Toegevoegd: 08-06-2022
Wat moet er op een bieretiket staan? Bepaalde informatie is verplicht om te vermelden op bieretiketten en sommige logo's en info worden vrijwillig toegevoegd.
Steeds vaker wordt de consumentenbescherming op Europees vlak geregeld. De belangrijkste regel is de EU Verordening 1169/2011, die de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten vastlegt.
Het is opvallend dat er bij alcoholhoudende dranken geen ingrediënten vermeld hoeven te worden. Er hoeft niet op het etiket te staan wie het bier gebrouwen heeft, of waar dat is gebeurd. Alleen de naam van de handelaar is voldoende.
Het warenwetbesluit etikettering stelt wel een aantal algemene regels voor voorverpakte drinkwaren: zo moet het etiket in de Nederlandse taal zijn geschreven, wanneer het product in Nederland is geproduceerd en als het voor de Nederlandse markt bestemd is.
Voor dranken met meer dan 1,2% alcohol is het niet verplicht de ingrediënten te vermelden, maar het mag wel. Als de ingrediënten worden vermeld, dan dienen deze op gewicht van zwaar naar licht opgesomd te worden.
Ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken staan wel op het etiket. Voor bier geldt dit voor glutenbevattende granen (tarwe, gerst etc.), noten en zouthout. Op het etiket staat dan "bevat" gevolgd door het desbetreffende Ingrediënt. Als alle Ingrediënten op het etiket staan, dan moeten allergenen in een afwijkende typografie worden getoond. De algemene lettergrootte op het etiket moet minimaal 1,2mm zijn.
De inhoud wordt aangegeven in liters, centiliters of milliliters. Vaak staat voor het volume op het etiket een soort "e". Dit e-teken geeft aan dat de brouwer werkt met een gemiddelde inhoud. Dat betekent dat de inhoud van het bier kan afwijken van de aangegeven inhoud.
Bij een bepaalde inhoud aan bier zijn er regels voor het maximale verschil:
- inhoud 20 tot 30cl mag tot 9ml afwijken
- inhoud 30 tot 50cl mag 3% afwijken
- inhoud 50 tot 100cl mag de afwijking tot 15cl zijn
Er mag geen gebruik worden gemaakt van het e-teken bij hoeveelheden boven de 10 liter.
Het Hertog Jan etiket is een mooi voorbeeld van een uitgebreid etiket, waar ook informatie op staat die niet verplicht is. Voorbeelden daarvan zijn de lijst met voedingswaarden, een waarschuwing voor zwangere vrouwen en een waarschuwing om niet te rijden met alcohol op.
De inhoud van het flesje moet altijd met een groter lettertype worden aangegeven dan de andere specificaties. Voor verpakkingen tussen 20cl en 100cl moeten de letters minimaal 4mm groot zijn. Dat is groter dan de rest van de tekst op het etiket.
De houdbaarheidsdatum staat op het etiket voorafgegaan door de woorden: "ten minste houdbaar tot" of "ten minste houdbaar tot einde". Daarmee garandeert de brouwer dat het bier de smaak behoudt tot tenminste die datum, mits het bier goed bewaard wordt. Vaak is het bier lang na de houdbaarheidsdatum drinkbaar. Het enige is dat de 'garantie' van de brouwer vervalt. Dranken met meer dan 10% alcohol hoeven geen houdbaarheidsdatum te hebben. Op wijn staat daarom bijvoorbeeld geen houdbaarheidsdatum.
Als het tijdstip van de houdbaarheid afhankelijk is van een bijzondere wijze van bewaren, moet dit op het etiket staan aangegeven. Daarom zie je vaak op je bier staan: 'koel en donker bewaren'.
Op het etiket moet de producent, verpakker of verkoper van het product staan. Het is verplicht de vestigingsplaats is hierin vermelden. In supermarkten zie je op huismerkproducten vaak de naam van de supermarkt staan en geen informatie over de producent van het bier.
Bij dranken met meer dan 1,2% alcohol, is het verplicht om dit op het etiket te melden. Het moet bestaan uit het symbool "% vol.", voorafgegaan door het werkelijke gehalte. Dit is weergegeven met maximaal een cijfer achter de komma.
Het verschil van het alcoholgehalte op het etiket en het werkelijk alcoholpercentage mag voor bieren tot 5,5% vol. maximaal 0,5% vol. zijn. Voor bieren boven 5.5% vol. mag de afwijking maximaal 1% vol. zijn.
Omdat het gewicht van alcohol lichter is dan water is er een groot verschil tussen het alcohol % vol en % gewicht, bij 5% vol is het gewicht maar 4% alcohol. In Nederland is het percentage volume over het algemeen wat wordt bedoeld als we het hebben over het alcoholpercentgage.
De productiepartij moet aangegeven zijn zodat de producten in geval van calamiteiten terug gevolgd kunnen worden naar de productiepartij.
Op het etiket moet het woord "bier" staan, of er moet een woord op het etiket staan dat het biertype aangeeft.
Op het etiket van bier moet aangegeven staan of er statiegeld op zit, zo ja, dan moet het bedrag van het statiegeld staan aangegeven op het etiket.
Met deze regels zijn we er nog niet, in één oogopslag met het woord 'bier' moet worden aangetoond wat de netto hoeveelheid is, wat de houdbaarheidsdatum is en wat het alcoholvolumepercentage is.
Veel landen eisen dat er een gezondheidsswaarschuwing in het etiket wordt opgenomen, in Frankijk is dit een icoontje dat waarschuwt tegen het drinken van alcoholhoudende dranken door zwangere vrouwen verplicht. In andere landen plaatsen veel brouwers dit logootje vrijwillig.
Ook zijn er allerlei vrijwillige logo's en andere informatie op het etiket te vinden, denk aan biologisch, recyclinglogo's, energie-inhoud, voedingswaarde of bijvoorbeeld een verhaaltje over het ontstaan van het bier of de brouwerij.