Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Top 5 bierbrouwerijen van Friesland | Beste brouwerijen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Top 5 bierbrouwerijen van Friesland

29 januari 2021 door Redactie Biernet.nl

Nederland heeft heel veel goede bierbrouwerijen. In 2021 lichten we iedere maand vijf brouwerijen van een Nederlandse provincies uit, met Friesland als eerste.

Top 5 Friesland bierbrouwerijen januari 2021
Top 5 Friesland bierbrouwerijen januari 2021 de brouwvakkers
Top 5 Friesland bierbrouwerijen januari 2021 brouwerij diggelfjoer

Beste Friese brouwerijen

In 2021 zullen we iedere maand brouwerijen uit een bepaalde provincie uitlichten. Op basis van waarderingen die consumenten geven aan bieren op de app Untappd maken we maandelijks een Top 5 met de best beoordeelde bierbrouwerijen. Deze maand is provincie Friesland aan de beurt. Bij de selectie van deze Top 5 wordt puur gekeken naar de score op Untappd van dit moment van een brouwerij. Het is goed om te beseffen dat sommige brouwerijen veel meer stemmen hebben gekregen en daarom wellicht lager staan qua score, maar eigenlijk ook zeker een plekje zouden verdienen. 

5. Admiraals Bierbrouwerij

Admiraals Bierbrouwerij staat op Untappd op plek 5 bij de best beoordeelde brouwerijen van Friesland. Deze brouwerij is gelegen in het Friese dorp Aldstsjerk.  Admiraals bierbrouwerij logo
- Brouwerij score: 3,49/5 (1.356 ratings)
- Beste bier: Port of Moskou (3,59/5)
‘De top 5 is natuurlijk een heel mooi resultaat. Ik verhuur ketels, dus de kans is overigens erg groot dat er in de top 5 brouwers zitten die ook bier bij mij laten brouwen.’

Admiraals Bierbrouwerij is een brouwerij uit Aldtsjerk. De initiatiefnemer achter deze brouwerij is Gerrit Admiraal. Gerrit is al sinds 1997 actief als amateurbrouwer bij de Friese Amateur Bierbrouw Vereniging De Koperen Tsjettel, waar hij penningmeester was. Op 1 december 2013 heeft Gerrit zijn eigen brouwerij gekocht in een pand waar eerder een wijnmakerij was gevestigd. Het pand was al voorzien van een inventaris en vulmachine, die hij heeft om laten bouwen voor het afvullen van bier.

Ontstaan van Admiraals Bierbrouwerij

Gerrit is de brouwerij officieel begonnen in januari 2014. De brouwinstallatie waarmee het bier wordt geproduceerd is in het eerste halfjaar gemaakt en geplaatst, helemaal naar Gerrit zijn wensen en kennis. De brouwinstallatie had twee tanks van 1200 liter en de eerste bieren werden in augustus 2014 gebrouwen. Admiraal begon de brouwerij met het idee om voor andere brouwerijen te brouwen. De eerste opdrachtgevende brouwers waren Kâld Kletske en Grutte Pier.

De belangstelling voor bier startte in 1996 toen Admiraal op vakantie was in de buurt van Apeldoorn. Tijdens zijn vakantie kwam hij in een hoosbui terecht en om deze hoosbui te vermijden schuilde Admiraal in een boekhandel. Neuzend in wat boeken kwam Gerrit een tweedehands boek tegen over bier. Ook stond er een advertentie in het boek van een firma die bierpakketten verkocht voor thuis brouwen.

Dit wekte zijn interesse op voor bier: ‘In 1997 ben ik lid geworden van bierbrouwvereniging De Koperen Tsjettel en daar ben ik nog steeds lid van.’ In de beginjaren waren er nog geen brewmonks, arsegan brouwsets of speidels, dus alles moest handmatig in elkaar worden gezet: ‘Geweldig! Zeker als techneut. Overigens komt de technische kennis mij nu ook zeker nog van pas. Als er besturingstechnische aanpassingen nodig zijn, kan ik dat zelf. Storingen kan ik over het algemeen ook zelf oplossen.’

