Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier atten, hoe doe je dat?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier atten, hoe doe je dat?

Toegevoegd: 20-06-2023

Een biertje atten is een handeling waarbij je in één teug je glas bier leeg drinkt. Waar komt de term vandaan en hoe trek je het gemakkelijkst een adtje?

Ad Fundum: man begint met het trekken van een adtje
Man neemt flinke slok bier
Glas bier in de hand

Atten van bier

Het atten van bier is een term die staat voor het in één keer achterover slaan van een glas of flesje bier. De term atten komt van het Neolatijn 'Ad fundum'. Die term kent zijn oorsprong in de studentenfolklore die de hoeveelheid aangeeft die gedronken moet worden. Ad fundum betekent 'tot op de bodem', wat inhoudt dat het glas of het flesje bier in één teug leeg gedronken moet worden. Daarnaast zit er een bepaalde tijdslimiet aan een atje; een flesje, blikje of glas bier dient zo snel mogelijk leeggedronken te worden!

Ad fundum tijdens cantus

Het befaamde adtje hebben we te danken aan de studententraditie 'cantus' (een georganiseerd drinkgelag waarbij verschillende liederen worden gezongen). Aan een ad fundum zijn bij sommige studentenverenigingen formaliteiten verbonden. Voordat een student de ad fundum drinkt, moet hij proosten op de gezondheid van de aanwezigen. Dit moet gebeuren met de formule: “Prosit senior (voorzitter), prosit prosenior(es) (meervoud of enkelvoud naargelang deze aanwezig zijn), prosit peter/meter (als die aanwezig is), prosit corona (het publiek), ad fundum!”. Na het drinken van de ad fundum heft de drinker het glas naar de senior en de corona.

Tijdens de cantus zijn er regels en als er niet aan de regels worden voldaan dan volgen er straffen. Als bijvoorbeeld een lid wordt aangewezen om een lied in te zetten en dit fout doet, dan kan dit worden bestraft met enkele slokken bier, of zelfs een ad fundum, naargelang het humeur van de praeses.

Wanneer trek je een adtje?

Er zijn verschillende momenten waarop een adtje kan worden getrokken.

1. Straf

Zoals hierboven beschreven is een 'Ad fundum' in de studentenwereld een manier om leden te 'straffen' als er niet aan de regels wordt voldaan. Naast 'Ad fundum' kan er overigens ook een 'Ad libitum' (naar believen) worden uitgedeeld. Hierbij mag de gestrafte zelf bepalen hoeveel bier hij drinkt. 

Adtje tijdens beer pong Ook tijdens drankspellen is het adtje een bekende straf. Bijvoorbeeld bij Mexxen, Kingsen en Bussen dienen er een heleboel adtjes te worden getrokken.

2. Viering

Het adtje is dus ontstaan als een straf, maar tegenwoordig wordt het ook gedaan om iets te vieren. Zo kan men na het afstuderen en het speechen kiezen om nog één keer een goed adtje te trekken om vervolgens aan het feest te beginnen. 

Lees ook

Het in één keer drinken van een biertje is een manier om een gezelschap waarin je je begeeft aan je te binden. Met een Ad fundum zullen de ogen op je gericht zijn en de toeschouwers zullen jouw poging met luid gejuich ondersteunen. Op de een of andere manier heeft het in één keer achterover slaan van een biertje een soort cultstatus verworven (onder mannen althans) waarmee je respect afdwingt. Een voorbeeld hiervan is de Franse president Macron die in juni 2023 een flesje Corona wegtikte in de kleedkamer van een Frans rugbyteam.


Tips voor snel atten

Heb je ambitie om een echte adtkoning te worden? Hieronder wat tips om iedereen te verslaan. Belangrijk bij onderstaande tips is dat je koud bier gebruikt. Sommigen vinden het niet fijn om té koud bier te atten, omdat het op je maag slaat... Maar toch is het het beste om ijskoud bier te atten, want koud bier schuimt minder. Hierdoor raak je minder snel vol en hoe minder schuim; hoe sneller de Ad fundum.

1. Keel open zetten

Dé manier om echt een indrukwekkend adtje te trekken is door je keel open te zetten. Hoe dit precies werkt is het geheim van de smid en de beste atters ter wereld willen dit geheim niet delen. Tipjes van de sluier zijn: adem door je neus, niet slikken tussendoor, maar het is zeker niet gemakkelijk voor een gewone sterveling... Oefening baart kunst. 

2. Hoe kun je een glas bier atten?

Koud bier met weinig schuim Als je een adtje trekt met een glas, haal dan het schuim van het biertje af. Mét schuim zal je langer doen om het bierglas leeg te drinken. Zorg ervoor dat het bier in je glas goed koud is, want koud bier schuimt minder en schuim is je vijand als je een goed adtje wilt trekken. Als je de techniek van het keel open zetten niet beheerst is het gewoon zaak om het biertje naar achteren te gooien en zo snel mogelijk te drinken!

3. Hoe kun je een flesje bier atten?

Een flesje is niet zo geschikt om te atten, omdat het bier er klokkend uit komt, waardoor er belangrijke seconden verloren gaan. Hier is een oplossing voor bedacht.

De zogenaamde rietadt is een adtje waarbij je een flesje bier heel snel leegdrinkt. Door een rietje in het flesje te steken kan er lucht stromen, waardoor het bier niet klokkend uit het flesje komt. Dus ben je veel sneller! Er zijn ook speciaal ontwikkelde producten om het atten nog gemakkelijker te maken, zoals deze Biersnorkel.

4. Hoe kun je een blikje bier atten?

Bij een blikje loop je tegen hetzelfde probleem aan als bij een flesje en een rietje past er minder goed in. Toch is er een techniek om snel een blikje bier te atten. Bij 'shotgunnen' wordt een gaatje geprikt aan de onderkant van het blikje bier. Vervolgens zet men het blikje aan de mond om het bier er niet uit te laten lopen. Dan open je het blikje aan de bovenkant en kun je aan de onderkant het blikje bier in één teug leeg drinken. Deze manier van atten wordt in België ook wel 'dijkelen' genoemd.

Record bier atten

Wereldwijd worden er geregeld pogingen gedaan om in de snelste tijd ooit een biertje te atten. Helaas worden al deze pogingen niet opgenomen in het Guinness boek of World Records. In deze video zien we een man binnen drie seconden een glas bier leeg drinken (35,5cl Pabst Blue Ribbon), maar wellicht kan het nog sneller? Laat het ons weten!

Cookie instellingen