Wetenschappers hebben ontdekt dat alcohol bepaalde stoffen in het brein activeren, waardoor we ons blijer voelen.
Wetenschappers ontdekten eerder al uit onderzoek op dieren dat de aangename effecten van alcohol een gevolg zijn van de productie van endorfine in het brein. Nu ontdekten ze met scans bij mensen precies waar de impact hiervan het grootst is.
Lees ook
Ze bestudeerden het onmiddellijke effect van alcohol op het brein van 13 zware drinkers en 12 'normale' mensen. Daaruit bleek dat endorfine bij de consumptie van alcohol vrijgemaakt wordt in twee gebieden van het brein. Hoe meer deze stoffen vrijkomen in de 'nucleus accumbens' hoe groter de gevoelens van plezier bij de drinkers. En hoe meer hiervan werd vrijgemaakt, hoe meer alcoholisten zich beneveld voelden, dat gold niet voor de controlegroep van mensen zonder drankprobleem.
“We hebben aan de hand van hersenscans aangetoond dat menselijke hersenen endorfines produceren na alcoholconsumptie”, aldus Jennifer Mitchell, een van de onderzoekers. “Endorfines staan bekend als de gelukshormonen. Het zijn die stofjes die vrijkomen als je lacht of sport en je dus een pak gelukkiger maken.”