Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Pieper Bier van geredde aardappels | Instock Bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Pieper Bier van geredde aardappels

15 juni 2016 om 11:49

Pieper Bier is het nieuwe, lokaal gebrouwen speciaalbiertje van Instock.

Zeker speciaal, want dit bier is gebrouwen van geredde aardappels die anders verspild zouden zijn. 

Pieper bier 3 flesjes
Pieper Bier Lichte Pale Ale
Brouwerij TROOST logo

Instock zet inmiddels al twee jaar voedselverspilling op de kaart. In hun restaurant op de Czaar Peterstraat in Amsterdam creëren de chefs iedere dag gerechten gemaakt van ‘surplus’ producten. Samen met een lokale brouwerij ontwikkelde Instock een uniek biertje, waar een deel van de mout vervangen is door geredde aardappels. Vrijdag 17 juni wordt Pieper Bier gelanceerd bij Instock.

Aardappeleters

Wij Nederlanders zijn aardappeleters, toch wordt er door de voedselketen jaarlijks minstens 340 miljoen kilo aardappels verspild. Vanwege bijvoorbeeld overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes.

Voor Pieper Bier zijn verschillende soorten aardappels gebruikt, deels vanuit de Albert Heijn en deels van een aardappelverpakker. “Bij Instock maken we al veel lekkere gerechten met aardappels. Door het nieuwe biertje redden we nóg meer aardappels. We hopen natuurlijk dat alle spelers in de voedselindustrie zelf ook steeds creatiever om zullen gaan met hun reststromen.”

Licht Pale Ale Bier

Pieper Bier en aardappels

Pieper Bier is het eerste biertje in Nederland dat gemaakt wordt van reststromen. Samen met Brouwerij Troost is Instock het experiment aangegaan om van aardappels een biertje te maken. Pieper Bier heeft een hele unieke smaak.

Naast de gebruikelijke ingredienten van het bier wordt een deel van het mout vervangen door aardappels. Door de neutrale smaak van de aardappels komt de hopsmaak sterker naar voren. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale. Het bier is lichter van kleur dan een traditionele Pale Ale.

Lees ook

Ten minste heerlijk tot

Op het etiket van het biertje geeft Instock een knipoog richting de houdbaarheid van het bier. Fabrikanten zijn verplicht een ‘ten minste houdbaar tot’ datum op hun product te zetten.

Omdat Instock gelooft dat deze wetgeving toe is aan vernieuwing, maken zij een statement met een ‘ten minste heerlijk tot’ datum. Hun boodschap: “Eerst gewoon kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit”. Mede door een verkeerde interpretatie van de ‘ten minste houdbaar tot’ datum vindt zo’n 42% van alle voedselverspilling thuis plaats.

Impact van voedselverspilling

Een derde van alle voedselproductie gaat verloren in de keten. Voedselverspilling is zonde omdat hierdoor veel water, landoppervlak en energie verloren gaat dat nodig was voor de productie. Bovendien is voedselverspilling verantwoordelijk voor ongeveer 5% van onze uitstoot aan broeikasgassen.

Achtergrond Instock

Vier medewerkers van Albert Heijn werden geconfronteerd met voedselverspilling en kwamen in actie. Met hun initiatief Instock zetten ze sinds 2014 voedselverspilling op de kaart. Van onverkochte producten wordt elke dag ontbijt, lunch en diner bereid in hun restaurant, toko en food truck in Amsterdam.

Deze dagelijks wisselende ingrediënten vragen om improvisatie met bijzondere smaakcombinaties en technieken. Het restaurant is zo’n succes dat het team bezig is met uitbreiding naar andere steden in Nederland. Deze zomer openen zij een restaurant in Den Haag op het Buitenhof.

Pieper bier veel flesjes aardappelbier

Cookie instellingen