200 jaar Brouwerij Rodenbach
Brouwerij Rodenbach is 200 jaar jong. In 1821 hielden Alexander, Ferdinand Gregoor, Pedro en Amalia Rodenbach de Roeselaarse brouwerij boven de doopvont. Anno 2021 is Rodenbach dé wereldreferentie in Vlaams roodbruin bier.
Rodenbach is uitgegroeid tot een echte klassieker binnen het Belgisch bierpatrimonium en wordt in binnen- en buitenland geroemd omwille van haar unieke smaak die mede tot stand komt door rijping op één van de 294 legendarische eikenhouten foeders. Ruim 137 medailles behaald op toonaangevende bierwedstrijden bevestigen de topkwaliteit. Naar aanleiding van deze verjaardag verschijnt het rijkelijk geïllustreerde tweeledig jubileumboek ‘Rodenbach schenkt & schrijft geschiedenis’.
Twee delen
Het eerste deel van het boek focust onder andere op de bieren, de brouwerij, de horeca en de culinaire toepassingen. In het tweede deel komt de bijzondere familie Rodenbach aan bod. Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici die zelfs een rol speelden bij de totstandkoming van België.
Dit en zoveel meer heeft auteur Erik Verdonck voor de volgende generaties in het boek "Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis" (320 pagina's) vastgelegd. Dit ‘Coffee Table Book’ komt midden juni op de markt. Het boek bevat onder andere 12 strippagina’s van de hand van de Roeselaarse striptekenaar Jimmy Hostens en talloze unieke archiefbeelden, het wordt uitgegeven door TDM en wordt verkocht bij Standaard Boekhandel en vanaf eind juni via www.s-hop.be.
1. Rodenbach schenkt geschiedenis
Erik Verdonck (de schrijver) aan het woord over het boek over de gerenommeerde Belgische brouwerij.
Vlaams roodbruin bier
De lezer krijgt inzage in de geheimen van het streekgebonden Vlaams roodbruin bier. Rodenbach meester-brouwer Rudi Ghequire en biersommelier Luc De Raedemaeker onderzoeken het aroma- en smaakprofiel. Worden de Rodenbach bieren beter met de jaren?
Tom en Joost Du Four van bierrestaurant De Heeren van Liedekercke en Rudi Ghequire antwoorden na degustatie. Na het proeven volgt de presentatie van de Rodenbach Classic, Grand Cru, Vintage, Fruitage, Alexander, Caractère Rouge en de colabbrew Vibrant P’Ocean, met commentaar van binnen- en buitenlandse bierexperten.
Aan de toog en aan tafel
‘Aan de toog’ zoomt in op een aantal horecazaken waar Rodenbach rijkelijk vloeit. ‘Aan tafel’ brengt een ode aan de culinaire kwaliteiten van de Rodenbach bieren. Sommelier Guido Francque legt uit waarom Rodenbach en garnaal zo goed samengaan. Chef Tim Boury van het Roeselaars restaurant Boury (**) brengt een 3-gangenmenu begeleid met de Rodenbach bieren, daarna is het de beurt aan Viki Geunes van restaurant Zilte (***) in Antwerpen. Viki Geunes kent de bieren als geen ander want hij ontwikkelde de Rodenbach Caractère Rouge samen met brouwmeester Rudi Ghequire.
De culinaire rubriek vervolgt met 10 chefs die telkens een klassiek recept met Rodenbach naar hun hand zetten: Jurgen Maene, Gastropub Gaspard in Barvaux; Raf Sainte, De Gebrande Winning in Sint-Truiden; Thibaud Hermans, Villa De Torre in De Haan; Hendrik Dequeker, Locale by Kok au Vin, Brugge; Marcelo Ballardin, Oak Gent; Marjolein Rothuis, Billie’s Bierkafétaria, Antwerpen; Steven Hinnekens, Bistro Le Nord, Roeselare; Sam Van Houcke, Masté, Gent; Ann Warrinier, Brasserie Oosterstaketsel, Blankenberge en Karel Knockaert, Tjop’s Grillrestaurant, Knesselare. Kaasaffineur Frederic Van Tricht belicht de beste Rodenbach bier- en kaascombinaties. Last but not least toont chocolatier Michel Eyckerman van Belcolade (Puratos) hoe de bieren en chocolade elkaar versterken.
Brouwen, mouten en stoken
In het hoofdstuk ‘Brouwen’ komt de rijke geschiedenis van de brouwerij aan bod. We reizen terug naar de 18e eeuw want op de huidige locatie in de Spanjestraat bevond zich toen al een brouwerij. Alle mijlpalen passeren de revue: de oprichting door de Rodenbachs, de verkoop aan Pedro Rodenbach en zijn echtgenote Regina Wauters,
de plaatsing van de stoommachine (de eerste in Roeselare), de uitbreidingswerken onder Pedro’s zoon Edward, de bijdrage aan de kwaliteit van de bieren door diens zoon Eugene, de inbreng van de directeurs Leon, Jacques en architect Bernard Lambert in de 20e eeuw, de inspanningen van de vorige eigenaar, Jan Toye voor het behoud van het Belgisch biererfgoed, de investeringen van de huidige eigenaar Royal Swinkels Family Brewers. Verder komen de belangrijkste uitbreidingsfasen van de brouwerij in beeld.
