Per 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet van kracht. Deze wet is de belangrijkste wet als het gaat om de verkoop van alcohol. Wat er precies gaat veranderen heeft Biernet.nl voor je op een rijtje gezet!
Wat houdt deze wet in?
De Drank- en Horecawet (DHW) is de belangrijkste wet als het gaat om de verkoop van alcohol. Het belangrijkste punt dat bereikt moet worden door de handhaving van deze wet is het reguleren van een verantwoorde manier van verstrekken van alcohol. De wet geldt niet alleen voor de horeca, ook supermarkten, slijterijen en instanties als sportkantines en buurthuizen hebben hiermee te maken.
Waarom een nieuwe wet?
Op 22 mei 2012 is het wetsvoorstel aangenomen door de Eerste Kamer. Per 1 januari 2013 zal de nieuwe wet in werking gaan treden. De nieuwe DHW heeft drie doelen die met de wijzigingen moeten worden bereikt:
Het voorkomen van alcohol gerelateerde verstoring van de openbare orde
Het terugdringen van het alcoholgebruik door met name jongeren
Het verminderen van administratieve lasten voor horeca-ondernemers
Jongeren onder de 16 jaar ook strafbaar
Jongeren onder de 16 jaar zijn vanaf 1 januari 2013 strafbaar als zij in het bezit zijn van alcohol in het openbaar. Dit geldt voor alle voor publiek toegankelijke plaatsen waar alcohol kan worden genuttigd, maar ook op openbare plaatsen als het park, op straat of bijvoorbeeld in een stationshal. Eerder waren alleen ondernemers die alcohol verstrekten aan jongeren onder de 16 strafbaar, met deze wetswijziging zijn ook de jongeren zelf strafbaar.
Wanneer je als jongere betrapt wordt met een alcoholische versnapering op zak, kost je dat € 45,-. Er wordt hierin geen onderscheid gemaakt in het bezit van zwak alcoholische of sterk alcoholische dranken.
Huidige leeftijdsgrens blijft voorlopig gehandhaafd
Op 29 oktober jl. presenteerde de VVD en de PvdA het nieuwe regeerakkoord. Hierin is opgenomen dat de leeftijdsgrens opgeschoven gaat worden van 16 jaar naar 18 jaar. In de praktijk zou dit betekenen dat je ouder dan 18 jaar moet zijn om zwak alcoholische (bier en wijn) en sterk alcoholische drank te mogen kopen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van deze leeftijdsverhoging. Aannemelijk is dus dat de discussie niet is óf de wijziging gaat worden doorgevoerd, maar vooral wanneer het gaat gebeuren. Duidelijk is wel dat het nog niet vanaf 1 januari 2013 zal gaan gelden.
Lees ook
Nieuwe verantwoordelijkheden gemeenten en burgemeester
Momenteel ligt de naleving van de DHW nog bij de Voedsel en Waren Autoriteit. Vanaf 1 januari 2013 zal deze verantwoordelijkheid voor rekening van de burgemeester komen. De burgemeester wordt hiermee niet alleen vergunningverlener, maar is ook verantwoordelijk is voor het aanstellen van de buitengewoon ambtenaren die belast worden met de handhaving van de DHW. Verder kan hij aan supermarkten en andere detailhandelaren die meer dan drie keer in een jaar de DHW overtreden, een tijdelijk verkoopverbod van alcohol opleggen.
Gemeenten krijgen met de nieuwe wetgeving de bevoegdheid extra verordeningen te maken: zo mogen zij ervoor kiezen happy hours waarbij kortingen van meer dan 60% van de reguliere verkoopprijs worden gegeven, te verbieden. De gemeente Rotterdam heeft besloten deze regeling te gaan doorvoeren in bepaalde uitgaansgebieden, om zo de agressie in het uitgaansleven te verminderen. Ook mogen gemeentes straks besluiten om de toegangsleeftijden in een horecagelegenheid te gaan koppelen aan sluitingstijden of aan een bepaald tijdblok. Dit betekent dat er meer en beter aan de deur moet worden gecontroleerd op leeftijd.
Voor paracommerciële instellingen zoals sportverenigingen, buurthuizen, studentenverenigingen etc., worden gemeenten verplicht verordeningen op te stellen waarin o.a. dagen en tijdstippen van alcoholverkoop wordt vastgelegd.
Vermindering administratieve lasten
Voor horeca-ondernemers een belangrijke wijziging: op een vergunning komt straks alleen nog het pand en de vergunninghouder te staan. Deze laatste kan een bedrijf of één persoon zijn. Leidinggevenden in de horeca komen straks op een apart aanhangsel van de vergunning te staan. Dit betekent dat het niet meer nodig is om een nieuwe vergunning aan te vragen, elke keer wanneer er een nieuwe leidinggevende wordt aangetrokken. Er komen landelijk vastgestelde modellen voor het aanhangsel en in de toekomst zal er ook een digitale variant verschijnen.
Tegenstrijdigheid
Er is één opmerkelijke verandering in de nieuwe wet. Bij evenementen waarvoor een ontheffing is gegeven op de DHW, zoals bijvoorbeeld Koninginnedag, is aanwezigheid van iemand met een Verklaring Sociale Hygiëne niet meer verplicht. Dat betekent dat het veel makkelijker is voor jan en alleman om straks bier te gaan staan verkopen op straat, er is geen enkele kennis vereist over hoe je dit op een verantwoorde manier kan doen en over wat de effecten van alcohol zijn.
In het kader van het verminderen van alcohol gerelateerde verstoring van de openbare orde is dit toch enigszins vreemd te noemen.