Kaas en bier gaan goed samen. Voor dit blog hebben we verschillende borrelkaasjes van Wyngaard Kaas geproefd en geven we tips voor bierstijlen bij verschillende kazen. Krijg inspiratie om deze feestdagen een perfecte borrelplank te pairen met jouw favoriete speciaalbier.
De feestdagen zijn het perfecte moment om samen te komen en te genieten van heerlijk eten en drinken. Een goed samengestelde borrelplank met bijzondere kazen en bijpassende bieren is een gegarandeerde hit tijdens Kerst of Oud en Nieuw. Ontdek onze suggesties voor smaakvolle combinaties waarmee je jouw gasten versteld doet staan.
In dit blog geven we beer-pairing tips bij vier verschillende borrelkaasjes van Wyngaard Kaas. Deze kaasjes zijn onder andere verkrijgbaar bij Jumbo, AH en Picnic. Voor ieder kaasje geven we je drie bierstijlen die het goed doen bij de kaasjes. Vervolgens hebben we zelf één bierstijl geselecteerd en deze gecombineerd met het kaasje tijdens een proeverij.
Wyngaard Truffel is een 4 maanden gerijpte kaas bestreken met een tapenade waarin verse zomertruffel is verwerkt. De truffeltapenade geeft zijn aroma na verloop van tijd aan de kaas af, met een verrassend resultaat. Zowel de fijne combinatie van de kaas met de truffeltapenade als de kaas zelf wordt geproefd.
We hebben deze truffelkaas tijdens een proeverij gecombineerd met Zatte van Brouwerij 't IJ. We namen eerst een hapje van de kaas om vervolgens een slok bier te drinken.
Jeroen Jaspers, oprichter Biernet.nl: 'De aardse smaak van de truffel krijgt een mooie tegenhanger door de fruitigheid van het tripel bier. De combinatie was interessant, maar ik ben ook erg benieuwd hoe dit kaasje het zou doen met een donkerder, moutiger bier.'
Wyngaard Mosterd Dille is een 4 maanden gerijpte kaas bestreken met een grove mosterd waarin verse dilletoppen verwerkt zijn. De mosterd geeft zijn aroma na verloop van tijd aan de kaas af, met een verrassend resultaat. Zowel de fijne combinatie van de kaas met de mosterd-dille als de kaas zelf wordt geproefd! Een heerlijke verrassende variant op de aloude klassieker, kaas met mosterd.
Deze borrelkaas hebben we in een proeverij gecombineerd met Hoegaarden Witbier. Jeroen: 'Het frisse en zachte witbier bleek een mooie aanvulling op deze borrelkaas van Wyngaard Kaas. De frisse citrus en koriander in Hoegaarden Witbier versterken de pittige mosterdtonen en de frisse dille in de kaas.'
Wyngaard Zwarte Peper is een 4 maanden gerijpte kaas geaffineerd met grof gekneusde peperkorrels. Het pittige van de peper wordt door de zacht-romige en boterachtige smaak van de kaas samen tot een harmonieus geheel gemaakt.
Tijdens de proeverij hebben we gekozen voor een Dubbelbock van De Gekroonde Merlet, namelijk Belvedere Bock. Jaspers over de combinatie: 'De kruidige scherpte van zwarte peper wordt prachtig afgerond door de karamelachtige en moutige diepgang van deze dubbelbock van De Gekroonde Merlet.'
Dit Wyngaard Explosion kaasje maakt van elke borrel een bijzonder moment. De oude kaas is 10 maanden traditioneel op houten planken gerijpt, waar de natuurlijke variaties van temperaturen en vochtigheid diepe en complexe smaken veroorzaken. De oude kaas gecombineerd met de hete Spaanse pepers zorgt voor een intense smaakbeleving. Eerst is de mooie, diepe smaak van de oude kaas te proeven, waarna de Spaanse peper een klein moment later voor een explosie zorgt die langdurig in de mond blijft.
Jeroen Jaspers combineerde deze pittige kaas met Jopen mooie Nel: 'De bitterheid van het bier geeft een mooie balans met de pittigheid van het kaasje. Dit is mijn favoriete combinatie van de vier!'
We hopen dat we je wat inspiratie hebben geboden voor smaakvolle combinaties van kaas en bier. Bezoek de website van Wyngaard Kaas voor meer informatie over hun kaasjes en andere suggesties om hun kaasjes te combineren met andere borrelhapjes of dranken.