Voor de wijnliefhebbers is het een uitgemaakte zaak. Wijn, vooral rode, bevat naast alcohol een groot aantal andere stoffen zoals flavonoïden, waaraan allerlei gunstige eigenschappen worden toegeschreven.
Deze stoffen komen voor in vele groenten en fruit, maar ook in chocolade en thee. Ze zouden het samenklonteren van de bloedplaatjes remmen, de vorming van gevaarlijke zuurstofradicalen in het lichaam tegengaan en de bloedvaten verwijden.
Maar na een kritische beschouwing van alle grote studies naar de relatie tussen alcoholgebruik en sterfte aan hart- en vaataandoeningen lijken de soorten drank elkaar niet veel te ontlopen. Wellicht leven wijndrinkers in het algemeen een gezonder leven dan liefhebbers van bier of sterke drank, en verklaart dit de betere levensprognose.
Onlangs toetste een groep Deense onderzoekers deze hypothese op originele wijze. Ze gebruikten niet de gangbare vragenlijsten naar eet- en leefgewoonten, want daarbij kan men de situatie altijd mooier schetsen dan ze is. Nee, de wetenschappers verzamelden een halfjaar de verkoopgegevens van 98 supermarkten met zowel bier als wijn in hun assortiment! Daarbij bekeken ze welke producten tegelijk met wijn werden gekocht. Die vergeleken ze met het pakket dat bij bier werd afgerekend. En wat bleek?
De wijnkopers kochten meer olijven, groente en fruit, maar ook meer gevogelte, magere kaas en mager vlees dan de bierdrinkers; die toonden een grotere voorkeur voor chips, varkensvlees, worst en soft drinks.
Kortom, Deense wijnliefhebbers hebben een gezonder eetpatroon dan hun bierdrinkende landgenoten en dat kan heel wel de genoemde statistische verschillen tussen wijn en bier verklaren. Dit onderzoek maakt maar weer eens duidelijk hoe voorzichtig we moeten zijn bij het interpreteren van allerlei invloeden van de leefstijl op onze gezondheid. Santé!