Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Top 5 bierbrouwerijen van de provincie Gelderland

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Top 5 bierbrouwerijen van de provincie Gelderland

18 juni 2021 door Redactie Biernet.nl

Nederland kent veel goede bierbrouwerijen. In 2021 lichten we steeds vijf brouwerijen uit een Nederlandse provincie uit en in in dit blog behandelen we Gelderland.

Top 5 brouwerijen Gelderland
Dorstige Driftkop vergistingtanks
Nevel brouwerij binnen met mitra award 2021

Beste brouwerijen in Gelderland

In 2021 lichten we brouwerijen uit een bepaalde provincie uit. Op basis van waarderingen die consumenten geven aan bieren op de app Untappd maken we telkens een Top 5 met de best beoordeelde bierbrouwerijen. In dit blog focussen we op brouwerijen uit de provincie Gelderland. Bij de selectie van de brouwerijen hanteren we een minimum van 1.000 ratings voor de brouwerij en 100 ratings voor het beste bier van een brouwerij. 

Daarnaast lichten we ook 'veelbelovende brouwerijen' uit. Dit zijn brouwerijen die een hoge score hebben, maar nog minder dan 1.000 reviews hebben ontvangen.

5. Brouwerij DURS

Brouwerij DURS  staat op plek 5 bij de best beoordeelde brouwerijen van Gelderland. Deze bierbrouwerij is gelegen in Arnhem. 

- Brouwerij score: 3,49/5 (16.907 ratings)
- Beste bier: 
Feesverke 3,71/5 (259 ratings)

Over de brouwerij

Brouwerij DURS logo Brouwerij DURS brengt een ode aan het Arnhemse water. De Sint-Jansbeek staat daarin centraal. Aan deze beek is de stad ontstaan. Al rond de 13de eeuw stonden er verschillende brouwerijen langs de beek. Zij gebruikten het water uit de beek om bier te brouwen. De hele stad genoot daarvan. De mensen uit Arnhem gingen dan na een dag hard werken genieten met een Arnhems biertje. Het was een beloning voor het harde werken en het kwam hier gewoon ‘uit de beek’.

Nu is de Sint-Jansbeek weer boven de grond gekomen. De beek scheidt Arnhem noord van Arnhem zuid. De brouwerij gebruikt het water uit de Sint-Jansbeek in hun bieren als ode aan het Arnhemse water. Zo blijft de brouwerij ook dicht bij de stad, een echte lokale brouwerij. 

Bier van Brouwerij Durs

Brouwerij Durs bieren "Maarten en Jette hebben de Brouwerij opgericht en direct in het begin ingezet op een professionele organisatie. Zo brouwen Sophia Franx en Angelo Driessen onze bieren, verzorgt Vincent Banning de Events en administratie en is Joris Kok verantwoordelijk voor de Sales en Marketing. Voor ons allen geldt dat het een fulltime baan is en in veel gevallen zelfs iets meer maar de liefde voor bier zit diep, dus we investeren graag wat meer tijd en energie. Het idee van Durs was 1,5 jaar geleden om gewoon goed bier met een glimlach te brouwen. Inmiddels is de brouwerij rondom Arnhem en daarbuiten een merk geworden."

Elk bier wordt ontwikkeld door Sophia, de brouwmeester van de brouwerij. Hierdoor brengt de brouwerij elke keer weer een uniek bier op de markt. hierna wordt er gezorgd dat we continuïteit garanderen door de gekozen, smaak te behouden. En mogelijk iets te verbeteren.

Favoriete bieren?

"Dat zijn er een aantal, maar om er 2 uit te halen: Natuurlijk is de impact van Dikke Prins enorm geweest en is het nog steeds een zeer populair bier voor ons, en niet alleen vanwege de geweldige samenwerking met Theo Janssen maar ook omdat het bier, een heel goed sterk blond is wat in menig koelkast te vinden is. Maar ook bijvoorbeeld ons nieuwste bier Ernems Mokkel. Een bier volledig ontwikkeld met enkele Powervrouwen uit Arnhem, waaronder, Jette de Keijzer en Estee Strooker."

Toekomstperspectief

Het doel van Brouwerij Durs is om ooit in de toekomst het bier te laten schenken in de Gelredome (stadion van Vitesse). Zo wordt er echt Arnhems bier uit de kranen van het stadion geschonken. En daarnaast natuurlijk nog veel meer bierdrinkers kennis laten maken met het bier van de brouwerij uit Arnhem.

