Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Schuimkraag op bier | Wat is de functie van bierschuim?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hoe ontstaat een schuimkraag bij bier?

Toegevoegd: 08-11-2019

In sommige landen wordt bier op een manier getapt dat er zo min mogelijk schuim op het bier zit. In Nederland kunnen we een mooie schuimkraag wel waarderen! Maar wat is nou precies de functie van zo'n schuimkraag op het bier en hoe ontstaat deze?

Bier met mooi schuim // pixabay
bier en schuim // screenshot Youtube
Schuimkraag op bier

Functie van een schuimkraag

Zo'n schuimkraag is zeker een prachtig gezicht, maar het heeft daadwerkelijk ook een functie. Een functie die echt niet te missen is. Zo'n schuimkraag ligt als een afsluitende deken over het bier heen. Deze deken zorgt ervoor dat het koolzuur minder snel vervliegt. En dat is niet de enige functie van de schuimkraag! Het beschermt je bier ook nog eens tegen lucht. Zuurstof kan de smaak van je bier namelijk aantasten. Geoxideerd bier herken je aan de minder verfrissende aroma's van karton en oud papier.

Bier met mooi schuim // Pixabay

Wat is een schuimkraag precies?

Bij bier ontstaat de uiteindelijke schuimkraag dankzij twee componenten, namelijk bubbels (meestal CO2 (koolzuur), maar soms ook stikstof) en eiwitten. Tijdens het brouwproces worden de suikers (afkomstig uit de mout) opgegeten door de gist, waardoor koolzuur en alcohol ontstaan. De middelgrote eiwitten uit de mout blijven echter aanwezig in het bier en deze eiwitten hebben de naam 'barley lipid transfer protein (LTP1)'. Het zijn deze eiwitten die samen met het koolzuur zo belangrijk zijn voor de schuimvorming van bier.

Lees ook

De schuimkraag op jouw bier bestaat voor een groot deel uit koolzuur dat tijdens het omhoog borrelen eiwitten oppikt. Deze eiwitten vormen een soort beschermlaag om de koolzuurbel. Dankzij deze beschermlaag heeft het koolzuur een langere levensduur dan je bijvoorbeeld bij frisdranken als cola of tonic ziet. Daarnaast heeft de hop aanwezig in het bier ook een functie met betrekking tot de schuimkraag. De polypeptiden uit hop zorgen voor een sterkere, stabiele schuimkraag.

Sommige brouwerijen gebruiken ook stikstof voor hun schuimkragen. Een goed voorbeeld daarvan is Guinness bier van de tap. Een hele fijne, zachte schuimkraag die ontzettend romig is. 

Verschil bierschuim en frisdrank schuim

Het grote verschil tussen het schuim in frisdrank en bier wordt dus veroorzaakt door de aanwezige eiwitten in bier. Dankzij het eiwit in het bier heeft koolzuur een langere levensduur en blijft het schuim langer op het bier liggen. In frisdrank zitten geen eiwitten dus krijg je daar niet zo'n mooie, stabiele schuimkraag die standhoudt bovenop het drankje.

Cookie instellingen