Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

8 voordelen van bier uit blik | Blikjes speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

8 voordelen van bier uit blik

Toegevoegd: 24-01-2021

Bierblikjes werden lang gezien ondergeschikte verpakking voor bier. Maar wist je dat bierblikjes voordelen hebben ten opzichte van flesjes bier en dat steeds meer speciaalbieren op blik worden afgevuld? Bekijk in dit bierweetje de 8 voordelen van bier op blik. 

Bierblikjes muur
Verschillende bierblikjes
4 bierblikjes op een rij van heel klein tot groot

Bierblikjes vs. bierflesjes

Over het algemeen worden er meer bierflesjes verkocht dan bierblikjes. Bierblikjes hadden jaren lang een slecht imago, zo werden ze vaak geassocieerd met daklozen. Maar wist je dat bierblikjes eigenlijk beter zijn dan bierflesjes om bier in af te vullen? Bekijk de 8 voordelen van bier op blik ten opzichte van bier uit een flesje.

1. Smaak

De smaak van bier uit een bierblikje blijft beter bewaard dan bier uit een flesje. Veel mensen denken dat bier uit blik een smaak van metaal heeft, maar dat is niet waar. De binnenkant van het blikje is geproduceerd met een filmlaag op het metaal. Hierdoor wordt al het contact van het metaal met het bier uitgesloten, waardoor er geen sprake kan zijn van een metaalsmaak. Het is zelfs zo dat bier in blik langer vers blijft vergeleken met glazen flesjes. Voordelen van bierblikjes

Licht heeft invloed op de smaak van bier... Test dit voor jezelf eens door twee flesjes van hetzelfde merk op een verschillende manier te bewaren. Zet het ene flesje een paar dagen vol in de zon en het andere flesje in de ijskast. Koel vervolgens het flesje dat in de zon heeft gestaan ook en vergelijk; kun jij proeven welk bier in het licht heeft gestaan?

Het metaal van een bierblikje zorgt ervoor dat het daglicht niet bij het bier kan komen en dat de smaak dus niet wordt beïnvloed door licht. 

Een andere bedreiging voor de kwaliteit van bier is zuurstof. Een bierflesje is vaak minder goed afgesloten, aangezien er in de kraag van de fles zuurstof kan doordringen. Hierdoor kan oxidatie optreden, waardoor de smaak wordt aangetast. Het bier krijgt een wat muffige smaak en geur. Blikjes worden volledig luchtdicht afgesloten en zuurstof krijgt geen kans om invloed uit te oefenen op het bier. 

2. Ruimte en transport

Bierflesjes nemen best veel ruimte in beslag omdat ze vaak hoger zijn dan blikjes en ze ook met wat ruimte ertussen moeten worden verpakt om glasbreuk te voorkomen. In tegenstelling tot bierflesjes zijn bierblikjes compact, stapelbaar en dus makkelijk te vervoeren of op te bergen. Het vervoeren van bierblikjes heeft volgens Analyse Nederland positievere gevolgen voor de CO-2 uitstoot, het scheelt namelijk 50% capaciteit per lading. Het blikje bier laat dus een kleinere 'carbon footprint' achterd dan het flesje bier. 

3. Recyclebaar

Het materiaal dat wordt gebruikt om bierblikjes te produceren is aluminium. Gerecyclede bierblikjes Het aluminium wordt verzameld, gesorteerd en vervolgens opnieuw gesmolten en gerecycled tot nieuwe blikjes. De opbrengst van het recyclen van bierblikjes is meer dan het dubbele dan van elke andere verpakking ter wereld. 

Bierflesjes zijn ook herbruikbaar, alleen zijn de kosten om te recyclen hoger. Het bierflesje wordt eerst teruggestuurd naar de brouwerij, waar de flesjes worden schoongemaakt en het etiket eraf wordt geweekt. Flesjes met veel beschadiging worden weggegooid, de rest wordt hergebruikt. Dit betekent dat de flesjes gemiddeld maar 30 keer kunnen worden gebruikt. 

De hogere kosten voor het recyclen van bierflesjes komt vooral door het metalen dopje. Het dopje wordt namelijk ingezameld via het restafval. Het restafval wordt verbrand, waarna de metalen producten worden teruggewonnen uit de bodemassen, zo ook de bierdopjes. Met magneten kunnen ze de metalen uit de asresten halen en kunnen de gevonden metalen worden gebruikt voor nieuwe verpakkingen. 

