Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Nederlandse biercultuur moet gekoesterd worden door kabinet

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oproep aan nieuwe kabinet: Koester de Nederlandse biercultuur

22 mei 2024 om 12:26

Nederland kent, ondanks recente uitdagingen, een hele rijke biercultuur. Nederlandse Brouwers doen een oproep aan het nieuwe kabinet om deze te koesteren.

week nl bier 2024
CRAFT logo
Nederlandse Brouwers logo

Brouwers geraakt door overheidsmaatregelen

Nederland kent met ruim 900 brouwerijen een hele rijke biercultuur. De afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest met de Covid19-pandemie, energiecrisis en de recente forse verhogingen van bieraccijns en verbruiksbelasting door het demissionaire kabinet.

Week van het Nederlandse Bier Er is veel over de brouwers heen gekomen. Gelukkig staan in het Hoofdlijnenakkoord geen nieuwe verhogingen van de accijns en verbruiksbelasting en ook geen extra maatregelen bovenop de maatregelen die nu al zijn afgesproken in Preventieakkoord. De brouwers van Nederland zijn dan ook blij dat het erop lijkt dat de mogelijke nieuwe coalitie hun enige rust gunt. Rust die ze heel goed kunnen gebruiken om de brouwerijsector sterker en weerbaarder te maken en om verder te bouwen aan onze prachtige biercultuur. Die biercultuur en brouwerijen staan deze week centraal tijdens de 11e Week van het Nederlandse bier. Deze week is een initiatief van CRAFT en Nederlandse Brouwers.

Erkenning en ondersteuning ontbreekt

Rond de eeuwwisseling telde Nederland nog maar 60 brouwerijen. Anno 2024 telt ons land ruim 900 brouwerijen. CRAFT voorzitter Jos Oostendorp: ‘De Nederlandse biercultuur wordt gekenmerkt door een enorme variëteit aan bierstijlen en biersmaken. Onze biercultuur wordt gedragen wordt door prachtige brouwerijen, van klein tot groot. De brouwerijen zijn in heel Nederland te vinden. We mogen best trots zijn op onze prachtige sector. En daarom zetten we onze biercultuur deze week in de schijnwerper tijdens de Week van het Nederlandse Bier. Vele brouwerijen openen hun deuren om te laten zien hoe innovatief, duurzaam en verantwoord zij zijn. En natuurlijk om bestaande en nieuwe bierdrinkers te laten proeven en verantwoord te laten genieten van de bieren die door de brouwers zijn gebrouwen.

De biersector is belangrijk voor de Nederlandse economie. Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven: ‘De biersector biedt direct en indirect werk aan tienduizenden mensen, levert jaarlijkse een forse bijdrage aan de schatkist, trekt toeristen naar regio’s en vervult een belangrijke rol binnen lokale gemeenschappen, door te verbinden en gezelligheid te bieden. De betekenis van de Nederlandse biersector stopt niet bij onze landsgrenzen. Wereldwijd wordt de kwaliteit van het Nederlandse bier geroemd. Nederland is de grootste bierexporteur van Europa en de op één na grootste ter wereld. Meer erkenning en ondersteuning vanuit Den Haag is dan ook op zijn plaats. We rekenen dan ook op het nieuwe kabinet, bijvoorbeeld als het gaat om het rechttrekken van de grote accijnsverschillen met Duitsland en België en een nultarief voor alcoholvrij bier.’

Wensen voor nieuwe kabinet

De brouwerijsector heeft wel een aantal wensen voor het nieuwe kabinet:

Lees ook

Accijnzen

bier en geld Eerder dit voorjaar hebben we gezien dat de biersector het zwaar heeft: in het eerste kwartaal is de Nederlandse biermarkt gekrompen. De gevolgen van de accijnsverhoging per 1 januari jl. zijn duidelijk voelbaar. Uit de cijfers over de eerste maanden blijkt dat nog meer consumenten hun bier in België en vooral Duitsland kopen. We hopen dan ook dat het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer hierin aanleiding zien om de accijns in Nederland veel meer in lijn te brengen met die in België en Duitsland.

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier vervult een belangrijke rol in het tegengaan van overmatige alcoholconsumptie. Daarom pleiten de brouwers voor een vrijstelling van alcoholvrij bier van de verbruiksbelasting. Wij zijn dan ook teleurgesteld dat de huidige scenario’s voor een gedifferentieerde verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken, geen optie kennen waarbij ook voor alcoholvrij bier een volledige vrijstelling geldt, in het bijzonder voor de alcoholvrije en alcoholarme bieren (< 0,5% alcohol) zonder toegevoegde suikers. Zo’n vrijstelling zou ook in lijn zijn met de door de Eerste Kamer aangenomen motie die oproept om dranken zonder toegevoegde suikers zoals de meeste alcoholvrije bieren, vrij te stellen van de verbruiksbelasting. We hopen dat het nieuwe kabinet deze motie alsnog uitvoert.

Preventie

De aanpak van het Nationaal Preventieakkoord werkt. Op drie van de vier rond problematisch alcoholgebruik, zijn we op de goede weg. Als we kijken naar overmatig alcoholgebruik en alcoholgebruik tijdens zwangerschap, liggen we ruim voor op het schema op weg naar de doelstellingen van 2040. In de landen om ons heen, maar ook bijvoorbeeld in de Scandinavische landen met strenge regels rond accijnzen, reclame en beschikbaarheid (de zgn. ‘best buys’), zijn de niveaus van problematisch alcoholgebruik een stuk ongunstiger. Op het thema alcohol en minderjarigen gaat het helaas minder goed en zien we dat het aantal minderjarigen dat drinkt weer stijgt. Daarom is het nodig is om rond 18-minners met een gedifferentieerde en gezamenlijke aanpak te komen. Vanuit de verantwoordelijkheid die ze voelen, willen brouwers daaraan hun bijdrage leveren. We hopen het nieuwe kabinet daarbij aan onze zijde te vinden om zo gezamenlijk te werken aan een gezonde generatie.

Circulair

Alle brouwers zetten zich vol overtuiging in voor een zo duurzaam mogelijke sector. Brouwerijen dragen actief bij aan het systeem voor de inzameling van blik, en zijn met de statiegeldbierflesjes koplopers in het hergebruiken van verpakkingen. Ook zetten de brouwers zich in om hun waterverbruik en energieverbruik maximaal te reduceren. Maar energiegebruik, waterverbruik en ruimte om een statiegeldsysteem te optimaliseren blijft voor elke brouwerij noodzakelijk. We vragen het nieuw te vormen kabinet dan ook om deze ruimte actief te geven.

Week van het Nederlandse Bier 2024

Eén keer per jaar zetten we het Nederlandse bier extra in de schijnwerpers. Dat is tijdens de Week van het Nederlandse bier. Dit jaar vindt deze Week plaats van donderdag 23 mei tot en met zondag 26 mei. Vele brouwerijen openen dan hun deuren om te laten zien hoe zij bierbrouwen en wat voor prachtig ambacht wordt beoefend. Daarnaast wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd; van proeverijen tot open brouwerijdagen.

Nederlands Bierproeffestival 2024

Belangrijk onderdeel van de Week is ook het Nederlandse Bierproeffestival 2024. De officiële opening is op vrijdagmiddag 24 mei om 15.00 uur. Het festival duurt tot en met zondag 26 mei en vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag. In en om de kerk zijn dan 300 verschillende bieren van uiteenlopende stijlen met en zonder alcohol te proeven van 40 brouwerijen uit heel Nederland.

Nederlands Bierproeffestival 2024

Cookie instellingen