Tongval sluit deal in Amerika en komt met nieuw bier
13 juni 2018 om 09:55
Na het eerste twee speciaalbieren in de ‘De Woestijnvaders’-serie komt Tongval nu met een derde bier. Na ‘Mozes de Donkere’ en ‘Gregorius van Nyssa’ is het derde bier een Woestijnmoeder, namelijk 'Maria van Egypte'.
Tongval in Amerika
Inmiddels drie jaar geleden kwamen de jongens van Tongval in contact met de mannen van Picobrew, een initiatief uit Amerika met als doel om thuis diverse bieren van over de hele wereld te kunnen brouwen via een uniek thuisbrouw-systeem genaamd de ‘Pico’.
Tongval is het enige Nederlandse biermerk waar Picobrew mee werkt en het eerste bier is inmiddels in diverse winkels in Amerika te verkrijgen.
Maria van Egypte
Na het eerste bier ‘Mozes de Donkere’ en het tweede bier ‘Gregorius van Nyssa’ in de ‘De Woestijnvaders’-serie komt Tongval nu met het derde bier, namelijk een bier vernoemd naar een vrouwelijke monnik en ex-prostituee. Een bijzondere vrouw in deze toch al zeer bijzondere serie en ditmaal geen woestijnvader, maar een woestijnmoeder.
’Maria van Egypte’ is een verleidelijke tripel van 8%. Pittig en zoet tegelijk, donkergeel van kleur en geïnspireerd door het karakter van de vierde-eeuwse ex-prostituee én woestijnmoeder, die leefde in de Sinaïwoestijn.
‘Maria van Egypte’ bevat o.a. de ingrediënten komijn en abrikoos, welke destijds in de Sinaïwoestijn voorkwamen. Naast de gebruikelijke limited edition in 100 handgenummerde 75 cl flessen, is ‘Maria van Egypte’ ook beschikbaar op fust en in 33 cl flessen. De komende jaren zullen er meerdere bieren verschijnen, geïnspireerd op diverse woestijnvaders die allen hun eigen verhaal vertellen.
Lees ook
Woestijnvaders
Monniken en bieren gaan natuurlijk hand in hand. In de middeleeuwen werden bijna alle bieren door monniken gebrouwen en ook vandaag de dag zijn er nog steeds monniken die bieren brouwen. Ook zijn er diverse bieren vernoemd naar bekende monniken.
Deze monniken werden zelf ook vaak geïnspireerd door de verhalen over de woestijnvaders die eigenlijk de eerste monniken zijn. Tongval gaat samen met Mattias Rouw (auteur van het theologisch boek van het jaar 2016 ‘De Woestijnvaders’) terug naar de bron van deze traditie en wil zich laten inspireren door mooie en unieke verhalen die gaan over de essentie van het bestaan.
Tongval
Begin 2014 is Tongval gestart en zijn Minco, Jedi en Onno nieuwe paden ingeslagen op zoek naar nieuwe recepten, unieke combinaties en bijzondere verhalen welke Tongval wil vertalen naar een aantal eigenzinnige speciaalbieren. Samen met een aantal zeer ervaren Belgische bierbrouwers werkt Tongval eigen recepten uit.
Tongval gelooft dat het drinken van (speciaal) bier meer is dan je dorst lessen. Tongval wordt op artisanale wijze gebrouwen waardoor de processen nooit gestandaardiseerd zijn en de brouwsels dus letterlijk altijd uniek zullen blijven.
De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor Tongval in kranten als de Telegraaf, Metro en de Volkskrant, maar ook op 3FM heeft Tongval interviews gegeven rondom de release van hun eerste zogenaamde ‘AudioBeer’ genaamd ‘darkness travels light’.
Inmiddels wordt het verkocht aan diverse slijterijen, traiteurs, supermarkten en cafe’s en via de site zijn er al pakketten naar landen gegaan als Rusland, Finland, Canada en Amerika. ‘Maria van Egypte’ is sinds 24 mei - ook in bijzondere cadeau-verpakking - verkrijgbaar op de site van Tongval.