Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Inhouden bier in blik | Herkomst 0,473 of 0,355 liter

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschillende inhouden van blikjes voor bier

Toegevoegd: 29-12-2022

Bier in blik wordt steeds populairder de laatste jaren. De kans is groot dat je eens een blikje tegenkomt met een ongewone inhoud, waar komen deze blikken vandaan?

Verschillende maten van blikjes voor bier
Blikjes bier
4 blikjes bier

Blik steeds populairder 

Bier in blik is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat heeft verschillende redenen. Ten eerste zijn blikjes een stuk lichter en zijn ze veel makkelijker te vervoeren gaan blikjes minder snel kapot dan flesjes. Een andere reden is dat blik beter beschermt tegen slechte invloeden op de smaak van bier dan glas. Licht en zuurstof krijgen allebei minder kans om hun invloed op het bier uit te oefenen in een blikje dan in een flesje. Tot slot zijn blikjes ook gemakkelijk te recyclen en dat is natuurlijk goed voor het milleu. Twee blikjes bier

Bier in blik is een Amerikaanse uitvinding : op 24 januari, 1935, start Gottfried Krueger Brewery met de verkoop ervan. Al sinds 1909 werd er met ingeblikt bier geëxperimenteerd, maar de blikjes bleken niet sterk genoeg en ontploften aan de lopende band. Technische innovaties zorgde ervoor dat de blikjes niet meer ontploften. Deze innovaties zorgden helaas voor een vieze smaak aan het bier. Aan het eind van de vorige eeuw waren ook deze belemmeringen overwonnen. 

Bier in blik is de laatste jaren aan een opmars begonnen in Europa. Veel speciaalbierbrouwerijen stappen over naar bier op blik, omdat de smaak van het bier beter blijft. Er zijn verschillende groottes die je kunt tegenkomen, van de halve liter tot zelfs een liter, maar er zijn ook blikjes die een wat gekke inhoud hebben. Voorbeelden daarvan zijn blikjes van 0,473 liter of 0,355 liter... Waar komen deze inhouden vandaan? 

Lees ook

Metriek stelsel

In Europa werken met het metriek stelsel. Een liter is daarvan afgeleid, want een liter is gelijk aan 1 kubieke decimeter (1 dm3). In Europa zijn blikken met verschillende inhouden in omloop die zijn afgeleid van de liter, bijvoorbeeld een kwart liter (0,25 liter), een derde liter (0,33), en een halve liter. In Amerika werken ze met heel een ander stelsel (het imperiaal stelsel of Brits-Amerikaans maatsysteem ), waardoor er daar dus ook andere volumes van bier in blik zijn. Zo duiden ze de inhoud van het bier in fluid ounce (Oz) aan.

Afwijkende inhouden 

Aangezien er tegenwoordig ook Amerikaans speciaalbier in Europa te koop is, zien we steeds vaker blikjes met volumes die zijn afgeleid van Amerikaanse maten. Voorbeelden van Amerikaanse maten die wij in Europa amper gebruiken zijn de gallon bij het tanken (3,785 liter), de US Pint (0,473 liter), en de fluid ounce (0,0296 liter). Hieronder zetten we een aantal inhouden van blikjes op een rijtje die afwijken van de standaard volumes afgeleid van liters. 

Pabst Blue Ribbon blikken met 0,473 liter inhoud - 0,473 liter : is gelijk aan 1 US pint . Een US pint is daarnaast gelijk 16 fluid ounces , oftwel 16 Oz. Bekijk ook de blikken Pabst Blue Ribbon met dezelfde inhoud, waar 16 fluid ounces of One Pint op de voorkant staat. 

- 0,355 liter:   Deze inhoud komt de oplettende bierdrinker wellicht bekend voor. De flesjes Corona hadden tot 2023 ook deze inhoud. Een blikje van 0,355 liter staat gelijk aan 75% van een US pint, oftewel 12 Oz (fluid ounces) . Na de Tweede Wereldoorlog werd dit een veelgebruikte inhoud in Amerika. Het blikje van 0,355 zien we nu ook vaker in Nederland, bijvoorbeeld blikjes van Goose Island of Lagunitas. 

-0,44 liter:  Een blikje van 0,44 liter wordt tegenwoordig door veel speciaalbierbrouwerijen gebruikt. In 2014 kwam deze maat bij het grote publiek in Nederland onder de aandacht toen AB InBev het 0,44 liter blik introduceerde voor Jupiler . Het is niet helemaal duidelijk of de herkomst van deze inhoud in Europa of de VS ligt, maar 0,44 liter is gelijk aan 15 fluid ounces .

Cookie instellingen