Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Adventskalender historie | Opkomst bieradventskalender

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Adventskalender historie en de bieradventskalender opkomst

Toegevoegd: 22-11-2023

Bieradventskalenders zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de decembermaand. Maar deze kalenders vol speciaalbier bestaan nog niet zo lang. Waar komen deze bijzondere bierpakketten vandaan en waar zijn ze van afgeleid?

Bieradventskalender weetjes
Adventskalender
Bieradventskalender

Wat is advent?

Om de populariteit en het bestaan van bieradventskalenders te begrijpen moeten we eerst behandelen wat advent precies is. Advent is een belangrijke periode in het christendom en is de aanloop naar Kerstmis. De term 'Advent' is afgeleid van het Latijnse woord 'adventus', dat 'komst' betekent. Tijdens de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest.

De advent begint vier zondagen voor Kerstmis. In veel kerken wordt elke week een adventskaars aangestoken, wat symboliseert dat we steeds dichter bij Kerstmis komen, het feest van het licht. Minder bekend, maar minstens even belangrijk, is dat de adventstijd ons ook wil richten op de nog te verwachten wederkomst van Christus.

De viering van de advent in de kerk werd waarschijnlijk voor het eerst geïntroduceerd in de vierde eeuw na Christus in de orthodoxe katholieke kerk. In die tijd speelde het zogenaamde mysterie van de menswording (de 'epiphaneia') van Christus een belangrijke rol: de kerk hield zich veel bezig met de vraag hoe het toch mogelijk was dat de Zoon van God als een 'gewoon' Mens naar deze wereld was gekomen. Dit thema van de menswording van Christus werd centraal gesteld in de adventstijd, de periode vóór Kerst.

De geschiedenis van de adventskalender

De adventskalender is een traditie die stamt uit de 19e eeuw. Het was een hulpmiddel om in de adventstijd in huiselijke kring toe te leven naar Kerstmis, een belangrijk christelijk feest. De adventskalendertraditie is van oudsher in Duitsland en Oostenrijk het sterkst aanwezig.

adventskalender met plaatjes over Jezus. De eerste adventskalenders werden in Duitsland gemaakt aan het begin van de 19e eeuw. De bedoeling was om kinderen te helpen om af te tellen naar Kerstmis, omdat tijd een lastig concept is voor kinderen. Dus werd er gekeken naar manieren om de dagen tot Kerstmis tastbaar te maken en de speciale, feestelijke sfeer van de adventsperiode te benadrukken. De kalenders waren vaak gemaakt van karton en bevatten kleine raampjes die elke dag geopend konden worden.

Deze adventskalenders hadden Bijbelverzen achter kleine kartonnen deurtjes. Traditionele adventskalender bevatten meestal de Bijbelverzen over de kerststal, met de geboorte van Jezus als middelpunt.

Eerste adventskalender

De eerste adventskalender werd gemaakt in 1839 door dominee Johann Hinrich Wichern, die in Hamburg een weeshuis leidde. Hij plaatste kaarsen op een houten cirkel met een diameter van 2 meter. Vanaf dat moment kwamen ze elke avond bijeen en staken ze er één aan, waarbij ze samen baden en zongen

In 1902 verschenen in Hamburg adventskalenders in gedrukte vorm. De eerste hadden de vorm van een klok. Pas jaren later verschenen er versies met 24 gekleurde plaatjes of stickers met afbeeldingen met religieuze inhoud.

Eerste gedrukte en commerciële adventskalenders

Gerhard Lang, een Duitse uitgever, wordt erkend als de uitvinder van de gedrukte adventskalender. Zijn inspiratie kwam van zijn moeder die tijdens zijn kindertijd 24 koekjes in een doos naaide en hem elke dag van de advent toestond er één te eten.

Voorbeeld van eerstgedrukte adventskalender Lang bracht de eerste gedrukte en commerciële adventskalender uit in het begin van de 20e eeuw, samen met illustrator Ernst Kepler. Hij bleef innoveren, waaronder het maken van de eerste kalenders met deuren in de jaren 1920. Andere uitgevers volgden zijn voorbeeld, en tegen de jaren 1930 waren adventskalenders zeer gewild in Duitsland.

