Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heineken halfjaarcijfers 2024: bescheiden groei

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heineken halfjaarcijfers 2024: bescheiden groei

01 augustus 2024 om 15:18

Heineken heeft in de eerste helft van 2024 meer omzet en winst gemaakt, maar de resultaten bleven achter bij de verwachtingen. Onder andere het weer speelde de brouwer parten.

Heineken flesjes
Heineken logo
Heineken flesjes leeg

Bescheiden groei Heineken

In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet van Heineken met ruim 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat resulteerde in een totaal van 14,8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op iets meer dan 1,2 miljard euro. Ondanks deze groei was het minder dan analisten hadden voorzien, wat bijdroeg aan een koersdaling van bijna 8 procent na de bekendmaking van de cijfers.

Slecht weer

Een belangrijke factor die bijdroeg aan de tegenvallende verkoop was het slechte weer in juni in Noord- en West-Europa. Heineken's CEO, Dolf van den Brink, gaf aan dat de natte lente de verkoop van bier in deze regio's negatief beïnvloedde. Ook in Zuid-Amerika waren de economische omstandigheden minder gunstig, wat de verkoopdruk verhoogde.

Speciaalbier en alcoholvrij

Hoewel er in het tweede kwartaal iets minder bier werd verkocht dan verwacht, steeg de totale bierverkoop van Heineken over het eerste halfjaar met ruim 2 procent, tot 118,2 miljoen hectoliter. Dit komt overeen met 35,5 miljard flesjes. De groei in het eerste kwartaal was dus sterk genoeg om de terugval in het tweede kwartaal te compenseren.

Lees ook

Heineken 0.0 verpakkingen In Nederland zag Heineken vooral een groei in de verkoop van speciaalbieren en alcoholvrij bier. Het alcoholvrije bier, met name de 0,0 variant, groeit wereldwijd vijf keer sneller dan andere merken van Heineken. In sommige markten, zoals Mexico en Brazilië, is meer dan 20 procent van de verkochte liters alcoholvrij bier.

Afschrijving op Chinese bierbrouwer

Een grote tegenvaller was de afschrijving van 874 miljoen euro op Heineken's investering in CR Beer, de grootste bierbrouwer van China. Deze afschrijving was nodig vanwege de daling van de beurskoers van CR Beer, die werd beïnvloed door de economische afzwakking in China en een verminderde vraag naar bier.

Focus op groei in andere markten

Voor de rest van het jaar wil Heineken zich richten op groeimarkten zoals Mexico, Brazilië, en Vietnam. In deze landen wordt meer geïnvesteerd in marketing om de verkoop te stimuleren. Ondanks de uitdagingen in sommige regio's, meldt Van den Brink dat het bedrijf tevreden is met de algemene prestaties in markten zoals Zuidoost-Azië en India, waar geen last was van slecht weer.

Bekijk het 'Heineken half year results report' voor meer informatie. 

Cookie instellingen