Ondanks de groeiende interesse in speciaalbier is pils nog veruit het meest gedronken bier. Het is vaak nog steeds zo dat je een pilsje voor je neus krijgt als je bier bestelt. Hoe is dit ontstaan? De Keuringsdienst onderzoekt.
Pils meest gedronken bier
We zitten misschien midden in de bierrevolutie, maar in het meest recente bieronderzoek in Nederland bleek maar weer dat pils nog altijd het meest gedronken bier is. Ook wereldwijd is het vooral pils dat de bierklok slaat. Maar liefst 75% van al het gedronken bier op aarde is pils.
Hoe is dat gekomen? Hoe heeft deze biersoort al zijn concurrenten van het podium weten te stoten? De Keuringsdienst van Waarde gaat op onderzoek uit.
Plzen en Heineken
De Keuringsdienst reist af naar het Tsjechische Plzen waar het allereerste pils in 1842 door een Duitser werd gebrouwen. Pilsner Urquell wordt er tot op de dag van vandaag gebrouwen.
Lees ook
In Nederland is Heineken de grootste speler op pilsgebied en wereldwijd is Heineken sinds de fusie tussen SABMiller en AB InBev zelfs de tweede brouwerij ter wereld. Teun bezoekt het kantoor van Freddy Heineken en spreekt meesterbrouwer Willem van Waesberghe, over hoe Heineken met pils uitgroeide tot de op een na grootste bierbrouwer ter wereld.
Ook bier-historicus Marco Daane komt aan het woord, over de wereldwijde opkomst van pils. Kijk vanavond naar de Keuringsdienst van Waarde om 20:25 uur op NPO 3.
Ik vond de uitzending van "KEURINGSDIENST VAN WAARDE" een matige uitzending. Veel pils, o.a. Heineken, worden met goedkope ingrediënten zoas mais en glucosestroop geproduceerd. Heineken werd al niet in beeld gebracht zodat je zou denken dat dat wel echt pils is. Wat erger is dat een blik Schultenbrau in beeld werd gebracht en de suggestie gewekt dat dit pils ook met goedkope grondstoffen wordt gemaakt. Echter pils zoals Schultenbrau en Perlenbacher worden volgen het "Rheinheitsgebot" gebrouwen. Dat betekent pils zoals het gebrouwen hoort te worden en niet met goedkope toevoegingen.