Lees ook

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen papier werd gerantsoeneerd en de nazi-partij de druk van geïllustreerde kalenders verbood, namen de zaken een donkere wending. Het Derde Rijk creëerde later zijn eigen adventskalender, met hakenkruisen en andere symbolen, om te worden verspreid onder moeders en kinderen.

Na de oorlog keerden bedrijven met de middelen terug naar het drukken van traditionele kerst-adventskalenders. Terugkerende soldaten brachten ze naar Europa en de VS.

President Dwight Eisenhower gaf ze een enorme populariteit boost toen nationale kranten een foto van hem publiceerden in 1953 waarop hij een kalender opende met zijn kleinkinderen.

De eerste adventskalenders gevuld met bepaalde producten doken op in de jaren '50. In deze eerste gevulde adventskalenders zat chocolade.  Cadbury begon ze in 1971 commercieel te produceren.

Opkomst van allerlei andere adventskalenders

Vanaf 1950 tot nu zijn er ook adventskalenders op de markt gekomen met andere producten. Zo werden er adventskalenders met boeken, parfum , verzorgingsproducten , speelgoed, erotische spullen, sieraden en zelfs kalenders met bieren geïntroduceerd.

Eerste adventskalender met speciaalbier

In 2013 introduceerde de online bierwinkel HOPT  de eerste adventskalender met speciaalbier. Deze kalender was een groot succes en zorgde voor een enorme groei in de populariteit van bieradventskalenders.

Een bieradventskalender is een unieke draai aan de traditionele adventskalender. In plaats van chocolade of speelgoed, bevat een bieradventskalender 24 verschillende bieren, één voor elke dag van de adventsperiode.

Tijdlijn van de adventskalender

  • 1839 - Dominee bedenkt eerste adventskalender 
  • 1902 - Duitser Gerhard Lang ontwikkelt de eerste gedrukte adventskalender 
  • 1920 - Eerste kalenders met deurtjes
  • 1930 - Adventskalenders zijn populair in Duitsland
  • 1971 - Eerste commerciële adventskalender met producten (chocola)
  • 2013 - Eerste bieradventskalender
  • Heden - Nog altijd zijn de adventskalenders populair en komen er nieuwe varianten bij

De groeiende populariteit van bieradventskalenders

De groeiende populariteit van bieradventskalenders is te danken aan hun unieke aantrekkingskracht. Ze zijn een leuk en origineel cadeau voor bierliefhebbers van alle leeftijden. Bieradventskalenders zijn ook een goede manier om nieuwe bieren te ontdekken.

Bovendien bieden bieradventskalenders een spannende en educatieve ervaring. Elke dag biedt een nieuwe kans om iets te leren over bier, de brouwerij waar het vandaan komt, en de unieke smaken en aroma’s die het biedt. Het is een leuke manier om de wereld van ambachtelijk bier te verkennen, zonder ooit het comfort van je eigen huis te hoeven verlaten.

Bieradventskalenders voor Beer Geeks en beginnende bierdrinkers

Of je nu een echte beergeek bent of nieuw in de wereld van ambachtelijk bier, een bieradventskalender kan een spannende en verrijkende ervaring bieden. Het is een kans om je smaakpapillen te verrassen, je kennis van bier te vergroten en misschien zelfs een nieuwe favoriet te ontdekken.

De bieradventskalender, geïntroduceerd in 2013, biedt een unieke draai aan de traditionele adventskalender en is een leuke en educatieve manier om nieuwe bieren te ontdekken. Ondanks de veranderingen door de jaren heen, blijft de adventskalender een geliefde traditie die de anticipatie en vreugde van de adventsperiode benadrukt.

Ben je nog op zoek naar een leuk en uniek cadeau voor de decembermaand? Bekijk het  aanbod bieradventskalenders 2023

Cookie instellingen