Bier kopen van Durs

Inmiddels is het bier van de brouwerij bij bijna 190 verkooppunten te koop, van Texel tot Amsterdam tot Arnhem, Limburg, Groningen en veelvuldig in Twente. Durs levert aan horecazaken, retail, supermarkten en verschillende verkooppunten. 

4. Kronenburger Brouwers

Kronenburger Brouwers staat op plek 4 bij de best beoordeelde brouwerijen van Gelderland. Deze brouwerij is gelegen in Nijmegen. 

- Brouwerij score: 3,55/5 (1.318 ratings)
- Beste bier: Toren van 1425 3,53/5 (689 ratings)

Over de brouwerij

Kronenburger Brouwers  is opgericht door twee studievrienden, Tim en Julius. Zij begonnen als zoveel brouwers met een beginnerspakket, waar de jongens alleen maar een pan voor nodig hadden. Tim en Julius vonden dit tamelijk saai en hebben er voor gekozen om toch een stap hoger te gaan en een ketel te kopen. Na een aantal proefbrouwsels kwam daar het blond biertje Brug 1936 uit voort. De jongens lieten hun vrienden en familie het biertje proeven en iedereen vond het lekker. Ze hebben in 2020 besloten om dit bier in een grote batch te brouwen bij brouwerij Mannenpap en te verkopen bij winkels in Nijmegen.

Bier van Kronenburger Brouwers

Kronenburger bieren bij brug Julius over het brouwen van het bier: "Het hele proces is het leukst, het is mooi om te zien dat je van water, mout, hop en gist een pracht product kan maken, waar je zelf niet alleen van kan genieten maar waar ook andere mensen van kunnen genieten."

De bieren van Kronenburger Brouwers zijn zo goed omdat de bieren goed doordrinkbaar zijn, ondanks het hoge alcoholpercentage. Ook zijn de etiketten van de brouwerij eyecatchers, de waalbrug en de kruittoren zijn iconen van de stad waar de brouwerij is gelegen. 

Toekomstperspectief van de brouwerij

Helaas gaat Kronenburger Brouwers er binnenkort mee stoppen. Tim en Julius hadden een verschillende visie over de toekomst van de brouwerij, waardoor is besloten om uit elkaar te gaan. 

Bier kopen van Kronenburger Brouwers

Het bier van Kronenburger Brouwers zijn in alle bierwinkels van Nijmegen te koop. 

- 't Biermenneke
- Bierhuys de vlegel
- Bierbrigadier
- De blauwe druif
- Drankenspeciaalzaak v.Haastregt/Lamers

3. Bronckhorster Brewing Company

Bronckhorster Brewing Company  staat op plek 3 bij de best beoordeelde brouwerijen van Gelderland. Deze brouwerij is gelegen in het Gelderse dorpje Rha. 

- Brouwerij score: 3,59/5 (206.590 ratings)
- Beste bier: Barrel Aged Serie No.29
 4,15/5 (1.447 ratings)

Over Bronckhorster

Bronckhorster Brewing Company logo Op zijn vijftigste besluit Steve het leven over een andere boeg te gooien. Steve stopt met zijn schildersbedrijf en start een bierbrouwerij in een inmiddels aangekochte boerderij in Rha, een gehucht vlakbij Bronkhorst. In 2010 werd de brouwerij opgericht met de naam Brouwerij Rodenburg, vernoemd naar het voormalige paardenbedrijf “Rodenburg” dat gevestigd was in de boerderij.

Op 3 km. afstand van de brouwerij bevindt zich het plaatsje Bronkhorst. Dat is de kleinste plaats in heel Nederland. Omdat de brouwerij zich zo dichtbij dit kleine plaatsje verbind, wordt daarom een verbondenheid gevoeld. Door deze verbondenheid wordt de naam van de brouwerij veranderd naar Bronckhorster Brewing Company.

Bier van de brouwerij

Het assortiment van de Bronckhorster Brewing Company bestaat uit een aantal vaste bieren, de BA-series en de Next Generations. Daarnaast brouwt Steve met regelmaat nieuwe speciaalbieren, die afhankelijk van de belangstelling, kans maken op een plek in het standaardassortiment. Dat kan ook gezegd worden van de BA-serie. Dit zijn de Barrel Aged-bieren, oftewel de op houten vaten gerijpte bieren. Deze vaten zijn eerder gebruikt om wijn, sherry, rum of whiskey te lageren. Het bier dat in deze vaten heeft gerijpt, levert bijzondere smaakervaringen op.

Lees ook

2. Mannenpap

Mannenpap staat op plek 2 bij de best beoordeelde brouwerijen van Gelderland. Deze brouwerij is gelegen in de Gelderse stad Nijmegen. 

