Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lager risico op aderverkalking door alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lager risico op aderverkalking door alcohol

Toegevoegd: 08-11-2017

Matige alcoholconsumptie verlaagt het risico op aderverkalking. Dit gebeurt via gunstige veranderingen in lipide-profielen en ontstekingswaarden. Biertje?

Alcohol lager risico aderverkalking

Wat is er al bekend?

Risico op aderverkalking lager bij matige alcoholconsumptie

Alcohol heeft zowel positieve als negatieve effecten op hart- en vaatziekten, waaronder atherosclerose, afhankelijk van de hoeveelheid en de frequentie van de alcoholconsumptie.

Matige alcoholconsumptie is gerelateerd aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, terwijl overmatige consumptie het risico juist verhoogt. Er is sprake van een zogenaamde J-curve.

Wat voegt deze studie toe?

Het mechanisme waarmee matige alcoholconsumptie beschermt tegen atherosclerose is nog onbekend. Deze meta-analyse kijkt daarom naar de associatie tussen matige alcoholconsumptie en biomarkers die geassocieerd zijn met atherosclerose. De studie is gepubliceerd in het Wiener Klinische Wochenschrift en overgenomen door Kennis Instituut Bier.

Atherosclerose

Atherosclerose is een chronische ontstekingsziekte en wordt ook wel aderverkalking genoemd, al komt het niet door kalk maar door vet. Als er veel vetdeeltjes in het bloed zitten, zoals cholesterol, kunnen die blijven plakken aan de binnenkant van de grote bloedvaten. De vaten slibben dan steeds verder dicht en raken vernauwd.

Lees ook

Biomarkers

Indicatoren voor atherosclerose zijn de ratio tussen LDL- en HDL-cholesterol, triglyceriden en verschillende ontstekingswaarden; dit zijn zogenaamde biomarkers. De onderzoekers analyseerden 31 experimentele studies met in totaal ruim 1.250 deelnemers en concluderen dat matige alcoholconsumptie bepaalde biomarkers positief beinvloedt.

Zo verandert de ratio tussen LDL- en HDL-cholesterol positief. Ook de ontstekingsfactor interleukin 6 wordt verlaagd bij matige alcoholconsumptie. Daarnaast worden andere biomarkers, zoals apolipoprotein A I en fibrinogen positief beïnvloed door matige alcoholconsumptie. Deze veranderingen in biomarkers dragen bij aan een lager risico op atherosclerose.

Oorzakelijk verband

De meta-analyse toont aan dat matige alcoholconsumptie een positief effect heeft op verschillende biomarkers die gerelateerd zijn aan het risico op atherosclerose. De onderzoekers concluderen dat matige alcoholconsumptie oorzakelijk is gerelateerd aan een lager risico op atherosclerose.

Sterke punten van deze studie

-Het onderliggende mechanisme is onderzocht, waardoor een oorzakelijk verband kan worden aangetoond.
-Er is geen bewijs van zogenaamde ‘publication bias’ (het feit dat negatieve of tegenstrijdige resultaten minder snel gepubliceerd zouden worden).

Zwakke punten van deze studie

- De meegenomen studies variëren in opzet en analyse van de biomarkers.
- De meegenomen experimentele studies zijn vaak van korte duur (1-8 weken).
- In de studie is matige alcoholconsumptie niet gedefinieerd. De definitie van één glas is 12,5 g

Kijk hier voor meer informatie over bier en hart- en vaatziekten of bekijk onderstaande infographic.

Bier en Hart-en Vaatziekten
 

Benieuwd naar meer meer weetjes over gezondheid en bier? Of bekijk de site van Kennis Instituut Bier voor nog meer onderzoeken over gezondheid en bier.

Cookie instellingen