Brouwen voor diverse brouwerijen

De bedoeling van de brouwerij was om 2 á 3 keer per maand te brouwen voor andere brouwerijen: ‘In 2014 was ik in Nederland de enige brouwerij die uitsluitend voor andere brouwers brouwde. Naast mijn vaste baan in de elektrotechniek, 4 daagse werkweek, zou ik op vrijdagen bieren brouwen en afvullen. Eind 2014 was alleen de vrijdag niet genoeg en de zaterdag moest ook worden ingezet.’ Er kwam een nieuwe tank bij die was gekocht door een andere brouwerij. Deze tank werd bij Admiraal gestald zodat ze zekerheid hadden van productie en capaciteit.

In het eerste kwartaal van 2016 kwamen er steeds meer brouwers bij met brouwopdrachten. Omdat het zó druk werd bij de brouwerij, heeft Gerrit zijn vaste baan opgezegd om zich volledig te kunnen richten op het bierbrouwen. Sinds augustus 2015 is de brouwerij uitgebreid van 3 tanks naar 8 tanks. Sindsdien is de totale capaciteit altijd volgeboekt. 

In 2019 is de oude vullijn, een tweedehands machine, vervangen door een hypermoderne afvullijn inclusief etiketteermachine. De capaciteit van de oude vullijn was ongeveer 800 flessen per uur en er moesten altijd twee personen zijn om het bier af te vullen: ‘De huidige vullijn heeft een capaciteit van 3000 flessen per uur en binnen 6 uur kunnen er 2 batches bier worden afgevuld. Eén persoon kan de nieuwe vullijn bedienen met een snelheid van ongeveer 1500 flessen per uur. Er kan worden afgevuld op standaard longneck fles, vichy, de ‘Amstel’ fles, belgische 0,75cl flessen, zowel kroonkurk als natuurkurk met korf, steinies en stenen kruikjes.’

Admiraals eigen bierlijn

Sinds 2019 heeft Admiraals Bierbrouwerij ook een eigen bierlijn. De bieren zijn gebaseerd op 4 Friese sporten: Skûtsjesilen (zeilen), Keatsen (kaatsen), Fierljepper (polsstokspringen) en Alvestêdetocht (elfstedentocht). Daarnaast is er een Port of Moskou, een Imperial Russian Stout die 8 maanden is gelagerd op een rode portvat.

Volgens Admiraal zijn de bieren vooral te onderscheiden van andere bieren door de toegankelijkheid van de bieren: ‘Als je een breed publiek wil bedienen, zijn toegankelijke bieren belangrijk. Elk bier heeft zijn eigen kenmerken, zijn mooi in balans en zijn doordrinkbaar. Er is ook geen bier waar ik het meest trots op ben. Mijn eigen bieren worden met passie en gevoel gebrouwen net als de bieren voor andere brouwers.’

Het leukste aan bierbrouwen vind Gerrit de creativiteit in recepturen, hoe iedereen van de beschikbare grondstoffen heel uitlopende bieren kan brouwen: ‘Ik brouw wel 15 verschillende tripels en allemaal zijn ze anders van geur, smaak en beleving. Geweldig toch?’

Toekomstplan voor Admiraals Bierbrouwerij

Voor 2021 staat een volledige vervanging van de gisttanks op de planning: ‘Er zijn nu 8 gisttanks, ongeïsoleerd en eigenlijk alleen te gebruiken voor afvullen van bieren met hergisting op de fles. De 10 tanks worden allen 1500 liter tanks, volledig geïsoleerd en drukvast tot 3,5 bar. Daarmee kan in de loop van dit jaar ook gesatureerd bier worden afgevuld.’ Jaarlijks worden er ongeveer 30 á 40 verschillende bieren gebrouwen voor zo’n 10 á 15 brouwers en/of horeca met eigen bier. Totaal wordt er zo’n 1200 hectoliter per jaar gebrouwen. 