- Brouwerij score: 3,62/5 (19.115 ratings)
- Beste bier: Barrel Aged Serie No.29
 4,15/5 (1.447 ratings)

Over Mannenpap

Mannenpap logo De brouwerij uit Nijmegen is opgericht door Jelmer en Sjoerd. De mannen kennen elkaar van de studie Sociaalpedagogische hulpverlening en later als collega's Sociaal Hulpverlener. Zij deden een keer gek en probeerden samen een eigen bier te brouwen met een 'Doe Het Zelfkitje' in de schuur van Sjoerd. Het experiment slaagde en sindsdien zijn de mannen bezig met het brouwen van verschillende speciaalbieren. 

Omdat zij in de ban raakten van bieren in de Amerikaanse stijl, besloten Jelmer en Sjoerd zicht volledig op het brouwen van fruitige IPA's, volvette Stouts en Fruited Kettle Sours te richten. De vrienden gingen op zoek naar recepten met volle, uitdagende smaken waarbij balans het uitgangspunt is. En omdat de jongens het fijn leek dat anderen de bieren net zo zouden waardeerden als zijzelf, startten ze een crowdfund-actie om hun eigen kleine brouwerij te kunnen financieren.

De crowdfunding bleek een succes. Het benodigde bedrag was al snel binnen en er kon begonnen worden met de inrichting van een bedrijfspandje aan de Biezenstraat, pal aan de rand van het centrum van Nijmegen. Nu is Mannenpap een plek waar de liefde voor Craft bier alom aanwezig is.

1. Nevel Wild Ales

Nevel Wild Ales staat op plek 1 bij de best beoordeelde brouwerijen van Gelderland. Deze brouwerij is gelegen aan de waal in Nijmegen. 

- Brouwerij score: 3,62/5 (55.855 ratings)
- Beste bier: 
Fabel 4,22/5 (169 ratings)

Over Nevel Wild Ales

Oprichters Mattias en Vincent zijn in 2012 samen begonnen met bierbrouwen tijdens de studie scheikunde. Mattias had zelf al een passie voor geuren en smaken. "Ik kookte veel zelf en experimenteerde al veel daarin en was ook geïnteresseerd in wild plukken. Maar voornamelijk had ik veel interesse in de herkomst en impact van alles wat we eten en drinken. Bier werd daarin voor mij een soort focus punt om daar meer over te weten te komen. Daarnaast vond ik het prachtig hoe je met bier een heel breed scala aan smaken kan creëren met vergisting en het toevoegen van bijzondere ingrediënten. Dat heeft zich alleen maar verder ontwikkeld naarmate we er dieper in gingen."

in 2014 hadden Mattias en Vincent een mini brouwerij opgezet met zijn tweeën, genaamd Katjelam. Maar ze werden snel ambitieuzer en hebben in 2016 Nevel opgericht in een grote locatie op het Honigcomplex. Momenteel zijn de jongens druk bezig met de verhuizing, aangezien de Honig weg moet.

Wilde bieren

Nevel Wild Ales Meander bier met glas De brouwerij is aan het pionieren met wilde gisten en het werken met 100% lokale en dus veel Gelderse ingrediënten. Onze bieren zijn atypisch, maar wel heel uniek. "Het is dus fantastisch om te zien dat dat zo gewaardeerd wordt."  

"Zoals ik al eerder noemde werken we met wilde gisten. Gist dat niet uit een lab komt, maar uit de natuur ik opgekweekt. Het is dus ook geen reincultuur, maar een rijke gemengde cultuur die uniek is voor onze brouwerij. De bieren van wilde gisting zijn vaak veel smaakvoller en complexer. Ook zijn ze droger van smaak en hebben ze vaak een karakteristiek zuurtje."

Daarnaast werkt de brouwerij volledig met lokale ingrediënten die direct bij de boer zijn ingekocht voor een eerlijke prijs. Eerlijk voor de boer, maar ook eerlijk voor de natuur. De boeren werken namelijk met grote respect voor de natuur! En dat vinden Mattias en Vincent ook erg belangrijk, omdat de natuur voor de jongens ook de belangrijkste inspiratiebron is.

Mijlpalen van Mattias en Vincent

"Onze bieren zijn atypisch, maar wel heel uniek. Het is dus fantastisch om te zien dat dat zo gewaardeerd wordt. We hebben ook onlangs een andere prachtige erkenning gekregen voor mijn favoriet, Meander . Het beste bier van Nederland 2021 ! Deze prijs van de Dutch Beer Challenge is de belangrijkste bier wedstrijd in Nederland, dus dat is natuurlijk ook prachtig om ook landelijk die waardering te krijgen!"

