Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Champagnebier | Méthode traditionelle | Brouwproces

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Champagnebier geschikt voor de feestdagen

Toegevoegd: 29-12-2018

Champagnebier wordt voor feestelijke gelegenheden gezien als een vervanger voor champagne. Maar wat is champagnebier precies, hoe verloopt het brouwproces en welke ingrediënten gebruik je voor dit speciale bier?

symbiose brut bier champagnebier

Brut bieren

Officieel mag er niet over de term "champagnebieren" gesproken worden. Dit is namelijk een beschermd begrip. Het alleenrecht ligt op de streek "Champagne" wat in Frankrijk ligt. Vandaar dat vele brouwers hun champagnebieren "Brut bieren" noemen. 

Deze Brut bieren zijn nog zeer uniek in Nederland. Er is nog weinig geëxperimenteerd en er wordt vooral veel gekeken naar België. In België zijn ze namelijk al wel veel bezig met het (proef)brouwen van verschillende soorten Brut Bieren.

Het grootste verschil tussen champagnebier en bier

Bij champagnebier wordt er een stuk meer hop gebruikt, vaak ook hele andere hop. Bronckhorste Brewing Company heeft zelfs Pinot Noir druiven gebruikt als hop. In champagnebier zit er ook vaak zo'n 10 keer meer gist in (champagnegist), dan je normaal doet met biergist. Daarbij ook dubbel zoveel suiker, wat volledig wordt vergist. Dit leidt tot een hoger alcoholisch bier (rond de 11-12% alcohol) met veel koolzuur. 

Ondergisting of bovengisting?

champagnebier, brut bier van Bronckhorster Champagnebieren ondergaan meerdere gistingen. Afhankelijk van het bier dat als basis wordt gebruikt basis voor het champagnebier is het een bovengistend of ondergistend bier

Brouwers kunnen experimenteren met ingrediënten in het champagnebier. Een voorbeeld van twee verschillende processen zie je bij de twee champagnebieren van Bronckhorster. Zij hebben twee Symbioses gebrouwen. De Symbiose Blonde Brut en de Symbiose Pinot Brut.

Beide bieren hebben een driedubbele gisting ondergaan. Het bier is ontstaan door het toevoegen van biergist, wijngist én champagnegist. 

Lees ook

De basis van beide bieren was een blond bier van 7% wat is gebrouwen volgens normale brouwwijze. Voor de Pinot Brut hebben ze eigen geplukte Pinot Noir druiven met de hand schoongemaakt en alle takjes/pitjes eruit gehaald en hebben ze de druiven met het bier laten koken.

Méthode traditionnelle

Een optie voor brouwers is om hun brut bier te brouwen volgens de Champenoise-methode oftewel: Méthode traditionelle. Bronckhorster Brewing Company was anno 2018 de enige brouwerij in Nederland die deze methode toepaste. In België brouwt Brouwerij Bosteels hun DeuS Brut bier op dezelfde manier. 

De Champenoise-methode is een methode die wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. In eerste instantie brouw je een bier op de normale brouwwijze. Wanneer dit klaar is, pas je de Méthode Traditionelle toe. 

Méthode traditionnelle, brouwproces champagnebier

De eerste gisting gebeurt bij het brouwen van het basisbier. Vervolgens volgt een lange nagisting op fles. Er wordt hiervoor extra gist en suiker aan het bier toegevoegd. Daarna volgt de een proces dat in het Frans remuage heet. Dit betekent dat de flessen met de halzen schuin naar beneden worden gewezen voor zo'n 60 dagen. Hierdoor kan de gist zich in de flessenhals verzamelen. De flessen worden om de zoveel tijd een slag gedraaid.

En dan begint de ontgisting. Door de flessenhals te bevriezen wordt de gist die er in zit verwijderd. Doordat er een grote druk ontstaat wordt de gistprop die bevroren is eruit geschoten. Op dit moment moet een kurk in de fles ervoor zorgen dat het koolzuur in de fles blijft. Deze kurk wordt nog eens extra vastgezet met ijzerdraad, de muselet.

Champagnebier uit welk glas?

Dit kunnen allerlei verschillende glazen zijn. Je kunt het zeker uit een wijnglas drinken en als je er zin in hebt, ook uit een bierglas. Het allerbeste is om een glas te hebben die iets heeft van een bier, wijn en champagne glas. Zo'n glas heeft een hoge voet en is gemaakt van dun glas, maar niet zo dun als een champagneglas. Wél heeft het nog een bolling van een wijnglas. Als je zo'n glas toevallig niet in huis hebt, zou je het best een champagneglas kunnen gebruiken. Zo komt namelijk de fijne pareling het beste tot zijn recht. 

Verschillende glazen voor champagnebier

Cookie instellingen