Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bestaat festivalbier of kermisbier? | Biermythe of niet

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bestaat festivalbier of kermisbier?

Toegevoegd: 05-07-2019

Festivalbezoekers herkennen deze situatie: een hele dag bier drinken en je toch amper dronken voelen. Veel bierliefhebbers denken dat de taps op festivals ander bier bevatten met minder alcohol. 

Festivalbier en kermisbier bestaan niet
bier in de zon met meisje ernaast
Bier in het voetbalstadion

Mythe van festivalbier

De redactie van NU.nl deed onderzoek naar de mythe van het festivalbier. Het gerucht over festivalbier lijkt ontstaan door een proef in de ArenA aan het begin van deze eeuw. Tijdens een concert werd er bier met een lager alcoholpercentage geschonken. Daar werd heel negatief op gereageerd door het publiek. Vanaf dit moment was de term festivalbier geboren. 

Bier op een festival Maar festivalbier is een mythe, er wordt geen ander bier gebrouwen voor een festival en het aanlengen met water gebeurt ook niet. Er werd een overtuigend onderzoek uitgevoerd door de studenten van de Universiteit van Eindhoven in 2017. Zij namen bier mee van festivalterreinen en testten het in het laboratorium. Conclusie: het bier kwam overeen met 'puur pils'.

Ook bierkenner Rick Kempen geeft tijdens een uitzending van 3FM aan dat kermisbier of festivalbier niet bestaat. Hij geeft aan dat het bier precies hetzelfde is als dat op een terras in bijvoorbeeld Amsterdam. 

Lees ook

Tot slot laat Robèr Willemsen (voorzitter van KHN) aan NU.nl weten dat hij zich niet kan voorstellen dat er water wordt toegevoegd aan bier op een festival. Volgens hem is het zeer onhygiënisch om bier aan te lengen met water, laat staan hoe je het technisch zou moeten doen. 

Goede naam van de brouwerij

Brouwerijen die onder hun eigen merknaam bier verkopen en niet voldoen aan de standaardkwaliteit van hun product zullen hier een slechte naam door opbouwen. Als een brouwerij hun merknaam op het festival op de tap heeft staan, maar er komt een ander product uit de tapkraan, dan misleiden zij de consument. Dit is het laatste wat een brouwerij wil, aangezien deze zijn biermerk als betrouwbaar en van continue kwaliteit wil presenteren. 

Drinken uit plastic en beleving

Plastic Cup Heineken Toch vinden veel bierliefhebbers en festivalbezoekers dat het bier anders smaakt als zij een festival of kermis bezoeken. Waar wordt dit door veroorzaakt? Dit kan op verschillende manieren worden verklaard. 

Eén van de redenen is dat je het bier tijdens festivals in een plastic cup geserveerd krijgt. Dit is niet bevorderlijk om optimaal van je biertje te genieten. Met het juiste bierglas geniet je optimaal van je bier.

Daarnaast komt bij elk bier dat je drinkt een stukje beleving kijken. Dit beïnvloedt daadwerkelijk de smaak en het is heel anders als je aan een tafeltje geniet van een tripel of rondloopt op een festivalterrein waar je ook allerlei andere impulsen krijgt. Je bent als festivalbezoeker dus bezig met allerlei andere dingen dan alleen bier drinken. Hierdoor ligt jouw focus niet alleen op het biertje dat je drinkt, waardoor het bier wat vlak kan smaken. 

Cookie instellingen