Toegevoegd: 30-09-2015
Bier blijkt een goed drankje om te nuttigen na een flinke sessie in de sportschool. Bier hydrateert beter dan water na een goede workout.
In Spanje is ontdekt dat het drinken van bier na een work-out een positiever effect heeft op de vochtbalans dan bijvoorbeeld water. Dit werd getest op studenten op de Universiteit van Granada.
De onderzoekers vonden tevens dat door de koolhydraten in bier het herstel beter was na een work-out, omdat de calorieën er door worden aangevuld. Let op; deze voordelen treden op bij een lage hoeveelheid bier die je tot je neemt. Drink je te veel bier, dan is dat niet goed voor je gezondheid.
Ook het testosteronlevel is onderhevig aan eventuele alcohol. Belangrijk hierbij is dat je niet overdrijft met het drinken van biertjes, want te veel alcohol heeft een negatief effect. Na een training is er gewoonlijk een piek in het testosterongehalte waar te nemen. Alcohol, direct na inspanning, heeft invloed op de testosteronproductie.
In een studie namen krachtsporters direct na hun training of een placebo, of 1.09 gram ethanol per kg vetvrije massa. De hoogste concentratie ethanol was te zien 60-90 minuten na inspanning. Beide groepen lieten een sterke stijging van testosteron zien, direct na inspanning. Opvallend was dat twee tot zes uur later, de hoeveelheid testosteron aanzienlijk hoger was in de groep die alcohol had ingenomen.
Wordt er meer alcohol ingenomen dan treedt er juist het tegengestelde effect op. De studies zijn vrij consistent wanneer er gekeken wordt naar dosering: Minder dan 1.5 g/kg (5-6 biertjes) laat een toename in circulerend testosteron zien, meer dan 1.5 g/kg juist een afname. Twaalf uur na zware alcoholconsumptie is de daling van testosteron te grootst, dit hangt samen met de lage testosteronwaarden tijdens een kater. Dit effect is overigens alleen zichtbaar bij mannen. Bij vrouwen laat een hogere dosering juist een toename in testosteron zien. Natuurlijk is dat niet zo heel gek, er zit natuurlijk een maximum aan hoeveel bier goed is na het sporten. Volgens een onderzoek van de Spaanse professor Castillo ligt het maximum op twee biertjes, als je meer alcohol tot je neemt, dan leidt dit tot dehydratatie. Alcohol remt namelijk de productie van het antidiuretisch hormoon, ook wel ADH genoemd. Dit lichaamseigen hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je lichaam vocht vasthoudt. Door een daling in het ADH, wordt er meer vocht uitgescheiden.
Ook zijn er zelfs wedstrijden die bier drinken en rennen combineren een van de meest bekende is de Beer Mile. Tijdens een Beer Mile lopen deelnemers één mile, dat staat gelijk aan 1,6 kilometer. Tijdens de Beer mile loop je 4 rondjes van 400 meter zo snel mogelijk. Na elke 400 meter moet je een biertje drinken in het speciaale drink gebied (10 meter voor de start/finish). Pas nadat je het biertje volledig hebt opgedronken mag je verder met het rennen van je volgende rondje. Voordat je de race begint moet je 1 biertje drinken. Om een hele Beer mile uit te lopen moet je 4 biertjes drinken en 1600 meter rennen.
Wist je dat er zelfs (sport) bieren zijn gebrouwen speciaal voor na het sporten. Neem als voorbeeld het Sportzot bier, dit is een blond bier met 0,4% alcohol en kan je na het sporten drinken zoals je al kan zien aan de naam van het bier. Nog een andere alcoholarme variant is het Peptan Sportbier van Uddelaer, dit is een witbier dat wordt gebrouwen om de dorst te lessen na een sportsessie. Aan het Peptan bier is speciaal proteïne toegevoegd om het herstel na het sporten te bevorderen. Ook bevat het bier een hoge concentratie van specifieke aminozuren die betrokken zijn bij de energievoorziening.
Als je heel erg veel trek hebt in bier maar je nog geen arm workout hebt gedaan dan kan je nu het Bier dummbell glas gebruiken. Zo zorg je ervoor dat als je naar een festival gaat je de hele dag gemakkelijk je bier kan vasthouden zonder last van je armen te krijgen.
Lees meer over de invloed van bier op het menselijk lichaam.