Pieper Bier is het nieuwe, lokaal gebrouwen speciaalbiertje van Instock.
Zeker speciaal, want dit bier is gebrouwen van geredde aardappels die anders verspild zouden zijn.
Instock zet inmiddels al twee jaar voedselverspilling op de kaart. In hun restaurant op de Czaar Peterstraat in Amsterdam creëren de chefs iedere dag gerechten gemaakt van ‘surplus’ producten. Samen met een lokale brouwerij ontwikkelde Instock een uniek biertje, waar een deel van de mout vervangen is door geredde aardappels. Vrijdag 17 juni wordt Pieper Bier gelanceerd bij Instock.
Aardappeleters
Wij Nederlanders zijn aardappeleters, toch wordt er door de voedselketen jaarlijks minstens 340 miljoen kilo aardappels verspild. Vanwege bijvoorbeeld overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes.
Voor Pieper Bier zijn verschillende soorten aardappels gebruikt, deels vanuit de Albert Heijn en deels van een aardappelverpakker. “Bij Instock maken we al veel lekkere gerechten met aardappels. Door het nieuwe biertje redden we nóg meer aardappels. We hopen natuurlijk dat alle spelers in de voedselindustrie zelf ook steeds creatiever om zullen gaan met hun reststromen.”
Licht Pale Ale Bier
Pieper Bier is het eerste biertje in Nederland dat gemaakt wordt van reststromen. Samen met Brouwerij Troost is Instock het experiment aangegaan om van aardappels een biertje te maken. Pieper Bier heeft een hele unieke smaak.
Naast de gebruikelijke ingredienten van het bier wordt een deel van het mout vervangen door aardappels. Door de neutrale smaak van de aardappels komt de hopsmaak sterker naar voren. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale. Het bier is lichter van kleur dan een traditionele Pale Ale.
Lees ook
Ten minste heerlijk tot
Op het etiket van het biertje geeft Instock een knipoog richting de houdbaarheid van het bier. Fabrikanten zijn verplicht een ‘ten minste houdbaar tot’ datum op hun product te zetten.
Omdat Instock gelooft dat deze wetgeving toe is aan vernieuwing, maken zij een statement met een ‘ten minste heerlijk tot’ datum. Hun boodschap: “Eerst gewoon kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit”. Mede door een verkeerde interpretatie van de ‘ten minste houdbaar tot’ datum vindt zo’n 42% van alle voedselverspilling thuis plaats.
Impact van voedselverspilling
Een derde van alle voedselproductie gaat verloren in de keten. Voedselverspilling is zonde omdat hierdoor veel water, landoppervlak en energie verloren gaat dat nodig was voor de productie. Bovendien is voedselverspilling verantwoordelijk voor ongeveer 5% van onze uitstoot aan broeikasgassen.
Achtergrond Instock
Vier medewerkers van Albert Heijn werden geconfronteerd met voedselverspilling en kwamen in actie. Met hun initiatief Instock zetten ze sinds 2014 voedselverspilling op de kaart. Van onverkochte producten wordt elke dag ontbijt, lunch en diner bereid in hun restaurant, toko en food truck in Amsterdam.
Deze dagelijks wisselende ingrediënten vragen om improvisatie met bijzondere smaakcombinaties en technieken. Het restaurant is zo’n succes dat het team bezig is met uitbreiding naar andere steden in Nederland. Deze zomer openen zij een restaurant in Den Haag op het Buitenhof.
Interessant biernieuws? Deel het nu!
2 reacties
Piet (gast) op 13-01-2024 om 17:25:23
Waar kun je dit kopen/bestellen?Vervoer zelf aardappelen en ben benieuwd naar de smaak. Mooi dat jullie voedsel verspilling zo tegengaan!Top
Dhr L.Wiersma (gast) op 17-12-2017 om 20:24:31
Kreeg dit in mijn kerstpakket.
Als bier liefhebber was ik gelijk al antiusiast met het proberen voor een mij onbekend speciaal biertje en het ging ook nog eens voedselverspilling tegen.
Ik zet de biertjes koud en paar uur later vol verwachting eindelijk een slok pieperbier.
WAT VIEL DAT TEGEN!! Ik neem een slok en kon het niet eens doorslikken, Ze smaak is niet egt goed te omschrijven (iets van terpentine) maar moest het gelijk uitspugen en dit is dan ook zeker geen bier!!
IK ben wel iemand die van een speciaal biertje houd ook van bier met de techniek dry-hopping waardoor het extra bitter word dus ben niet iemand die snel niet zal afkeuren.
Maar dit is egt walgelijk en zal als ik u was het niet eens proberen!