Ook genieten van de bieren van Admiraals Bierbrouwerij?

Admiraals bier is te koop in diverse winkels in Friesland en via de eigen webshop. Admiraal brouwt in eerste instantie voor derden. Als er ergens een gaatje valt in de brouwplanning en geen van de brouwers vult die in, dan pas komt Admiraal aan het brouwen van zijn eigen bier toe. 

Bezoek voor meer informatie de website van Admiraals Bierbrouwerij.

Binnen in de Admiraals bierbrouwerij in Aldstsjerk

4. Brouwerij Dockum

Brouwerij Dockum heeft op Untappd plek 4 bemachtigd.
- Brouwerij score: 3,5/5 (8.230 ratings)
- Beste bier: I Remember My First Check-In (4.03/5)
‘We vinden het natuurlijk erg leuk om in de top 5 van Friesland te staan! Zeker omdat de brouwerij locatie bedoeld is om ambassadeurs te creëren en te ontvangen.’   Brouwerij Dockum logo

Brouwerij Dockum is een brouwerij uit Dokkum die is opgericht in 2018. Het bijzondere aan deze brouwerij is dat je het brouwproces kunt volgen tijdens het eten in het restaurant; de brouwerij is namelijk een brouwerij en een proeflokaal in één. Je hoeft niet bang te zijn voor de geur tijdens het eten, er is namelijk een glazen wand geïnstalleerd.

Ontstaan van Brouwerij Dockum

Aan het parkeerterrein van de Albert Heijn in Dockum, in een voormalige klimhal, zit Brouwerij Dockum: een van de grootste brouwerijen mét proeflokaal van het Noorden. De brouwerij kent zijn oorsprong in de garage van Sytze Hoogstints, die het ambacht van bierbrouwen in eerste instantie hobbymatig oppakte, uit passie en liefde voor bier. Door te blijven experimenteren en door te ontwikkelen ontstonden er mooie, verfrissende kwaliteitsbieren. De hobby van Sytze heeft onder andere geleid tot de Kâld Kletske speciaalbieren dat nu in Brouwerij Dockum uit het vat komt.

Helaas werd Hoogstins ziek en hij had nog maar één droom: een eigen brouwerij waar zijn speciaalbier zou worden gebrouwen. Deze wens kwam tijdens een proeverij in de garage van Hoogstins met Erwin Postma, René de Heij en Leon van der Meer, de directie en mede-eigenaren van een printbedrijf in Dockum, ter sprake. Zij kwamen meteen in actie en dankzij een virtual reality bril heeft Hoogstins als het ware nog rond kunnen lopen in ‘zijn’ brouwerij. Tot op de dag van zijn overlijden in 2017 bleef Hoogstins bierbrouwen. In Brouwerij Dockum zet de jongste generatie brouwers zijn passie voort, geïnspireerd door Hoogstins zijn droom.

De brouwerij is een fulltime bezigheid. Er is namelijk een brouwgedeelte en horeca, bestaande uit het restaurant en het proeflokaal.

Eerlijker en lekkerder

Brouwerij Dockum is een brouwerij en proeflokaal in één en fungeert ook als bijzondere vergader- en feestlocatie. Het hoge gebouw leent zich bij uitstek als onderkomen voor de inpandige brouwerij. Over 2 verdiepingen verdeeld staan de grote brouwketels en gisttanks: het domein van de jongste professionele bierbrouwer van Nederland, Tim Cuperus.