Toekomstperspectief van Nevel

Uiteindelijk willen ze bij Nevel een prachtige circulaire en duurzame boerderij brouwerij opzetten, waar ze de hele keten kunnen inrichten op een manier die zo weinig mogelijke schade brengt aan de natuur en omgeving. Dus een plek waar ze met respect voor mens en natuur grondstoffen telen, de bieren brouwen en uiteindelijk ook aan mensen kunnen laten proeven.

Maar eerst gaat de brouwerij naar een tussen locatie verhuizen in Nijmegen Noord. Een mooi industrieel pand waar Mattias en Vincent nog even verder kunnen groeien en aan het merk werken. Hiervoor zal binnenkort een crowdfunding worden opgezet via CrowdAboutNow . Houd hun site en de Nevel Facebook pagina  in de gaten voor de ontwikkelingen. 

Bier kopen van de brouwerij

Nevel Wild Ales heeft een eigen proeflokaal en winkel op de Honig en hopelijk ook op de nieuwe locatie van de brouwerij. Daarnaast hebben heeft de brouwerij een eigen webshop . Verder zijn de bieren van de brouwerij op veel plekken in Nederland in slijters te krijgen.

Veelbelovende brouwerijen

Bij het selecteren van brouwerijen voor deze blog hanteren we een minimum van 1.000 ratings. Hierdoor krijg je een top 5 van brouwerijen die al langer bestaan en een breed assortiment aan bieren hebben. Om de kleine brouwerijen niet te vergeten hebben wij een aantal brouwerijen geselecteerd met een hoge rating maar die onder de 1.000 ratings zitten. Dit zijn dan ook veelbelovende brouwerijen die je in de gaten moet houden.

- Dorstige Driftkop 3,65/5 (158 ratings)

Dorstige Driftkop

Dorstige Driftkop bier in glas Brouwerij de Dorstige Driftkop is een initiatief van vader (Roel) en zoon (Maarten) Feltmann.

Sinds de middeleeuwen heeft Doesburg vele kleine bierbrouwerijen binnen de stadsmuren gehad, zoals bijv. Het Zwarte Paard in de Veerpoortstraat, De Zwarte Leeuw in de Kerkstraat en De Bonte Os in de Meipoortstraat. In 1836 werd in het voormalige tram/busstation “Stoombierbrouwerij De Hoop” gevestigd. Het was tevens de laatste bierbrouwerij in Doesburg, die in 1910 sloot.

105 jaar na deze laatste brouwerij in Doesburg ontstaat Brouwerij Doesburgh, Dorstige Driftkop en wordt in 2017 ingeschreven bij de KvK. Na het nodige geëxperimenteer, stage lopen bij een brouwerij (Openlucht Museum Brouwerij) in Arnhem, een cursus gevolgd bij een biersommelier, en veel lezen over bierbrouwen, levert Dorstige Driftkop tegenwoordig diverse bieren in fusten, die uitsluitend op tap verkrijgbaar zijn bij Het Arsenaal, een uniek middeleeuws gebouw in het oude centrum van Doesburg. 

Maarten over de toekomst van de brouwerij: 

" Onze unieke samenwerking met de exploitant van het Grand-café in Het Arsenaal, onze beperkte brouwcapaciteit van de Dorstige Driftkop (max. 120 ltr per batch), en dat we voor ons levensonderhoud niet afhankelijk zijn van onze brouwerij, betekenen voor ons dat er momenteel weinig ruimte is voor uitbreiding. We blijven streven naar verbetering en leveren van constante kwaliteit van de 7 verschillende soorten die in ons programma zitten. Ook gaan we als experiment nog proberen om bier in houten vaten te laten rijpen.

Daar de brouwerij momenteel in de vrije uren bedreven wordt zijn er geen helder omkaderde toekomst ideeën of hoogdravende groei strategieën. We bekijken per jaar waar we zin in hebben.

Belangrijkste voorwaarde is dat we veel plezier beleven en nog een boel kunnen leren. We kunnen nog steeds gelijktijdig apetrots en verbaasd zijn dat we vanuit het niets een brouwerij hebben kunnen starten en dat we nu dus 7 bieren op tap hebben… (wisselend met de seizoenen). Met vallen en opstaan, vindingrijkheid, leergierigheid en creativiteit is de brouwerij geworden tot wat ze nu is ."

Dorstige Driftkop op tap

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen