’S terug op de gevel van voormalige Heineken brouwerij
17 mei 2017 om 17:28
Op de gevel van de voormalige Heineken brouwerij in het centrum van Amsterdam, prijken trots de letters van het wereldberoemde biermerk.
Tussen de woorden ‘Heineken’ en ‘Brouwerij’ zat een afstand, maar sinds vandaag niet meer.
De afstand tussen de woorden Heineken en Brouwerij vertelt het verhaal van vier generaties bierbrouwers die een lokaal biertje lieten uitgroeien tot wereldberoemd biermerk. Ter ere van 150 jaar Heineken aan de Stadhouderskade, komt de ontbrekende letter ‘S’ voor een week terug op het monumentale pand.
Gerard Adriaan Heineken in 1867
Gerard Adriaan Heineken liet de brouwerij bouwen in 1867, aan wat destijds de rand van de stad was. De gloednieuwe brouwerij werd omringd door weilanden. Het pand was ontworpen door de bekende ingenieur-architect Isaac Gosschalk. Hij ontwierp een schilderachtig, maar robuust bakstenen gebouw met trapgevels, torentjes en andere elementen die hij ontleende aan de Middeleeuwse en zeventiende-eeuwse architectuur.
Op 17 mei 1867, om drie uur ’s middags vond de eerstesteenlegging plaats. De eerste steen werd gelegd door Anna Geertruida Cornelia Heineken, het jongere zusje van Gerard Adriaan Heineken. Het was de start van een ontwikkeling die vervolgens niet meer tot stilstand kwam.
Gerard Heineken was een echte man van de tweede Gouden Eeuw van Amsterdam: een ondernemer met een sociaal hart. Hij liep voorop in het moderniseren van zijn bier en brouwerij, droeg bij aan het ontstaan van de moderne (inmiddels traditionele) cafés, was betrokken bij de bouw van het Rijksmuseum, de aanleg van het Vondelpark en ook voor de minderbedeelde Amsterdammers zette hij zich in.
Heineken aan de Stadhouderskade in Amsterdam
Demelza van der Maas (Manager Foundation Heineken Collection): “Heineken en Amsterdam zijn al 150 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net als de stad veranderde ons brouwerijterrein door de jaren flink, maar we zijn er trots op nog altijd in het hart van Amsterdam gehuisvest te zijn.”
Lees ook
Door de jaren heen werd het brouwerijterrein steeds verder uitgebreid, om mee te kunnen groeien met de vraag en modernisering. In de tijd van Alfred, of Freddy Heineken, werd de ‘S’ achter ‘Heineken’ vandaan gehaald. Dit zou volgens hem bijdragen aan het internationale succes. Net als de zo bekende lachende ‘e’, een aanpassing die hij daarna doorvoerde.
Heineken Zoeterwoude
Door de jaren heen werd het brouwerijterrein steeds verder uitgebreid, om mee te kunnen groeien met de vraag en modernisering. In de tijd van Alfred, of Freddy Heineken, werd de ‘S’ achter ‘Heineken’ vandaan gehaald. Dit zou volgens hem bijdragen aan het internationale succes. Net als de zo bekende lachende ‘e’, een aanpassing die hij daarna doorvoerde.
In 1988 kon het brouwerijcomplex niet meer mee met het, inmiddels internationale, succes van Heineken en werden de brouwactiviteiten onder andere naar Zoeterwoude verplaatst. Toch zijn er nog steeds werknemers bij Heineken actief, die nog bier hebben gebrouwen in de koperen ketels van het brouwhuis aan de Stadhouderskade.
Heineken Experience
Vandaag de dag staat het pand beter bekend als de Heineken Experience, waar jaarlijks meer dan een miljoen mensen verwelkomd worden in een tour die bezoekers onderdompelt in de wereld van Heineken.
Dirk Lubbers (Managing Director Heineken Experience): “In de Heineken Experience vertellen we dagelijks het verhaal van de geschiedenis van Heineken aan duizenden bezoekers van over de hele wereld. We merken dat ook de jongere generaties steeds meer interesse hebben voor de geschiedenis. En dat is leuk om te zien, want er is geen toekomst, zonder verleden. Hier spelen wij op een innovatieve manier op in.”
Ter ere van het 150-jarig bestaan organiseert de Heineken Experience van 22 – 26 mei om 10:00 uur speciale gratis heritage tours voor hun Amsterdamse buren en andere geïnteresseerden. Meer informatie hierover is te vinden op de social media kanalen van de Heineken Experience.
Er werd ook een bier gebrouwen ter ere van deze verjaardag, met naast het traditionele gerstemout ook tarwemout en het bier is gelagerd op 16 graden Celsius in plaats van de 10-11 graden Celsius bij Heineken pils. Het jubileumsbier was exclusief verkrijgbaar op de 150ste verjaardag van de brouwerij in de Heineken Experience.