Hier worden de bierlijnen Dutch IPA en Kâld Kletske gebrouwen. Cuperus is de oude buurjongen van Hoogstins en heeft hem altijd geholpen met brouwen. Naast traditionele bierstijlen zoals Bockbier, Blond, Weizen en Tripel, maakt Cuperus opkomende bierstijlen zoals Stout en het historische Gruitbier: ‘We werken hier bij voorkeur met lokale producten. Een mooi voorbeeld is de gruit waarmee de galjes wordt gebrouwen.’

Gruit is een middeleeuws kruidenmengsel met ritueel geplukte gagel uit eigen regio. Dit gruit werd gebruikt voor de houdbaarheid en smaak voordat hop haar intrede deed in de brouwwereld. Cuperus: ‘Het verhaal wil dat gagel hallucinerend kan werken en om dit te vermijden, dient gagel geplukt te worden door blote heksen.’
Ook is er een microbrouwerij, de oorspronkelijke opstelling van Hoogstins, die dient als ideale proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe bierrecepten, -smaken en -stijlen.

Mooie combinaties

Een echte eyecatcher in het gebouw is de Brouwkamer, geschikt voor workshops, vergaderingen en andere (in)formele bijeenkomsten. De zaal biedt een mooi uitzicht op de brouwketels en in het proeflokaal dient alles de smaakbeleving. In het proeflokaal worden de Beers & Bites op een bijzondere manier met elkaar gecombineerd. ‘Door minder maar beter te drinken, komt het speciaalbier pas écht tot zijn recht”, vindt De Vries. ‘We richten ons op bier én spijs, want bier past eigenlijk veel beter bij de maaltijd dan wijn. Bier kent oneindig veel meer smaken vanwege de enorme variatie aan mout, hop, kruiden en gist die het kan bevatten.’ 

De stijlen van Kâld Kletske zijn echte smaakmakers bij het juiste gerecht. De Vries: ‘Het bijzondere aan onze menukaart is dat we niet kijken naar welk bier we bij onze gerechten kunnen serveren. Nee, we nemen juist ons bier als uitgangspunt.’ Op de kaart staan onder andere waddenrund gestoofd in Kâld Kletske Trije Dûbel, wienerschnitzel met een korst van geschrote mout en een in hopolie geroosterde tournedos met paddenstoelen en pastinaak. ‘En de laatste aanwinst op onze menukaart is de Bieramisu. Die wordt gemaakt met net gebrouwen stoutbier, dat van huis uit een koffie-achtige smaak heeft. Gewoon spesjaal!’

Kâld Kletske is met recht Fries bier te noemen. In samenwerking met Visit Friesland worden op de etiketten de mooiste plekjes en hoogtepunten van Friesland uitgelicht. Dutch IPA verovert de wereld met diverse IPA’s en het verhaal van Captain IPA.

Favoriete bieren

De meeste brouwerijen / biermerken brouwen allerlei verschillende soorten bieren. Met Dutch IPA lijn zet Brouwerij Dockum een merk neer dat zich alleen richt op IPA’s. In combinatie met mooie storytelling komt het merk tot leven. 

De brouwerij is het meest trots om Friezen en Nederlanders door middel van hun bier de provincie te laten leren kennen en bewust te laten genieten van al het moois, natuurlijk onder het genot van een Kâld Kletske.

Bovendien zijn ze erg trots op het Saison bier, Kald Kletske Jiertiid. Bij het merk Dutch IPA is de brouwerij erg trots op Dutch IPA Bittersweet Victory, geroemd door velen. Daarnaast hebben ze laatst een collab gemaakt met brouwerij Uiltje Craftbeer, speciaal voor het 10-jarig bestaan van Untappd: ‘I remember my First Checkin’.

Toekomstplannen

Brouwerij Dockum heeft verschillende doelen voor in de toekomst. Zo willen ze met Kâld Kletske marktleider in Friesland worden door de samenwerking met Visit Friesland. Met Dutch IPA willen ze een nationaal en internationaal wereldmerk op de kaart zetten. Met de brouwerij zelf willen ze ambassadeurs creëren en ontvangen in hun proeflokaal, versterkend voor de bieren. Momenteel investeert de brouwerij in nieuwe extra gisttanks om de capaciteit van de brouwerijen tot zo'n 250.000 liter per jaar te laten groeien.

