René van den Berk, een beerblogger, kreeg de mooie kans om het Underground Micro Beer Festival mee te maken. Hij neemt je mee naar een exclusief ondergronds bierfestival, waar de meest lekkere en zeldzame bieren werden gepresenteerd.
Net als een voetbalwedstrijd of concert, is het evenement niet groots vanwege het aantal bezoekers, maar door de (bier)opstelling. Jij krijgt als gast de kans om bieren te proeven die normaal gesproken niet bij de lokale drankhandel en/of online web shop te krijgen zijn. De heren nemen je stuk-voor-stuk mee in hun passie en bierbeleving.
‘Hoe komt deze beerblogger bij zo’n speciaal evenement terecht?’, vraag je je af. Ik zal je vertellen, dat gaat niet zomaar via een pamflet, YouTube-filmpje of iets dergelijks. Je moet echt het geluk hebben om er tijdig iets over te vernemen. Om vervolgens een plek te bemachtigen, want met circa 50 genodigden zijn de posities zo vergeven.
Anyway, vorig jaar (2017) zou ik in eerste instantie voor het eerst naar Billie’s (zoals beergeeks het kennen) gaan om te helpen als vrijwilliger. Om vervolgens de dag erna het festival zelf te bezoeken. Tom, Kristof en anderen verzorgen met veel anderen ook dit geweldige bierfestival.
Alleen door persoonlijke omstandigheden kon ik last-minute helaas niet deelnemen. Je kunt begrijpen, dat ik ‘over-the-moon’ was toen ik een uitnodiging ontving voor dit micro beer festival. ‘Dennis je bent een top gozer’, dacht ik toen meteen.
Hopelijk kunnen jullie lezers begrijpen, dat ik niet teveel los zal laten over de specifieke details (GPS coördinaten etcetera). ‘Underground-has-to-stay-underground.’ Daarentegen wil ik jullie wel een meenemen in de ervaring. Naast dat ik de kans heb gekregen om de heren achter het festival te interviewen.
Halverwege oktober was het eindelijk zover om af te reizen naar regio Mol te België. Eenmaal daar aangekomen de spullen in de auto van mijn kameraad (Dennis) gezet. Samen met een krat ‘growlers’ was het snel gevuld. We waren dan ook snel op pad naar Antwerpen. Onderweg nog een paar korte pitstops.
De eerste was in Oud-Turnhout om nog iemand op te pikken. Tijdens de laatste pitstop hebben we onze maag voorbereid op de mooie bieren die ’s middags en ’s avond zouden volgen. Door een goede bodem te leggen met een Belgisch patatteke.
Na een klein uur rijden kwamen we al snel in het centrum van Antwerpen. Na een groot aantal omleidingen aangekomen bij het hostel. De hand geschud van niemand minder dan Yves Gils (werknemer bij brouwerij 3Fonteinen), om vervolgens snel onze spullen op de kamers te droppen. Waarna we moesten haasten, want we waren al later aangekomen door de onverwacht langere route in het centrum van Antwerpen.
Bij aankomst, met een krat growlers in-de-hand, eindigden we na onze wandeling op een klein Antwerps plein in het centrum. Er waren al een groot aantal (internationale) bierfanaten verzameld voor de donkere ondergrondse kelder. Yves Gils was niet de enige bekende naam, want niemand minder dan Luis Bekaert (afgevaardigde van brouwerij Alvinne) was ook van de partij.
We kwam er in ieder geval al snel achter, dat het letterlijk ‘underground’ zou plaatsvinden. Na het melden, ontvingen we een klein proefglas, lijst met bieren en konden we een klein kwartiertje wachten. Na links-en-rechts handen schudden, was deze tijd zo voorbij.
Als de wiedeweerga, liep het kleine gezelschap (van 50 beergeeks) snel naar beneden om een mooie positie te bemachtigen in de ‘queue’. Onderweg naar het kleine barretje kon je aanschouwen dat Tom (en ‘bier ‘consorten) hun uiterste best hadden gedaan.
De koelingen waren gevuld met de meest uiteenlopende ‘bier‘parels, tafels waren gevuld met overheerlijke Belgische lekkernijen en op de verschillende taps stonden (o.a. van brouwerij Põhjala tot Warpigs) ook niet de minste bieren. Je zal je al even afvragen, waar die krat ‘growlers' nou voor waren bedoeld. Het antwoord kun je misschien al een raden. Later daar meer over.
