Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier maakt je productiever op je werk | Onderzoek

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier maakt je productiever op je werk

Toegevoegd: 06-02-2024

Bier drinken kan bijdragen aan betere prestaties op je werk. Dat tonen twee studies aan die proefpersonen alcohol lieten drinken en verschillende testjes lieten uitvoeren.

Bier drinken tijdens het werk
Bier drinken tijdens een werkoverleg
Vrouw aan het werk met een biertje

Hogere creativiteit

Het lijkt erop dat een matige hoeveelheid alcohol tijdens het werk de creativiteit en het probleemoplossend vermogen kan stimuleren. Dit is gebleken uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Illinois en  onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Graz, Oostenrijk . Hoe kwamen de beide studies tot deze uitkomsten?

Universiteit van Illinois

Bier tijdens het werk In dit onderzoek werden 40 mannen tussen de 21 en 30 jaar oud geobserveerd. De helft van hen dronk voldoende wodka om een bloedalcoholgehalte van 0,7 promille te bereiken (het equivalent van 2 grote glazen bier voor een gemiddelde man), en de andere helft onthield zich van alcoholconsumptie.

De mannen die de wodka dronken presteerden beter dan degenen die dat niet deden op een standaard “Remote Associates Test”, waarbij de deelnemers een set woorden getoond krijgen en gevraagd wordt om een gerelateerd woord te identificeren. De onderzoekers concluderen dat een lichte alcoholische roes een meer flexibele aandachtstoestand kan bevorderen, wat nuttig kan zijn voor het bedenken van creatieve oplossingen.

Onderzoek in Oostenrijk

Scores alcoholonderzoek Oostenrijk In dit onderzoek namen twee groepen mensen deel. De ene groep kreeg een raadsel voorgelegd waarbij ze een biertje mochten drinken met alcohol. De andere groep kreeg hetzelfde raadsel voorgelegd, maar kreeg hierbij de alcoholvrije variant.

Lees ook

Het raadsel dat de twee groepen moesten oplossen was: welk woord verbindt ‘Cottage’, ‘Blue’ en ‘Cake’. De groep die wel alcohol op had, kwam er al snel achter dat het antwoord ‘Cheese’ moest zijn. Bij de alcoholvrije groep duurde dat een stuk langer. De onderzoekers concluderen dat alcohol het creatieve denken stimuleert.

In de afbeelding zien we de gemeten scores op de test waarbij de groep die alcohol dronk significant beter scoorde (T1 was de score voor de interventie (het toedienen van alcohol) en T2 was de score na de interventie).  

Betere score met alcohol op

In beide studies werd dus geobserveerd dat deelnemers die een kleine hoeveelheid alcohol hadden genuttigd beter presteerden op taken waarbij creativiteit en probleemoplossend vermogen werden gevraagd. De onderzoekers suggereren dat een lichte alcoholische roes nuttig kan zijn voor het ontstaan van creatieve oplossingen. Echter, deze voordelen lijken alleen te gelden wanneer mensen licht aangeschoten zijn.

Drink met mate

Bovenstaande uitkomsten laten je misschien de koffieautomaat inruilen voor een tap, maar pas op... Hoewel dit allemaal veelbelovend klinkt, benadrukken beide studies dat het heel belangrijk is om niet te overdrijven met de alcoholinname. Overmatig alcoholgebruik tijdens het werk zal hoogstwaarschijnlijk ten koste gaan van de productiviteit. Bovendien kan alcohol, hoewel het de creativiteit kan stimuleren, de focus drastisch verminderen. Dus, hoewel een biertje op zijn tijd geen kwaad kan, is het belangrijk om verantwoordelijk en gematigd te blijven.

Benieuwd naar meer interessante weetjes over bier ?

Werkoverleg met een biertje

Cookie instellingen