Ook genieten van de bieren van Brouwerij Dockum?

De bieren van Brouwerij Dockum zijn op verschillende plekken verkrijgbaar. Zo is Kâld Kletske te koop in de horeca, supermarkten, slijterijen en delicatessenwinkels in Friesland en een aantal plekken in Nederland. De Dutch IPA is verkrijgbaar bij horeca, supermarkten, slijterijen en delicatessenwinkels in Nederland, met veel afname in Brabant en de Randstad. Ook is de Dutch IPA verkrijgbaar in Italië, Duitsland, Mexico en op Curaçao.

Bekijk voor meer informatie de website van Brouwerij Dockum. 

Man gooit ingrediënten in de brouwketel bij Brouwerij Dockum Kald Kletske

Lees ook

3. De Kroon op Leeuwarden

De Kroon op Leeuwarden staat op basis van beoordelingen van bierliefhebbers op Untappd op plek 3 van de Friese brouwerijen.
- Brouwerij score: 3,52/5 (4.502 ratings)
- Beste bier: Kammeraat (3,67/5)
‘Op de derde plek in de Friese top 5, da’s mooi natuurlijk!’  De Kroon op Leeuwarden logo

De Kroon op Leeuwarden is een brouwerij uit Leeuwarden. De brouwerij is opgericht in oktober 2014, als initiatief van Ulco de Jong. Ulco heeft een passie voor koken en lekkere borrels drinken: het brouwen van bier combineert deze twee passies perfect.

Ontstaan van De Kroon op Leeuwarden

Ulco is altijd opzoek naar mooie en smaakcombinaties: in de keuken en sinds 2014 ook in de brouwketel. Het bier van De Kroon op Leeuwarden wordt niet op basis van biertype regels gebrouwen, maar Ulco laat zich leiden door smaken. Elke keer verrassende, nieuwe smaakcombinaties ‘vangen’ in een nieuw bier: dat is wat Ulco drijft.

Inmiddels ligt de focus van De Kroon op Leeuwarden vooral op het ontwikkelen van nieuwe bierrecepten. Met name voor huisbieren voor opdrachtgevers uit de horeca, maar ook voor kaasmakers, zeewier handelaars, biermerken en andere opdrachtgevers ontwikkelt Ulco eigen, unieke bieren. Voor deze unieke bieren heeft hij een eigen merk en website ontwikkeld: www.huisbier.com.

De Kroon op Leeuwarden is een huurbrouwerij: ‘Ik beschik zelf niet over grote brouwketels. Grote batches laat ik dan ook elders brouwen. Daarom ben ik extra trots op de derde plek in de Friese brouwerijen top 5! Het betekent erkenning voor mijn ‘smaak gedreven’ manier van bieren ontwikkelen.’

Ulco brouwt nog steeds bier als hobbyist en noemt zichzelf ook wel ‘professioneel hobbybrouwer’. Naast brouwer is Ulco copywriter en ontwikkelt communicatieconcepten en teksten bij een marketing- en communicatiebedrijf. 

Prijzen van De Kroon op Leeuwarden

Eén jaar na de oprichting van De Kroon op Leeuwarden heeft Ulco de eerste prijs gewonnen bij de verkiezing ‘lekkerste huisbier van Nederland’ met de Rosemary Porter. Na deze prijs is de brouwerij nog vaker in de prijzen gevallen: 
- In 2016 heeft De Kroon op Leeuwarden met de Chef Mike de tweede plek gekregen voor ‘Lekkerste huisbier van Nederland’ en de Kammeraat de titel ‘Beste Stoutbier van Nederland’ bij World Beer Awards.
- In 2018 won De Kroon op Leeuwarden samen met Het BrouwdokKleine Beer Brouwerij en Noarder Dragten - in de collaboration 'Klaverke Bier' - de prijs Nederlands Nieuwe van het BierBuro.
- In 2019 heeft de brouwerij dubbelgoud en zilver tijdens de Eurpean Beer Challange voor Achtguldensbier en Kloosterfruit van Bonifatus754 mogen ontvangen.

