Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht is een bierbrouwerij uit Dordrecht (Nederland) die is opgericht in 2008. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
1
Opgericht in
2008 (16 jaar actief)
Straat
Buddinghplein 20
Postcode
3311 BV
Plaats
Provincie
Land
Telefoonnummer
078-7507227
Website
Ketels te huur
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Winkel
Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?
Voeg nu een bier toe van Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht!De familietraditie van bierbrouwen is nieuw leven ingeblazen door Herman Marres, de oudste zoon van Pierre Marres, die het langst van de familie Marres een brouwerij heeft gerunt. Hij was de laatste brouwer van de Brouwerij Marres-Ceulen te Maastricht.
Herman Marres heeft zelf nooit professioneel gebrouwen tot hij met pensioen ging. Wel heel veel jaren als hobby. Herman werkte tot zijn pensioen in de vervoerssector bij het vervoerbedrijf Van Gend & Loos. In een krantenartikel las hij over jongeren die afhaakten bij stages en werd hierdoor geraakt. Vaak zijn dat leerlingen die niet goed kunnen meekomen in het reguliere mbo-onderwijs. Vaak hebben ze door problemen thuis met moeite het vmbo afgemaakt. Ook op het mbo komen ze moeilijk mee.’ Zij hebben veel coaching nodig en vinden daardoor lastig (leuke) stages. Marres dacht: "Laat ze iets doen wat ze leuk vinden, wat tastbaar is en waar ze iets aan hebben". Zo kwam hij op het idee van een ambachtelijke bierbrouwerij op te zetten als leerwerkbedrijf. Samen met Theo Tiebosch en Jules Schöningh richtte hij de Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht op.
Sinds vorig voorjaar draaien zo'n twintig mbo-ers van het Da Vinci College mee en na de zomer gaan ook hbo-studenten van Hogeschool InHolland aan de slag, om managementervaring op te doen. Marres: "De jongeren kijken niet over de schouder mee, maar voeren alles wat zij bedenken zelf uit en dat motiveerd. En om half vijf ’s middags mogen de ‘juniorbrouwers’ uiteraard zelf een biertje drinken".
"Jongeren vinden het cool om te zeggen dat ze in een brouwerij werken. Het product bier spreekt hen aan, evenals ook sponsors", zegt Marres. Zo beloofde een lokale bank een complete bierstraat (set van één ketel met randapparatuur), een bedrijf schonk de directietafel en de barkrukken. "Sponsors vinden het leuk dat dit een project voor de jeugd is. Maar ze vinden het ook belangrijk dat er geen geld over de balk wordt gegooid. We hebben geen cent schuld. Maar rijk word je ook wwer niet met een ambachtelijke brouwerij". Daarom is de medewerking van het Da Vinci College en de gemeente onmisbaar. Hiervan kregen we voor de brouwerij twee jaar een antikraakpand in bruikleen.
Deze week gaat de brouwerij naar een nieuw pand aan het Buddinghplein, waarin tot 1970 Brouwerij de Sleutel zat. Hier zal 200 of 250 liter bier in plaats van vijftig liter uit de ketels vloeien. Vijftig tot honderd leerlingen per jaar kunnen dan hun creativiteit en inspiratie kwijt, onder wie leerlingen van de horecaopleiding die in september aan het Da Vinci College start. Marres: ‘Samen maken we van Stadsbrouwerij Dordrecht de meest authentieke micro brouwerij van Nederland, met de beste tapcursus.’