Wat was Oranjeboom ook alweer?
Oranjeboom ontstond in 1671 door een samenvoeging van de brouwerijen De Dissel en Van den Oranjeboom in Rotterdam-Feijenoord. Het bedrijf werd al snel een begrip in Nederland en exporteerde het bier naar diverse landen. In 1990 werd de brouwerij in Rotterdam gesloten en de productie verhuisde naar Breda.
Verkoopverbod in Nederland
Voormalige eigenaar AB InBev heeft bij de verkoop van het merk aan United Dutch Breweries bedongen dat Oranjeboom alleen in het buitenland zou worden verkocht. Dit deed AB InBev om de marktpositie van eigen merken Jupiler en Hertog Jan te beschermen. Oranjeboom was wel verkrijgbaar in het buitenland. Het merk werd en wordt nog dagelijks geëxporteerd naar tientallen landen, van Amerika tot aan Singapore.
Oranjeboomper 1 mei terug op Nederlandse markt
Onlangs nam de Belgische investeerder Gimv United Dutch Breweries over. Hierdoor kwam de afspraak met AB InBev te vervallen en daarom wil Oranjeboom per 1 mei weer terugkeren op de Nederlandse markt, na een afwezigheid van ruim 10 jaar. De smaak en het logo zijn opgefrist. Het smaakt niet meer zoals het oude kroegbier. "De smaak van bier ontwikkelt zich, dat geldt voor alle bieren. Oranjeboom gaat nu richting bieren die een tikje bitter zijn, zoals Grolsch en Brand.", aldus Deelen.
Reputatie van koppijnbier
Oranjeboom roept nog steeds emoties op, weet ook Deelen. Voor sommigen is het een nostalgisch oer-Hollands biertje en voor anderen 'koppijnbier'. "Ach, daar haal ik mijn schouders over op. Koppijn? Of je hebt te veel gedronken, of je zit in een kroeg waar de leidingen niet schoon zijn." zegt Deelen.
Gebrouwen in Duitsland
Oranjeboom wordt nu in Duitsland gebrouwen. "Nederlands 17e-eeuws bier dat volgens het Duitse Reinheitsgebot wordt gemaakt. In het Europa van vandaag de dag is dat helemaal niet vreemd. In China vinden ze zoiets juist prachtig!", zegt directeur Deelen.