Afgelopen week vond in Rimini het WK Biersommelier plaats. Dit evenement vindt elke twee jaar plaats en de beste bierproevers ter wereld nemen het tegen elkaar op.
Worldcup Biersommelier 2019
De door Doemens georganiserde Worldcup vond voor de zesde keer plaats en wordt iedere twee jaar gehouden. Volgens de traditie vindt het WK plaats in het thuisland van de regerend wereldkampioen. Dit was een Duitse biersommelier, maar aangezien het WK elke 4 jaar in München tijdens Drinktec wordt gehouden (dus twee jaar geleden), werd besloten de WK in het land van de vorige winnaar te houden - in Italië.
Tijdens de 2019 editie namen er 80 biersommeliers deel (meer plekken zijn er niet) uit 18 landen: Duitsland (met de meeste deelnemers), Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Brazilië, Frankrijk, Zuid-Korea, Japan, de VS, Canada, Argentinië, Chili, Puerto-Rico, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Tsjechië en natuurlijk Nederland.
Hoeveel deelnemers er per land mogen deelnemen wordt bepaald op basis van een ranking waarbij de ratio tussen het aantal biersommeliers tot de totale bevolking wordt afgezet. Voor Nederland waren er dit jaar drie plekken. Er is een reële kans dat Nederland bij het volgende WK vier afgevaardigden mag sturen tijdens het WK in 2021.
In de grotere landen (D, AUT, CH, ITA,BRA, NL) worden de deelnemers tijdens een nationaal kampioenschap bepaald. In Nederland was dit tijdens het eerste Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers in 2018 in Utrecht. Het NK vindt plaats in het jaar tussen de WK's en de organisatie is in handen van het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) in nauwe samenwerking met het Internationale Verband van Biersommeliers.
Het Nederlands team bestond uit Pepijn van der Waa (actuele Nederlandse kampioen uit Amsterdam), Dennis Kort uit Eindhoven en Hubert Hecker uit Nijmegen.
Opzet WK
De wedstrijd bestaat uit drie delen: de voorronde, de halve finale en de finale. Tijdens de voorronde moeten de deelnemers drie toetsen ondergaan: het blind proeven en herkennen van bierstijlen, het blind herkennen van bierfouten en een theoretische toets over hun bierkennis. Het resultaat is een ranking op basis van punten waarbij de beste 10 met de meeste punten door mogen naar het halve finale.
Het halve finale bestaat uit 5 duellen waarbij twee deelnemers tegen elkaar hetzelfde bier blind moeten proeven. Belangrijk is het herkennen van aroma's, smaken, het herleiden van het bier en de bierstijl en de presentatievaardigheden. Hier hebben ze 3 minuten de tijd voor. De jury bestond tijdens de halve finale uit 3 bierexperts.
Wereldkampioen biersommelier: Elisa Raus
De 5 winnaars plus een 'lucky loser' gaan door naar de finale. Tijdens de finale mogen ze een bier (out of 3) kiezen om het vervolgens te schenken, proeven en te presenteren. De jury bestaat hier uit zeven bierexperts waaronder ook de twee laatste wereldkampioenen. Er wordt gejureerd op kennis van het bier en de brouwerij, kennis van de bierstijl, gastgerichtheid en presentatievaardigheden.
De Duitse Elisa Raus uit Stralsund werd dit jaar gekroond tot wereldkampioen biersommelier. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke wereldkampioen ooit. Tweede werd Patrick Thomi uit Zwitserland en derde Michael Friedrich uit Duitsland. Het beste resultaat voor een Nederlander was Dennis Kort met plek 18 in het eindklassement.
Herzlichen Glückwunsch! Elisa Raus aus Stralsund ist neue Weltmeisterin der Sommeliers für Bier. ? pic.twitter.com/QxOKVLbnZR