Brouwerij Hommeles heeft een bier op de markt gebracht met oeroude emmertarwe. Vorige week werden er verschillende producten gelanceerd waarvoor 'Utrechtse Blauwe Emmer' is gebruikt.
Oeroude emmertarwe
Vorige week dinsdag werd de lancering van een bijzonder project gevierd bij de bakkerij van de Veldkeuken. In het bijzijn van pers en genodigden werd bier, brood, pasta en jenever gepresenteerd. Gemaakt van Utrechtse Blauwe Emmer. Een vergeten graansoort die door boswachter Joris van Utrechts Landschap opnieuw werd geïntroduceerd in de regio.
Lees ook
De Utrechtse Blauwe is een variant van de oeroude emmertarwe, die vroeger veel werd geteeld in Utrecht. In de zomer, als het graan rijpte, toverde zij een kobaltblauwe gloed over de velden. De halmen waren daarom ook geliefd bij bloemisten. Graansoorten met een hogere opbrengst per m2 hebben deze unieke tarwesoort uit het landschap doen verdwijnen. Dankzij boswachter Joris Hellevoort van Utrechts Landschap is zij nu weer terug in de provincie.
Verschillende producten
De oogst van deze Utrechtse Emmer is door lokale producenten omgetoverd in heerlijke producten. Zo maakt bakkerij De Veldkeuken volkorenpasta en desembroden. Distilleerderij de Pronckheer uit Cothen verwerkte de Utrechtse Blauwe in twee verschillende soorten jenever. Brouwerij Hommeles brouwde de moutwijn voor dit distillaat.
Utrechtse Blauwe bier
Brouwerij Hommeles zou Hommeles niet zijn, als er niet ook een bier werd ontwikkeld met dit bijzondere ingrediënt. Jos koos voor het brouwen van een Utrechtse Blauwe NEIPA (New England IPA). Een cloudy biertype met een licht bittere, sappige afdronk. Het resultaat is een fris en zomers bier, dat vanaf nu verkrijgbaar is in onze webshop en bij lokale slijters en speciaalzaken. Maar er bruisen al plannen voor een volgend recept voor dit najaar.