Toekomstplan

Ulco heeft niet een bepaald biertje waar hij het meest trots op is: ‘Op welk bier ik het meest trots ben? Dat kan ik echt niet zeggen! Ik ben trots op het gehele smaakpalet aan bieren dat ik ontwikkeld heb.’ Ook geeft Ulco aan dat het ultieme doel van de brouwerij is en blijft om uitermate veel plezier te beleven aan het ontwikkelen van nieuwe bieren en zoveel mogelijk bierliefhebbers laten genieten van verrassende, nieuwe smaakcombinaties.

Ook genieten van de bieren van De Kroon op Leeuwarden?

De eigen bieren van De Kroon op Leeuwarden worden in kleine batches gebrouwen en zijn ook vaak maar heel even verkrijgbaar in de Leeuwarder drankenzaken. Online kan je de bieren vinden op www.bier-winkel.com. 

Bekijk voor meer informatie de website van De Kroon op Leeuwarden

Ulco de Jong van De Kroon op Leeuwarden in een weiland

2. Brouwerij Diggelfjoer

Op plek 2 van de top 5 beste bierbrouwerijen van Friesland staat Brouwerij Diggelfjoer uit Drachten.
- Brouwerij score: 3.55/5 (7.315 ratings)
- Beste bier: Suver Nuver Whisky Barrel Aged (4.22/5)
‘Ontzettend gaaf, want de laatste jaren zijn er ook behoorlijk wat brouwerijen in Friesland gestart. We zijn nu 5 jaar bezig en we zien ook dat onze bieren goed gewaardeerd worden. Dat is ook waar we het voor doen. We missen op dit moment ook echt de bierfestivals, als bezoekers maar ook zeker als brouwerij. Hier heb je echt het contact met de bierdrinker. We hopen dat dit snel weer mogelijk is!’  Brouwerij Diggelfjoer logo

Brouwerij Diggelfjoer is een bierbrouwerij uit Drachten en is opgericht door 4 vrienden: Erik, Jan, Jelmer en Udo. De naam van de brouwerij is afgeleid van de manier waarop het brouwavontuur zich heeft ontwikkeld, namelijk als een lopend vuurtje. In het Fries wordt dat Diggelfjoer genoemd.

Ontstaan Brouwerij Diggelfjoer

Het begon met kleine batches voor vrienden en familie, maar het is ondertussen uitgegroeid naar een eigen brouwerij met meerdere bieren op de markt: ‘De basis voor onze belangstelling ligt in de gezamenlijke passie voor speciaalbier. We waren een keer met z’n vieren op een bierfestival en 1 van ons vroeg zich af hoe moeilijk het brouwen eigenlijk zou zijn. Dit was de start van een ontdekkingsreis in de bierwereld.’ De vier vrienden begonnen met het inlezen over het brouwproces, hadden een aantal potten en pannen met wat onmisbare spullen gekocht en zijn daarna gewoon gestart met het brouwen van hun eerste bier: ‘We waren direct verslaafd. Zowel aan het brouwen als aan ons eigen bier, haha.’

Na het brouwen van het eerste bier, wilden ze meer bier brouwen. Zo hebben ze professionelere apparatuur gekocht waarmee ze ook bier konden brouwen, zo’n 20 liter per keer. Toen ze het bier aan familie, vrienden en kennissen lieten proeven reageerde iedereen erg enthousiast: ‘Toen stelden we onszelf de vraag: kunnen we ons bier ook verkopen?’ Ook hier hebben de brouwers goed onderzoek naar verricht en zo zijn ze in 2017 gestart met hun eerste bier: Suver Nuver.