Lees ook

4. Statiegeld

In tegenstelling tot bierflesjes, hoefden bierblikjes niet terug naar de supermarkt te worden gebracht. Dit is echter veranderd op 1 april 2023, toen werd in Nederland statiegeld op blik ingevoerd.

Je betaalde vroeger minder bij de aankoop van je blikje, omdat er geen statiegeld op bierblikjes zat. Blikjes hadden een groot aandeel in het zwerfaval en de kosten die werden gemaakt om het op te ruimen. Daarom had de ministerraad in 2020 een wetgeving klaarliggen. Deze zou worden ingezet als het aantal blikjes zwerfafval in 2021 niet met minimaal 70% is afgenomen. Er was echter geen sprake van voldoende afname, waarna in februari 2021 duidelijk werd dat er ook statiegeld op blikjes geheven ging worden. Dat statiegeld zou eind 2022 worden ingevoerd en het statiegeldbedrag per blikje zal €0,15 bedragen. De invoering van het systeem werd uiteindelijk uitgesteld tot 1 april 2023.

5. Temperatuur

Het bier in een blikje is sneller koud dan bier in een glazen bierflesje. Dit komt onder andere doordat de wand van het blik zó dun is, dat de inhoud twee keer zo snel afkoelt vergeleken met glas. Daarnaast bevat blik bewegende elektrische deeltjes die energie in de vorm van warmte aan elkaar kunnen doorgeven. Hierdoor kan blik de warmte relatief makkelijk afstaan aan de buitenlucht. Glas bevat ook elektrische deeltjes, maar in tegenstelling tot blik, zitten deze elektrische deeltjes hier vast. Hierdoor kunnen deze deeltjes de energie in vorm van warmte (bijna) niet aan elkaar doorgeven en kan glas warmte ook minder makkelijk afstaan aan de buitenlucht. Kortom, de thermische geleidbaarheid van aluminum (waar bierblikjes van worden gemaakt) is veel beter dan die van glas.

6. Instagrammable blikjes met bier

Het fotograferen van bierblikjes is eenvoudiger dan het fotograferen van bierflesjes. Met bierflesjes moet je rekening houden met de weerspiegeling van het glas. Zo kan het zo zijn dat het licht niet wil meewerken wanneer je een flesje op de foto wilt zetten, met een bierblikje heb je hier minder last van. Zo kan je de perfecte foto's van je bier maken voor op Untappd of Instagram

Ook kun je met een blikje leuke effecten bereikend door het blikje bijvoorbeeld vast te klemmen aan het glas. Wees creatief en verras je vrienden en volgers!

Blikje bier aan bierglas vastgeklemd

7. Marketing mogelijkheden

Voor brouwerijen zijn bierblikjes interessanter om te ontwerpen met een mooi etiket. Op een bierblikje kan je namelijk veel meer én mooiere visuals kwijt als brouwer dan op een flesje. Door de bierblikjes steeds een ander visual te geven, is er een kans dat de blikjes worden gezien als verzamelobject. Het etiket van een bierblikje is dus ook goed voor de merkuitstraling. 

Het is wettelijk verplicht om bepaalde onderdelen te vermelden op je etiket. Zo moet de inhoud van het bier vermeld zijn op het etiket, maar ook het type bier, alcoholpercentage, het stamwortelgehalte, producent / verpakker of verkoper, de ingrediënten, hoe je het bier het best bewaart, een waarschuwing voor zwangeren, of je het bier moet weggooien in de glasbak of dat het flesje statiegeld heeft en de houdbaarheidsdatum.

De onderdelen die verplicht zijn om te vermelden nemen dus al erg veel plek in beslag op een etiket. Omdat een bierflesje bijna nooit helemaal wordt bedrukt, is er minder ruimte om visuals op het etiket te plaatsen. De oppervlakte van een bierblikje wordt meestal wel helemaal gebruikt, zo heb je veel meer ruimte voor visuals en om extra informatie te vermelden.  

8. Fraaie kerstdecoratie

Tot slot kun je bierblikjes, in tegenstelling tot bierflesjes, uitstekend gebruiken om je kerstboom te versieren. Ben je wel een keer klaar met elk jaar dezelfde ballen en slingers en wil je een keer wat anders? Zorg dan dat je in aanloop naar kerst een goede hoeveelheid bier op blik aanschaft en het bier opdrinkt! Vervolgens bevestig je een haakje aan het blikje en hang je fraaie 'bier kerstbalblikken' in je boom. 

Cookie instellingen