Citroenen, sinaassappels, mandarijnen en appels, inmiddels is de halve fruitschaal terug te vinden in radlers. De radler is razendpopulair in Nederland, maar is het eigenlijk wel bier te noemen? Draaien brouwers niet een beetje door?
Een greep uit het biernieuws van de afgelopen weken: Bavaria introduceert Radler Appel en Grolsch komt met Radler Mandarijn. Beide brouwers beweren dat de radler vreselijk populair is.
De radler bestaat al decennialang. In Duitsland was het al een populair drankje in 1922. Ene Franz Kugler bedacht de drank voor dorstige fietsers. Radler is dan ook afgeleid van het Duitse woord Fahrrad, wat fiets betekent. Radler is een bierdrank dat voor de ene helft uit bier bestaat en voor de andere helft uit koolzuurhoudend bronwater met citroen. Of grapefruit. Of mandarijnen. Zo'n beetje elk stuk fruit is inmiddels wel omgetoverd tot variant van het fruitbier.
In 2012 introduceerde Warsteiner als eerste een Radler op de markt. Deze is in 2012 bij Sanders Supermarkten geïntroduceerd en was direct zeer succesvol.
Populair was het zeker, want al snel volgde Amstel en daarna Grolsch. Ook Bavaria wilde de vruchten plukken van de populariteit van radler.
Maar de meningen zijn nogal verdeeld. Als je radler als zoekwoord intikt, zijn de reacties niet zo fruitig als de brouwers het doen voorkomen. Zo worden de termen ranja, frisdrank en afwaswater veelvuldig gebruikt. Er wordt zelf een vergelijking gemaakt met een opgeloste vitaminetablet in een glas water. En dat kan toch niet zijn wat brouwers willen bereiken met hun radlers?
En toch blijft het niet bij een de ouderwetse radler met citroen. Appels en mandarijnen zijn de laatste hippe fruitige toevoeging in de radler. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de 0.0% varianten. Dat is toch gewoon ranja? Een fruitige smaak en geen alcohol... Je bent voordeliger uit met een fles Karvan Cévitam.