt dat er al vanaf 1700 succesvol en op grote schaal bier werd geëxporteerd naar India. Maar ging het hier al om IPA’s? Er werden verschillende biersoorten vervoerd naar de kolonie, waaronder Pale Ale: een blond en zwaar bier met een hoog hopgehalte. Er wordt gesteld dat het bier ook als India Ale, Pale India Ale of Pale Export India Ale werd aangeduid. Hoewel het verhaal geloofwaardig klinkt, is er weinig bewijs dat het verhaal kan bevestigen. In de meeste gevallen werd het bier gewoon als Pale Ale aangeduid.
Het gebruik van de naam India Pale Ale zien we pas in 1835, toen publiceerde de Liverpool Mercury een advertentie waarin de term werd gebruikt. Ook staat vast dat George Hodgson een kleine brouwerij genaamd Bow Brewery oprichtte in Blackwall. De brouwerij van Hodgson had een gunstige ligging ten opzichte van de haven, verleende officieren ‘bierkrediet’ en hielt de prijzen schappelijk. De export werd hierdoor steeds massaler, tot hij in 1821 besloot zijn prijzen te verhogen en de Britse Oost-Indische compagnie op zoek ging naar andere brouwerijen. Lang verhaal kort: alhoewel de theorie uit de 17e geloofwaardig klinkt en waarschijnlijk een kern van waarheid bevat, is er voor de theorie uit de 18e eeuw meer bewijs beschikbaar dat de term IPA toen echt werd gebruikt.