Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gulpener: Fok de Korenwolf | Witbier en reddinsoperatie

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gulpener: Fok de Korenwolf

02 juli 2024 om 14:11

Gulpener heeft dit jaar een nieuwe editie van hun Korenwolf bier op de markt gebracht: Korenwolf Wit. De brouwerij wil met het bier ook het dier ondersteunen.

Gulpener: Fok de Korenwolf
Korenwolf Wit 2024 bier
Korenwolf Wit logo

Korenwolf

De korenwolf wordt ook wel 'gewone hamster', Europese hamster of veldhamster (Cricetus cricetus) genoemd. Het dier heef zwarte oogjes, geelbruine vacht met een zwarte buik en witte neus. Korenwolf komt van het Limburgse korewoof. ‘Woof’ betekent inhalig. Korenwolven komen binnen Nederland alleen in Zuid-Limburg voor, waar ze hun burcht graven in licht glooiende hellingen. De korenwolf is wereldwijd en in Nederland een ernstig bedreigde diersoort.


Fok de Korenwolf door Gulpener

Fok de Korenwolf poster Intensivering van de landbouw en klimaatverandering zorgen ervoor dat er minder voedsel en leefgebied beschikbaar is voor de korenwolf. Onderzoekers, natuurorganisaties en overheden werken samen om de korenwolf te behouden.

In Nederland was de korenwolf in 2002 nagenoeg uitgestorven. Wageningen Environmental Research (een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen) coördineert het beschermingsproject en sinds 2006 worden korenwolven die in GaiaZOO geboren zijn, uitgezet in veilige natuurgebieden in opdracht van de Provincie Limburg.

Om de korenwolf te beschermen, moet zijn leefgebied worden behouden. Natuurorganisaties en boeren hebben speciale reservaten opgericht met natuurrijke akkers vol graan en luzerne, waar de wilde natuur de ruimte krijgt. Dat is niet alleen goed voor de korenwolf, maar ook voor kwetsbare akkervogels zoals de veldleeuwerik en de patrijs, veldmuizen, dagvlinders en de biodiversiteit in het algemeen.

Lees ook

Het beschermingsprogramma voor de korenwolf richt zich dan ook niet alleen op het fokken en uitzetten van jonge korenwolven. In samenwerking met partners wil GaiaZOO ook haar steentje bijdragen om het huidige leefgebied bewoonbaarder te maken voor de korenwolf.

Samenwerking met lokale boeren is nuttig. Korenwolven kunnen twee nestjes per jaar krijgen, en dan helpt het als het graan niet te vroeg wordt geoogst en na de oogst de graanstoppels nog even blijven staan.

30 jaar samen

De samenwerking tussen de korenwolf en Gulpener is al dertig jaar oud. Dat begint met witbier. Witbier is in de jaren negentig razend populair, en grote merken knallen er stevige campagnes tegenaan. Gulpener ontwikkelt ook een witbier, van vier lokale granen, sinaasappelschil en korianderzaad.

Oude en nieuwe Korenwolf bier Gulpener kiest niet voor televisiecommercials, maar voor impact. Het bier krijgt de naam Gulpener Korenwolf Witbier, en de campagne zet zich in voor de bescherming van de lokale hamster. Het slaat aan. Gulpener Korenwolf Witbier wordt razend populair, en dat zorgt voor budget en aandacht voor de korenwolf. In 2024 werd het originele Gulpener Korenwolf Witbier vervangen door Korenwolf Wit.

Nieuw Korenwolf bier in 2024

Gulpener lanceert Korenwolf in 2024 als een onafhankelijk merk, met een nieuw, fris en eigenzinnig witbier dat Korenwolf Wit heet. Het nieuwe Korenwolf Wit wint in het voorjaar van 2024 onmiddellijk Goud in de categorie witbier op de Dutch Beer Challenge

Met Gaia wordt afgesproken dat 1% van de totale omzet Korenwolf direct naar het beschermingsprogramma van de korenwolf in Limburg gaat.


Cookie instellingen