Ambachtelijk speciaalbier van kleinere Nederlandse brouwerijen blijft het goed doen in het buitenland.
De maximale brouwcapaciteit komt binnenkort in zicht.
Het ambachtelijke bier geniet in Nederland al jaren populair populariteit. Afgelopen jaar steeg de vraag ernaar ook in het buitenland. De exportcijfers van Nederlands speciaalbier stegen toen met 60 procent.
Ook Brouwerij Jopen beleeft successen. Jopen heeft de gang naar het buitenland lang uitgesteld, omdat men de vraag in Nederland amper aankon. Dankzij uitbreiding van de brouwerij kon het toch. Afgelopen jaar ging 5 procent van het Jopen bier naar het buitenland, dit jaar verwacht men 10% van het bier te exporteren.
Lees ook
Nederlandse brouwerijen die niet de mogelijkheid hebben tot uitbreiding naderen hun max. Als de maximale brouwcapaciteit wordt bereikt zullen deze brouwerijen de voorkeur geven aan het bedienen van de Nederlandse markt.
Innovatieve bieren
Ook in ander landen breidt de ambachtelijke bierindustrie zicht uit. Het wordt daardoor steeds lastiger om je te onderscheiden als brouwer.
Het is dan ook belangrijk om te blijven innoveren. Hoe belangrijk dat is zie je aan België. Grote Belgische speciaalbierbrouwerijen hebben het moeilijk, omdat ze jarenlang dezelfde biersoorten brouwden: een witbier, een blond bier, een dubbel en een tripel.
In Nederland moet gewaakt worden niet in dezelfde valkuil te stappen. Op het moment is de IPA heel populair, maar brouwers dienen zich breed te blijven oriënteren en innovatieve bieren te brouwen.
Interessant biernieuws? Deel het nu!
1 reactie
Bastiaan Hilman (gast) op 30-05-2016 om 14:48:21
Yeah, Nederlands bier is gewoon goed en lekker, paar uitzonderingen daar gelaten. Super dat er steeds meer brouwerijen bij komen! Zijn er nu een stuk of 300?