Eenmaal in de rij, begon het feest met brouwerij Side Project’s 2017 Beer Barrel Time (trade value circa $500). De proefglazen waren van het kleinste formaat. Om zo te zorgen, dat bijna iedereen hiervan kon genieten.
De meest overheerlijke en zeldzame bieren (o.a. Schramm’s Black Agnes, Toppling Goliath’s 2017 Assassin and many more) volgden elkaar snel op. Beeld je in, dat je wel even een paar ronden in de rij moest aansluiten. Om zo deze mooie diamanten onder de bieren te proeven.
Langzaamaan nam het drinktempo bij iedereen af gedurende het eerste uur. Iedereen zocht een rustig plek in de kelder en/of buiten in het zonnetje. In goed gezelschap vulden we beneden een bord met lekkernijen (kazen, Belgische bonbons et cetera), tapten een bier bij een tappunt of sloten nog een keer in de rij aan om iets moois te scoren.
De uren volgden elkaar heel snel op. De keuze in speciale en zeldzame bieren was zo ruim, dat je op een gegeven moment voor moeilijke keuzes kwam te staan. Ondertussen zorgde het goed gezelschape voor verzachtende omstandigheden. De uren volgden elkaar zó snel op, dat dit unieke micro event zo voorbij was helaas.
De meesten van ons sloten de avond af met het vullen van ‘growlers’ aan de verschillende wisseltaps. Dit was vooraf door de organisatie meegegeven, want het weggooien van zoveel parels zou een echte ‘doodzonde’ zijn geweest.
Met deze memorabele herinneringen liepen we met z’n vieren langzaam terug naar het Hostel tegen 24:00 uur.
Napratend over alle geweldige bieren die we hadden mogen proeven, de bieren die men vanuit thuis had ge’shared, de gesprekken die we waren gevoerd en de overheerlijke combinaties (bier en hapjes) die we zelf konden samenstellen.
Eenmaal terug bij het hostel kwam 3Fonteinen’s Yves Gils nog met een zeldzame ‘The Bruery’ night cap aan. Alleen deze geek en blogger vond het wel genoeg geweest.
Dit proeven zou een belediging zijn naar de meesterbrouwers. Daarom koos ik voor mijn verzachtende kussen waarop ik nog even kon nagenieten van deze ‘meesterlijke’ ervaring. Voor mij zal er niet snel bierfestival komen, wat deze ervaring zal doen overstijgen.
Nu heb je een idee hoe zo’n speciaal event voor een bezoeker is. Desalniettemin, willen jullie natuurlijk een inkijk hebben vanuit de organisatoren en hun geweldige vrijwilligers.
Daarom heb ik de tijd genomen om elke betrokkenen een persoonlijke vraag te stellen na afloop van het Underground Micro Bier Festival. Zij kwamen met de volgende ervaringen, namelijk:
Aan Tom: ‘Hoe zijn jullie ooit op het idee gekomen voor het Underground Micro Bier Festival?’
Terwijl België een bierland is, was de craftbeerrevolutie nog niet zo doorgebroken als in andere landen. De moderne ‘beergeek’ gemeenschap in België is klein. Johan, Kristof en ik (Tom) zaten al een lange tijd in het event-leven en de intieme sfeer op underground feestjes is iets wat perfect past in onze kleine beergeekgemeenschap. Nadat we naar Zeebra waren geweest, is het idee begonnen tijdens het borrelen om iets in België te doen voor de bierliefhebber die meer wil dan ons fantastisch Belgisch bier.
Toen was het ook nog niet zo gemakkelijk als nu om buitenlandse bieren te krijgen. Na enkele try-outs in Borsbeek met bier en muziek is het idee ‘BUMB’ geboren. The Biggest Underground Micro Beerfestival. De naam is ook een kwinkslag naar het trade-jargon (bump). Het doel van het festival is moeilijk te krijgen bieren bereikbaar maken voor Belgische geeks. Een festival waar broederschap en de liefde voor bier centraal staat.
We proberen onze gasten ook zo goed mogelijk te verwennen met een buffet bijpassend bij alle bieren. Om die sfeer te bewaren maken we voor ons festival (buiten een event op Facebook) geen reclame en houden we het aantal genodigden extreem laag (50 tot 70 personen). We vragen zelfs aan onze gasten om niet teveel ruchtbaarheid te maken. Maar toch werd het te succesvol en hebben we veel mensen teleur moeten stellen die geen ticket te pakken hebben gekregen.
Hierdoor hebben we besloten om het concept even in de diepvries (of dieper ondergronds) te steken en ons te focussen op andere projecten. Het is trouwens op BUMB dat Stefan van Billie’s Bier Kafetaria ons vertelde over zijn droom om een groot internationaal Bierfestival te organiseren en vroeg of we niet wilden samenwerken. Uit die samenwerking is Billie’s Craft Beer Fest ontstaan.
Aan Geert: ‘Waar komt deze passie vandaan bij jou/jullie om deze passie te delen?’
Waar ik vroeger liever aan de ontvangende kant van de toog stond om zoveel mogelijk nieuwe biertjes te proeven, analyseren en in te checken, sta ik de laatste tijd ook graag af en toe aan de schenkende en organiserende kant van het verhaal. Want geef toe, er is niks mooier om een lach te zien verschijnen op iemands mond als je zijn of haar glas vult met een fantastisch bier. Van bier genieten is immers een sociaal gebeuren, niet enkel iets tussen een beergeek en zijn smartphone.
Aan Kristof: ‘Hoe komen jullie tot zo’n mooie selectie van bier’parels?’
Dat is eerder een vraag voor Tom, want hij regelt veel van de bieren. Door de jaren heen hebben we zeer veel gepassioneerde mensen mogen ontmoeten. Hieruit zijn mooie vriendschappen gegroeid. Waardoor we de mogelijkheid krijgen om deze bieren te ruilen en rechtstreeks bij de brouwerij te kopen natuurlijk.
Aan Trevor: ‘Hoe ervaar jij het om o.a. bij dit Underground Micro Bier Festival te helpen als vrijwilliger?’
Het Mirco Bier Festival was een leuk en interessant festival om vrijwilligerswerk voor te doen! Dit kleine nerdfestival is absoluut anders verlopen dan de normale grote festivals. Klein, leuk, eclectisch en persoonlijk.
Bier serveren in een omgeving als deze is altijd een groot plezier. Één op één met gelijkgestemde liefhebber(s), je ziet de passie in de ogen van elke persoon naar wie je een monster giet. Hoewel het voor ons een beetje chaotisch was om het bier te serveren, vanwege de kleine zaalruimte, was het erg leuk!
De weinigen onder ons die bieren serveerden, moesten ervoor zorgen dat iedereen een glas bier kreeg dat ze wilden proeven. Tegelijkertijd mochten we ook monsters nemen en van de dag genieten. Anders dan schoonmaken, voorbereiden en gieten; we waren er ook als bierdrinkers.
Wij genieten ook van de middag/avond net als iedereen. Al met al was het een geweldig, leuk gevulde avond met veel vriendelijke gezichten. Veel gelach en een glimlach rondom. Natuurlijk was ik tegen het einde een beetje uitgeput, maar het was het allemaal waard als ik voor mezelf ging zitten en ontspannen met een biertje.
Aan Konrad: ‘Hoe is het om vrienden en andere bierkennissen te helpen? Waar komt je passie vandaan?’
Ik heb er nooit over nagedacht. Ik doe het, omdat ik het leuk vind om bier te drinken en zeldzame flessen te delen. Verder om gesprekken met mede-liefhebbers te hebben.
Aan Johan: ‘Waar willen jullie heen met het Underground Micro Bier Festival? Klein blijven....’
Ja, anders is het geen micro beer festival meer. Wij laten Jan Modaal kennis maken met Belgische en buitenlandse craftbieren via onze mobiele bierbar. Ons micro festival is eerder een tasting event voor de gevorderde bierliefhebber. Vergelijk het met exclusieve wijn of whiskey tastings.
Een droom die wij nog koesteren is een openlucht evenement met lokale en Belgische brouwerijen, dat wordt opgefleurd met live muziek en een artistiek tintje. Dat zal niet voor de komende jaren zijn.
Eerst focussen we ons om van Billie’s Craft Beer Fest één van de toonaangevende tasting-events binnen Europa te maken. Waar we raar maar waar reeds aardig in slagen. Meer dan 32 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd op ons evenement waaronder .... .... Eigenlijk is ‘BCBF’ te vergelijken wat wij reeds enkele jaren doen in kelders in de Antwerpse binnenstad. Het verschil is, dat er op Billie’s, brouwers achter de booth staan en de Venue groter is. Op dit Underground Micro Bier Festival houden we het klein en gezellig met de beste bieren wereldwijd die wij uitselecteren.