Brouwerij Rodenbach telt 294 eikenhouten foeders waarin het bier rijpt. Rodenbach meester-brouwer Rudi Ghequire schetst het belang van de rijping op hout. We vernemen verder dat de kuipers van de brouwerij de foeders onderhouden en nieuwe foeders bouwen. Of hoe eeuwenoude traditie vandaag voortleeft. Ook hier lees je de commentaar van binnen- en buitenlandse bierexperten. De rubriek eindigt met een beschrijving van het bezoekerscentrum in de brouwerij.
‘Mouten’ behandelt de vroegere mouterij, met de beschermde mouttoren als indrukwekkende getuige. ‘Stoken’ tenslotte belicht een wat vergeten aspect van de geschiedenis. De Rodenbachs runden namelijk een stokerij vóór ze de brouwerij begonnen. De stokerij bevond zich op een andere locatie in de Spanjestraat. Raymond Rodenbach, zoon van Pedro Rodenbach en Regina Wauters, was de laatste Rodenbach stoker. Na zijn overlijden kwam de stokerij in handen van de Roeselaarse ondernemer Talpe. Een eerste tijdlijn achteraan ‘Rodenbach schenkt geschiedenis’ herneemt de mijlpalen vanaf de 18e eeuw tot vandaag.
2. Rodenbach schrijft geschiedenis
‘Rodenbach schrijft geschiedenis’ brengt het unieke verhaal van de familie Rodenbach. De lezer ontdekt meteen een stuk nationale geschiedenis. Alexander en zijn broers Constantin en Pedro speelden namelijk een belangrijke rol in het ontstaan van België. De Rodenbachs zijn niet in één hokje te plaatsen. Ondernemers of ondernemend, vaak visionair, stonden ze op hun vrijheid, kinderen van de verlichting aarzelend tussen liberaal en katholiek. De blinde Alexander begon Brouwerij Rodenbach samen met zijn broers Ferdinand Gregoor, Pedro en zus Amalia. Alexander verdiende zijn adelbrieven met zijn aanpak in het onderricht voor blinden en doofstommen, was bijna vier decennia lang Belgisch volksvertegenwoordiger en bijzonder begaan met zijn streek als burgemeester van Rumbeke.
Constantin Rodenbach werd arts in Brugge, publiceerde over geneeskunde en psychiatrie, volgde Alexander in zijn verzet tegen koning Willem I en liet als volksvertegenwoordiger de wet stemmen die Oranje-Nassau verdreef van de Belgische troon. Als districtscommissaris maakte hij van Sint-Niklaas en Mechelen modelsteden. Deze ‘wereldburger’ eindigde zijn carrière als diplomaat in Zwitserland en Griekenland.
Pedro Rodenbach nam de brouwerij – en stokerij – over, samen met zijn echtgenote, brouwersdochter Regina Wauters die beide bedrijven feitelijk runde. Pedro was een vechtjas. Hij vergezelde Napoleon naar Rusland, bevocht later Napoleon in Waterloo aan de zijde van de Hollanders, nam afscheid van het Hollands leger, schaarde zich achter Alexander en Constantin in hun verzet tegen koning Willem I, bracht de verbannen Brugse revolutionair Louis De Potter naar Brussel, bevrijdde mee België en stelde als plaatscommandant orde op zaken in de hoofdstad in de roerige beginjaren van het koninkrijk.
Alexander en Constantin Rodenbach hadden de gave van het woord, wisten de massa te beroeren en hun visie te vereeuwigen op papier. Later erfden Georges en Albrecht Rodenbach dat talent. De Franstalige Georges werd een ster aan het literaire firmament in Parijs. Zijn romans Bruges-la-Morte (Brugge, die Stille) en Le Carillonneur (De beiaardier) zetten Brugge op de wereldkaart. Albrecht vocht voor de officiële erkenning van de Vlaamse volkstaal, wat hem na zijn dood de mythische status van voorvechter voor de Vlaamse ontvoogding opleverde. Albrecht streefde naar een ‘hogere’ Vlaamse cultuur in de sporen van Goethe, Wagner en Shakespeare. Hij strooide ook de kiemen voor de Vlaamse studentenbeweging. Ook het historisch luik wordt afgesloten door een tijdlijn met de mijlpalen vanaf de 18e eeuw tot vandaag.
“Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis” van Erik Verdonck wordt uitgegeven door TDM en is vanaf 12 juni te koop bij Standaard Boekhandel. Prijs hardcover € 29,95.
De Nederlandstalige-, Franstalige- en Engelstalige versies zijn vanaf eind juni ook beschikbaar via: www.s-hop.be.