Grolsch bier ophalen
Het is de omgekeerde wereld, tankwagens van Grolsch die met lege tanks wegrijden bij de brouwerij en met een volle tank terugkomen. Nu er in de horeca geen druppel Grolsch pils wordt verkocht heeft de brouwer besloten om lege tankwagens richting de horeca te sturen om aangebroken tankbier uit de horeca terug te halen. Een koelwagen zal de biertanks bij grote horecazaken leegpompen en mee terug nemen naar de brouwerij. De grondstoffen uit het bier, dat anders weggegooid zou worden, kunnen nog verwerkt worden.
Van bier naar veevoer
Maar wat gebeurt er met de duizenden liters teruggehaald bier? De bieren kunnen niet opnieuw worden gebotteld maar er kan wel veevoer van worden gemaakt. Van Triest veevoeder is een bedrijf dat de restpartijen van Grolsch opkoopt en weer aan boeren doorverkoopt. Boeren hebben taks en silo’s vol met allerlei restpartijen zoals aardappelschillen, suikerbiet en nu ook bier. Al deze ingrediënten worden gemixt in een enorme bak. Deze ingrediënten vormen samen voer voor varkens. Maar natuurlijk wordt er niet te veel bier in de bak gedaan, want dan worden de varkens dronken. De boeren hebben dus maar een beperkte hoeveelheid nodig van het teruggehaalde bier. Daarom is dit idee enkel een tijdelijke oplossing.
Geen productie van tankbier
In de brouwerij ligt de productie van tankbier en het afvullen op fusten voor de horeca helemaal stil. Grolsch levert naast veel horeca ook bier op grote festivals die zijn afgelast of in gevaar komen door het Coronavirus. Hiermee valt er dus een groot deel van de afzet van de brouwer weg. Er is wel een stijging waar te nemen in de verkoop van Grolsch kratten, maar Grolsch verwacht niet dat dit structureel zal zijn. De toegenomen verkoop van kratbier kan het verlies van de afzet naar horeca en festivals bij lange na niet compenseren. Grolsch kampt in deze crisis dus met een forse daling van de bierverkoop.