Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Biobrandstof | Restalcohol | Alcoholvrij bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Restalcohol afkomstig uit alcoholvrije bieren wordt biobrandstof

19 februari 2019 om 15:20

Door het brouwen van alcoholvrij bier blijft er steeds meer restalcohol over. David Schutter van AB InBev ontwikkelde samen met zijn team een aantal concrete, circulaire toepassingen voor de overblijvende alcohol.

Alcoholvrije bieren van AB INBEV
Dommelsch 0.0 logo
Jupiler 0.0

Restalcohol afkomstig uit alcoholvrije bieren wordt biobrandstof

Het brouwen van steeds meer alcoholvrije bieren, betekent ook steeds meer restalcohol. De alcohol die na de fermentatie uit de bieren wordt gehaald, werd tot nu toe gewoon gezien als restafval.

David De Schutter, hoofd R&D voor AB InBev Europa, vond dat dit duurzamer kon en ontwikkelde samen met zijn team een aantal concrete, circulaire toepassingen voor de overblijvende alcohol.

De eerste daarvan is het omzetten van 1 miljoen liter restalcohol naar biobrandstof. "85 blikjes alcoholvrij bier kunnen zorgen voor 1 liter biobrandstof. Ons doel is om op lange termijn geen alcoholafval meer te hebben. We willen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken in de circulaire economie."

Wekelijks vertrekken bij AB InBev Leuven zo’n drie tankwagens  met alcohol, goed voor samen 75.000 liter alcohol. Dat is de restalcohol van het hele niet-alcoholische gamma waaronder Dommelsch 0.0%, Leffe Blond 0.0%, Hoegaarden 0.0% en voor het overgrote deel Jupiler 0.0%.

“Toen het productievolume van alcoholvrije bieren nog beperkt was, was de alcohol gewoon een afvalstroom die organisch werd afgebroken,” legt Yleni De Neve uit, milieumanager voor AB InBev Europa die het project concreet uitwerkte. “Daar stopte het tot nu toe. We hebben onszelf uitgedaagd: dit kan ecologischer en ambitieuzer. Vandaar dat we 2 jaar geleden gestart zijn met nieuwe toepassingen bedenken en testen.”

Van restalcohol naar biobrandstof

De deal met ALCOGROUP is daar de eerste concrete uitkomst van. ALCOGROUP, Belgische producent van biobrandstoffen en meteen één van de grootste Europese producenten, koopt vanaf februari wekelijks restalcohol op bij AB InBev. Van nu tot en met juni loopt een project waarin zij in totaal zo'n 1 miljoen liter restalcohol zullen omzetten in biobrandstof.

Duurzaamheidsdoelstellingen AB INBEV

Lees ook

Nieuw soort biobrandstof

“Alcogroup specialiseert zich in het recycleren van graan of alcoholrestafval en produceert zo een nieuwe generatie van biobrandstoffen,” zegt Charles Albert Peers, CEO van ALCOGROUP. Via een specifieke procedure halen zij de ethanol uit de restalcohol en zetten die om naar biobrandstof. Per 100 liter  restalcohol  levert dat 18 liter biobrandstof.

"Wij zijn erg tevreden dat we samen een hernieuwbare oplossing hebben gevonden, AB InBev heeft net als wij tot doelstelling om CO2 te verminderen en de samenwerking is een voorbeeld van circulaire economie,” aldus Peers.

Het proces

Omdat het alcoholpercentage in de onttrokken alcohol te laag was en niet stabiel, was de uitdaging groot. "De primaire focus ligt op de productie van het alcoholvrije bier, het proces van onze verschillende bieren verschilt lichtjes en die alcohol wordt samengevoegd. Dit resulteerde in variaties in alcoholpercentage. Om de restalcohol interessant te maken voor ALCOGROUP hebben we moeten werken op de stabilisatie van het proces." zegt Yleni De Neve. Dat alcoholpercentage ligt nu rond de 18%. ALCOGROUP bewerkt die alcohol tot een hoger percentage alvorens er biobrandstof van te maken. 

Van bijproduct tot co-product

AB InBev “Dit is ook een mooi voorbeeld van waarom we onze reststromen intern niet meer benoemen als bijproducten maar co-producten. We hebben als ‘s wereld leidinggevende brouwer een verantwoordelijke en inspirerende functie. We willen ook andere brouwers en industrieën tonen dat circulaire en duurzame economie de enige juiste toekomst is," besluit De Schutter.

Voor de wetenschappers De Neve en De Schutter is deze toepassing nog maar de start: “Dit is een zeer mooi begin en een interessante drijfveer binnen het bedrijf. Als de populariteit van de niet-alcoholische bieren zo blijft stijgen, en dus ook de restalcohol willen we de uitdaging aangaan om er een hoogwaardig co-product van te maken." In Australië maakt AB InBev bijvoorbeeld al hoogwaardig azijn op basis van restalcohol. 

Duurzaam maar niet ecologisch

AB InBev is met deze duurzame innovatie niet aan haar ecologisch proefstuk toe. Eerder al optimaliseerde ze het kookproces in het brouwproces om zo minder warmte en waterdamp te verbruiken. De brouwer kondigde, ook in 2018,  aan een nieuwe proteïneshake te maken op basis van "spent grains", granen die overblijven na het brouwproces maar nog zeer veel nutritionele waarden bevatten.

Geen duurzaamheid, geen bier

Midden maart 2018 kondigde AB InBev aan om tegen 2025 in te zetten op nieuwe, ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Ook partners, belanghebbenden en nu ook de bredere industrie worden betrokken in die visie. AB InBev zet onder meer in op slimme landbouw, op waterbeheer, op circulaire verpakkingen en op klimaatregelen. Voor AB InBev heeft duurzaamheid een vergaande impact. “Duurzaamheid ís onze business. Zonder gezond eco-systeem geen bieren.”

Benieuwd naar meer informatie over de duurzaamheidsdoelstellingen van de grootste brouwer ter wereld: https://www.ab-inbev.com/sustainability/2025-sustainability-goals.htm

Cookie instellingen