Derde Westmalle Trappist
Sinds 1836 wordt in de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle bier gebrouwen. Het is een typisch monastieke arbeid. Tot nog toe bleef de verkoop aan drankenhandels en horeca beperkt tot twee bieren: de Dubbel en de Tripel. In de abdij van Westmalle wordt echter nog een derde bier gebrouwen: de goudblonde Extra met een alcoholpercentage van 4,8% vol. Dit bier werd aanvankelijk enkel door de monniken en hun gasten gedronken bij de maaltijd. Voortaan zal de Extra ook verkrijgbaar zijn in de gespecialiseerde drankenwinkels en horeca.
Westmalle Extra
“Westmalle Extra is een van de oudste bieren van onze Abdij, waarvan de traditie teruggaat tot in 1836. Dit bier was tot nog toe zeer beperkt verkrijgbaar aan de abdijpoort of in ‘Café Trappisten’, rechtover de abdij”, aldus Broeder Benedikt.
“De voorbije jaren stijgt de vraag naar bieren met een lager alcoholgehalte, en dus ook naar onze Extra. Daarom hebben wij beslist om de Westmalle Extra vanaf nu ook te koop aan te bieden via drankenhandels. Via die weg zal het bier ook zijn weg vinden naar cafés en restaurants. Op die manier wil onze Abdij de drankenhandelaren en de horeca-uitbaters die zwaar werden getroffen door de economische gevolgen van Covid19-pandemie, iets speciaals aanbieden wanneer ze hun deuren opnieuw kunnen openen.”
Beperkte capaciteit
Philippe Van Assche, algemeen directeur van de brouwerij: “Jaarlijks produceren wij zo’n 130.000 hectoliter trappistenbier. Westmalle Extra werd gewoonlijk slechts twee keer per jaar gebrouwen. Vorig jaar was dat goed voor 440 hectoliter. De productie van onze Extra zal altijd zeer beperkt blijven om de productie van de Dubbel en Tripel niet in het gedrang te brengen.”
Hij voegde eraan toe “Als ingrediënten voor dit goudblonde bier van hoge gisting gebruiken wij water, gemoute gerst en hopbellen. Aan het brouwsel wordt dezelfde gist toegevoegd als bij de Westmalle Dubbel en Tripel, maar de Extra heeft een veel lichter alcoholpercentage. Het is een "levend" bier, want het gist na in de fles. Het hoppige karakter zorgt voor een aangename en dorstlessende afdronk.”
www.trappistwestmalle.be
De Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle
Het klooster werd in 1794 gesticht door monniken van de abdij van La Trappe in Normandië, die tijdens de Franse Revolutie Frankrijk waren ontvlucht. De bisschop van Antwerpen schonk hen een kleine boerderij in de Kempen, genaamd 'Nooit Rust'. In 1836 werd het klooster tot Abdij verheven. De Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle is een van de zes trappistenkloosters in België en behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie.
Momenteel wonen er 24 monniken. De abdij telt ook 87 leken-medewerkers, van wie er 51 in de brouwerij werken onder toezicht van de monniken.
Waarom brouwen Trappistenbroeders bier?
Het leven van de monniken is in de eerste plaats een leven van gebed. Daarom leiden de monniken een stil, verborgen en teruggetrokken leven. Het is tegelijk ook een leven in gemeenschap en een leven van arbeid. Volgens de regel van Sint-Benedictus moeten Trappisten voor hun eigen levensonderhoud instaan door middel van handenarbeid. Vandaar dat de monniken van oudsher allerhande ambachtelijke en industriële bedrijvigheden ontwikkelden.
Binnen de muren van de Abdij van Westmalle zijn een brouwerij, boerderij, bakkerij en kaasmakerij gevestigd. De voedingswaren die in de Abdij van Westmalle worden geproduceerd zijn geen luxeartikelen maar wel kwalitatieve basisproducten.
De Trappisten streven geen productie- of winstmaximalisatie na. De inkomsten die gegenereerd worden door de verkoop van de bieren en de andere voedingswaren zijn namelijk bestemd voor het levensonderhoud van de monniken, het onderhoud van het klooster, de verloning van de mensen die in de abdij werken en de nodige investeringen. Het overige wordt – zoals de traditie het voorschrijft – besteed aan ontwikkelingsprojecten en mensen in nood.
Wat is een Trappistenbier?
De benaming ‘Trappistenbier’ is juridisch beschermd en mag alleen gebruikt worden wanneer de productie van het bier plaats vindt binnen de kloostermuren van een Trappistenabdij onder toezicht van de monniken. De Internationale Vereniging Trappist (IVT) waakt erover dat de aangesloten abdijen een goede balans vinden tussen hun spirituele traditie en commerciële doeleinden. Ze helpt en ondersteunt hierbij door:
de geregistreerde merknaam ‘Trappist’ en de gemeenschappelijke economische belangen van de Trappistengemeenschappen te beschermen;
- juiste informatie te geven over de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie;
- samenwerking te stimuleren tussen abdijen;
- het netwerk van solidariteit en samenwerking met andere Trappistenabdijen verder te ontwikkelen en uit te bouwen.
Alleen Trappistenabdijen kunnen het geregistreerde merk ‘Trappist’ en het ‘Authentic Trappist Product’-logo gebruiken. De benaming is in de allereerste plaats een oorsprongscertificering. Het mag dus nooit door een andere brouwerij worden gebruikt.
Bovendien heeft elk Trappistenbier geproduceerd door Trappistenabdijen een uniek recept en een unieke gist. Er is dus geen brouwstijl die een vergelijkbaar product zou kunnen rechtvaardigen.
Van alle Belgische bieren die door abdijen worden gebrouwen, zijn er maar zes die de naam ‘Trappist’ mogen dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Vijf daarvan gebruiken het ‘Authentic Trappist Product’-logo (Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren).
Voor meer informatie in verband met Internationale Vereniging Trappist en het ATP-logo: www.trappist.be