Bierassortiment

Inmiddels heeft Brouwerij Diggelfjoer drie bieren in hun assortiment. Een Blond genaamd Noflik, een Quadrupel genaamd Grutsk en het bier waarmee het allemaal begon, de Tripel Suver Nuver. Elk jaar brengt de brouwerij diverse eenmalige bieren op de markt: ‘Zo hebben we al een IPA en een Fryske Imperial Stout gebrouwen. En voor komend jaar staan er ook een paar mooie bieren op de planning.’

Brouwerij Diggelfjoer is een contractbrouwerij oftewel huurbrouwerij: ‘Dit houdt in dat wij gebruik maken van de brouwketels van een bestaande brouwerij, in ons geval is dat Gerrit Admiraal in Aldtsjerk. Zo komt ons bier dus ook echt uit Friesland, of zoals wij het zelf graag zeggen: Fan Fryske grûn.’

De vier vrienden steken veel tijd in de brouwerij; ze bedenken zelf hun recepten, doen de vormgeving van de etiketten, andere marketing zaken en leveren de bieren zelf af. Er zit dus veel tijd in het bierbrouwen, maar het gebeurt allemaal in hun vrije tijd: ‘We hebben allemaal een fulltime baan en daarnaast ook allemaal een gezin. Gelukkig worden wij door onze partners gesteund in onze activiteiten.’

Onderscheidende bieren

Brouwerij Diggelfjoer geeft aan dat hun bier te onderscheiden is van andere bieren doordat ze hun bieren brouwen met veel smaak: ‘Dat betekent vaak wel dat je het óf erg lekker vindt óf helemaal niks. Daarnaast onderscheiden wij ons dus met onze Barrel Aged bieren.’

De vier vrienden zijn ontzettend trots op hun Barrel Aged bieren. Ze hebben er momenteel vier verschillende soorten van gebrouwen. In Noord-Nederland zijn er weinig brouwerijen die Barrel Aged bieren brouwt: ‘Dat vinden wij erg gaaf. We hebben hele mooie basis bieren die van zichzelf al veel smaak hebben, maar de ontwikkeling die het bier in een vat doormaakt is echt een beetje magisch. Elke keer staan wij zelf weer verbaasd van het resultaat en we krijgen hier ook erg veel goede reacties op. Het feit dat het bier vaak niet eens de schappen haalt zegt genoeg.’

Om tot nieuwe recepten te komen, brouwen de vier vrienden nog wel regelmatig thuis op kleine schaal, zodat ze vervolgens het recept op grote schaal kunnen brouwen. Een ultiem doel hebben ze momenteel niet, ze genieten er vooral van dat anderen het bier drinken en het bier kunnen waarderen: ‘Zodoende kunnen we andere laten delen in onze passie voor speciaalbier. Dit is voor ons een belangrijk doel.’

Geluksmomentje 

Dat je zoveel verschillende kanten op kunt met bierstijlen, dát vinden ze het leukste aan bierbrouwen: ‘Er zijn zó veel bierstijlen en om dan zelf een recept te bedenken en na een aantal weken dat eerste fles te kunnen openen, een mooie pssst van de fles te horen, goed schuimend bier in je glas te zien stromen… en dan die eerste slok…. tot de conclusie te komen dat je zelf weer een heerlijk bier hebt gebrouwen… dat is elke keer weer een geluksmomentje.’

Ook genieten van de bieren van Brouwerij Diggelfjoer?

Het bier van Brouwerij Diggelfjoer is vooral in Friesland te koop, maar ook in enkele andere plaatsen in Noord Nederland. Het bier is ook te koop via de website, waar ook alle verkoopadressen staan.

Bekijk voor meer informatie de website van Brouwerij Diggelfjoer. 

