Gezond ambachtelijk bier
Wetenschappers hebben ontdekt dat ambachtelijk bier goed voor je is, zo lang je je dagelijks aan maximaal één flesje houdt.
Microscopische organismen in bier bevorderen de gezondheid van je darmen, beschermen tegen ziekten en bevorderen een goede nachtrust. Daarnaast verdringen melkzuurbacteriën, zoals bijvoorbeeld gevonden in de Belgische bieren Hoegaarden of Westmalle Tripel, schadelijke stoffen in je lichaam.
Onderzoek
Uit het onderzoek van de Nebraska University in de VS bleek dat dergelijke bieren, waaraan gist is toegevoegd na het bottelen, tot 50 miljoen probiotische bacteriën bevatten. In massa geproduceerde bieren, zoals de bekende pilsmerken hebben niet dezelfde voordelen, want deze worden gepasteuriseerd en gefilterd. Hierbij sterven de probiotische bacteriën.
Bacterie-expert professor Eric Claassen, van de Vrije Universiteit in Amsterdam, zei: "Sterker bier is heel, heel gezond. We willen mensen geen vrijbrief geven om meer te drinken, maar één van deze bieren per dag zou heel goed voor je zijn."
De bevindingen werden besproken tijdens een onderzoeksevenement georganiseerd door probiotische yoghurtmaker Yakult in Tokio. Britse artsen adviseren om niet meer dan 14 eenheden per week te drinken - acht blikjes van 4 procent bier of vier en een half flesje van 330 ml Westmalle.