Toegevoegd: 27-02-2014
Wist je dat... Er glutenvrij bier bestaat? Glutenvrij bier kan gedronken worden door mensen met een intolerantie voor gluten!
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie heeft. Dit betekent een intolerantie voor gluten. 35.000 mensen in Nederland weten inmiddels dat ze coeliakie hebben.
Wat is gluten?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijven er na het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.
Hoeveel gluten zitten er in bier?
Er is wat onduidelijkheid hoeveel gluten er precies in bier zitten. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 PPM (parts per milion) gluten vallen. Maar bier is een gefermenteerde drank. Door het bereidingsproces kunnen bepaalde gluten niet gedetecteerd worden door de test. In werkelijkheid ligt het glutengehalte in bier daarom waarschijnlijk hoger dan de huidige voorgeschreven test aangeeft.
Brouwproces van glutenvrij bier
Het brouwproces van een glutenvrij bier kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een uitdaging is om de smaak van pils te behouden. In het brouwproces van bijvoorbeeld Mongozo Premium Pilsener worden de gluten op een speciale wijze uit het bier verwijderd. Het bier wordt vervolgens gecontroleerd op gluten door een gerenommeerd laboratorium. Het gaat alleen de markt op als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee dus glutenvrij gelabeld wordt.
Hieronder een aantal voorbeelden van glutenvrij bier. Bekijk ook de lijst met alle glutenvrije bieren.
Estrella Damm Daura
Green's
Mongozo Premium Pilsner
Mongozo Buckwheat White
Saxon Premium Pilsner
Schnitzer Bräu Bier
Jopen Hop zij met ons
Heb jij een glutenallergie maar wil je toch genieten van een lekker biertje? Op winkelglutenvrij.nl kun je Saxon Premium Pilsner of Schnitzer Bräu Bier bestellen.
Zie ook de glutenvrijebierspecialist voor meer informatie.