Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Trappist Westmalle brouwerijbezoekdagen aangekondigd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Allereerste 'Trappist Westmalle' brouwerijbezoekdagen aangekondigd

02 juli 2024 om 09:46

De monniken van Westmalle zetten de brouwerijpoort open voor het publiek. In september 2024 zullen de allereerste ‘Trappist Westmalle’ brouwerijbezoekdagen worden gehouden.

Binnen in de brouwerij van Westmalle Trappist
Abdijkerk Westmalle
Westmalle Trappist logo

Abdij van Westmalle 

Westmalle abdij De broeders van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle leiden een stil en teruggetrokken leven binnen de kloostermuren. Het monnikenleven is namelijk een leven van gebed, van arbeid en in gemeenschap. Het slotklooster - het gedeelte waar de broeders wonen - is niet toegankelijk voor buitenstaanders.

Gasten zijn van oudsher welkom, maar enkel in de kerk en in het gastenverblijf. De bakkerij, de boerderij, de kaasmakerij en de brouwerij kunnen in principe evenmin bezocht worden. Enkel lekenmedewerkers en heel sporadisch bepaalde genodigden komen er over de vloer. Daar komt op woensdag 25 en donderdag 26 september 2024 verandering in. Die dagen zal het publiek van dichtbij kunnen zien hoe de Extra, Dubbel en Tripel van Trappist Westmalle gebrouwen, gebotteld en verpakt worden.

Tal van mensen uit de streek en ook heel wat liefhebbers van trappistenbieren gaven ons te kennen dat ze zeer graag eens zouden willen zien hoe het er in onze brouwerij aan toegaat.
Broeder Benedikt van Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Voorzien in eigen levensonderhoud

De regel van Sint-Benedictus bepaalt dat Trappisten in hun eigen levensonderhoud moeten voorzien door middel van handenarbeid. Vandaar dat de broeders allerhande ambachtelijke bedrijvigheden ontwikkelden. In Westmalle zijn binnen de abdijmuren zowel een brouwerij, een boerderij, een bakkerij als een kaasmakerij gevestigd. De voedingswaren die er geproduceerd worden zijn geen luxeartikelen maar wel hoogkwalitatieve basisproducten.

Lees ook

De broeders streven geen productie- of winstmaximalisatie na. Het aantal geproduceerde hectoliters is beperkt en de inkomsten uit de verkoop van trappistenbier en -kaas zijn bestemd voor het levensonderhoud van de monniken, het instandhouden van het patrimonium, de verloning van de leken die er werken, en de nodige investeringen in materieel en gebouwen. Wat overblijft wordt besteed aan andere abdijen en verschillende goede doelen.

Broeder Benedikt, overste van de Abdij, legt uit waarom de poort van de brouwerij in het najaar eventjes wordt opengezet: “Tal van mensen uit de streek en ook heel wat liefhebbers van trappistenbieren gaven ons te kennen dat ze zeer graag eens zouden willen zien hoe het er in onze brouwerij aan toegaat. Daarom organiseren we op 25 en 26 september, voor de allereerste keer in het 230-jarig bestaan van onze trappistenabdij, brouwerijbezoekdagen.”

Brouwerijbezoekdagen in september

|Tijdens de Westmalle brouwerijbezoekdagen verwachten de broeders een 1500-tal bezoekers. Tussen 8u30 en 15u30 zullen om het kwartier telkens 25 personen een kijkje kunnen nemen achter de schermen van de trappistenbrouwerij. ? Een rondgang neemt iets meer dan een uur in beslag. Aan het einde van de rondgang krijgt elke bezoeker nog een consumptie en een kleine attentie.

Wie graag wil langskomen tijdens een van deze bezoekdagen, dient een online reservatie te maken via www.trappistwestmalle.be/brouwerijbezoek-westmalle. Een ticket kost 12,50 euro per persoon. Een deel van de opbrengst gaat naar Coda, een vzw die actief is in de palliatieve zorg. Coda is een van de goede doelen die door de abdijgemeenschap worden ondersteund.

Westmalle Trappist brouwzaal

Cookie instellingen