Drie Diggelfjoer bier cadeauverpakkingen

1. De Brouwvakkers

Op nummer 1 in de top 5 bierbrouwerijen uit Friesland staat brouwerij De Brouwvakkers uit Leeuwarden!
- Brouwerij score: 3,8/5 (2.130 ratings)
- Beste bier: Dokter O. Barrel Aged (3,98/5)
 ‘Wij vinden het super leuk om te horen dat wij in de top 5 best beoordeelde brouwerijen van Friesland staan, dat feitje pikken we toch weer even mee! We voelen ons dan ook zeer vereerd!’  De Brouwvakkers logo

Brouwerij de Brouwvakkers is een bierbrouwerij uit Leeuwarden die is opgericht door Chris en Oetse. In 2017 begon het tweetal met het brouwen van hun eerste biertje door middel van een doe-het-zelf bierpakket.

Ontstaat van De Brouwvakkers

Het bierbrouwen met een doe-het-zelf bierpakket beviel zó goed, dat ze vaker gingen brouwen, maar telkens met een eigen twist. Zo ontwikkelden ze hun eigen bieren tot een mooi bier met een eigenzinnig karakter.

Langzamerhand kwam het idee om het bier op de markt te brengen: ‘Vragen vanuit de directe omgeving of het bier ook te koop was, bevestigden het idee dat het toch wel erg leuk zou zijn om het bier commercieel te gaan brouwen. Zo hebben wij halverwege 2018 de knoop doorgehakt en zijn wij in hetzelfde jaar gestart met het opzetten van een eigen (huur)brouwerij. De Brouwvakkers werd daarmee een feit!’

Toekomstplan

Momenteel is het bierbrouwen geen fulltime baan voor Chris en Oetse. Wanneer ze in de toekomst merken dat ze er meer tijd in moeten steken, sluiten ze niet uit dat het een fulltime bezigheid kan worden. Het ultieme doel van de Brouwvakkers is om in de toekomst een compleet eigen brouwerij op te kunnen zetten: ‘We zijn ons er wel van bewust dat wij ons dan toevoegen aan inmiddels toch een behoorlijke club, maar wie weet! Tot die tijd gaan wij lekker rustig door met het ontwikkelen van nieuwe bieren en willen wij ons aanbod in de toekomst ook graag uitbreiden.’

Bieren met een eigen twist

Het bier van de Brouwvakkers onderscheidt zich volgens Chris en Oetse van andere bieren doordat het een eigenwijs karakter heeft: ‘Wij zijn altijd bezig met het ontdekken en creëren van geweldige nieuwe smaken of het herontdekken van oude stijlen met als toevoeging: onze eigen twist. Hierdoor blijven de bieren stuk voor stuk een nieuwe ontdekking.’

Het meest trots zijn de brouwers op hun eerste biertje: Dokter O. en de Barrel Aged variant ervan. Het is een stevig Russian Imperial Stoutbier en kenmerkt zich door de fijne smaak van drop en vanille. Met de juiste mix van hop en moutsoorten heeft het bier een eigen karakter.

Wat de brouwers het allerleukst aan bierbrouwen weten ze niet, ze vinden namelijk alles leuk. Er is wel één puntje wat ze minder vinden, en dat is het geduld wat je moet opbrengen: ‘Verder vinden we alles aan het bierbrouwen hartstikke leuk en natuurlijk is het op grote schaal brouwen helemaal fantastisch! Zeker als je na een aantal weken het bier eindelijk mag proeven en dat je dan kan denken, “ja dit is het”!’

Ook genieten van de bieren van De Brouwvakkers?

Het bier van de Brouwvakkers is vooral in Friesland te koop maar ook elders in Nederland of bijvoorbeeld via deze webshop

Bekijk voor meer informatie de website van De Brouwvakkers

Dokter O. brouwerij de Brouwvakkers

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen