Mensen hebben er enorm veel voor om het meest gewilde trappistenbier dat tevens al 4x is uitgeroepen tot beste bier ter wereld te bemachtigen. Met verschillende trucs en belkosten die hoger zijn dan twee kratten bier probeert men het bijna 'zeldzame' bier te kopen.
Momenteel zijn er wereldwijd nog maar 11 trappistenbrouwerijen. Deze brouwerijen zijn gevestigd in België (6), Nederland (2), Oostenrijk (1), Italië (1) en de Verenigde Staten (1).
Een bier kan niet zomaar Trappistenbier worden genoemd, hier zijn namelijk verschillende regels aan gebonden.
Zo moet het product binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd en moeten de opbrengsten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster.
Het meest gewilde trappistenbier ter wereld is gebrouwen door de Sint-Sixtusabdij in België, Westvleteren Twaalf. Westvleteren XII is sinds 2005 al vier keer gekozen als beste bier van de wereld. Het donkerbruine trappistenbier heeft een hoog alcoholpercentage.
De meest gewilde trappist ter wereld en de andere bieren van de Sint-Sixtusabdij zijn niet in de handel verkrijgbaar.
Al ruim tien jaar lang smeekt men om het bier, maar de paters weigeren meer dan 60.000 flesjes per jaar te bottelen. Ook weigeren ze de flesjes te verkopen aan horeca zaken en winkels.
Jarenlang was het bier dus enkel aan de poorten van de abdij te koop, maar dat is sinds 2024 niet meer zo. Westvleteren Trappist is sindsdien ook bij enkele Nederlandse slijterijen en bierwinkels te koop, waaronder Gall & Gall en Mitra. Bekijk de bieren Westvleteren 12, Westvleteren 8 en Westvleteren Blond voor het actuele aanbod.
De enige keer dat het bier in een supermarkt werd verkocht, was toen de paters geld nodig hadden om de abdij te verbouwen. De mensen wachtten in extreem lange rijen en het bier was op de meeste plaatsen binnen een uur tijd uitverkocht. Dit is de enige keer geweest dat het bier in de handel was.
Het trappistenbier van de Sint-Sixtusabdij is verkrijgbaar in de abdij (op reservering) en in het café tegenover de abdij. Het bier is moeilijk verkrijgbaar en daarom moet je ook geluk hebben om het bier te bemachtigen.
Vroeger spraken de paters een datum af waarop het bier verkocht werd. Dit had als gevold dat er urenlange files ontstonden richting de abdij. De politie moest tijdens deze dagen het verkeer in goede banen leiden en ervoor zorgen dat het niet uit de hand liep.
Om te voorkomen dat er een chaos ontstond op de weg is de biertelefoon in het leven geroepen. De koper moet bellen naar de biertelefoon en kan dan een bestelling plaatsen voor een bepaalde datum. De telefoonlijn gaat ongeveer twee keer per maand open. Doordat er honderden mensen tegelijk gaan bellen is het nadeel dat je vaak urenlang aan de telefoon zit met een tarief van 30 cent per minuut, hierdoor zijn de telefoonkosten vaak hoger dan het bier.
In 2019 hebben de paters besloten om een online winkel voor Westvleteren bier te lanceren, waarmee de biertelefoon kwam te vervallen.
Omdat het bier zo gewild is zijn er strenge eisen voor het bestellen bij de Sint-Sixtusabdij.
De regel is twee kratten per auto per twee maanden. Je telefoonnummer komt tot zestig dagen na reservatie niet meer binnen op de biertelefoon en je auto mag het terrein niet meer op. Door de telefoon moet je het nummerbord van je auto opgeven.
In het café tegenover de abdij staan alle bieren van de abdij natuurlijk op het menu. Maar als je geluk hebt kan je daar ook een sixpack kopen. In het café kan maximaal één sixpack per persoon worden gekocht. Het gebeurd ook vaak dat de hele voorraad al is verkocht en dat het bier alleen nog gedronken kan worden in het café.
De mensen hebben enorm veel over voor de trappisten van de Sint-Sixtusabdij, vooral voor de Westvleteren Twaalf.
Een man wilden minimaal twaalf flesjes (2x een sixpack) kopen in het café. Dit lukte natuurlijk niet en de man liep naar buiten met één sixpack. De man was voorbereid en had in zijn auto een andere outfit liggen. Hij kleedde zich om op de hoop dat hij opnieuw een sixpack kon kopen, dit is hem gelukt.
Een andere man had nog meer over voor het bier maar hij had minder succes. De man heeft wel 400x gebeld naar de abdij om een bestelling te plaatsen op een zaterdag. Dit was de enige dag dat hij het bier kon ophalen. Toen de man eindelijk een pater aan de telefoon kreeg bleek het dat die dag al was volgeboekt.