Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierblik bestaat ruim 80 jaar | Blikje bier sinds 1935

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierblik bestaat ruim 80 jaar

Toegevoegd: 04-02-2015

Het eerste blikje bier werd ruim 80 jaar geleden verkocht. Bier in blik is inmiddels niet meer weg te denken. Meer dan de helft van al het bier wordt op blik verkocht.

Bierblikken op een rij
Bierblikken naast elkaar
Bierblikjes naast elkaar

Bierblik is ruim tachtig jaar oud

Hoera voor het bierblik! Het is ruim 80 jaar geleden dat het eerste blik bier werd verkocht. Krueger Beer verkocht voor het eerst bier in blik in Richmond (Virginia) in 1935.

Geschiedenis van blik als verpakking

Bierblikjes bij elkaar Het bierblikje heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Al voor de drooglegging in de VS bestond er interesse om dranken op blik te verpakken, maar men liep tegen een aantal problemen aan. 

Ten eerste waren de soldeernaden van gewone blikconserven uit die tijd niet sterk genoeg om de druk van koolzuurhoudende dranken te weerstaan en het tweede probleem was dat de smaak van bier verslechtert in aanraking met metaal. Het eerste bier in blik werd daarom pas in 1935 verkocht na de uitvinding van verbeterde naden en een coating voor de binnenkant op basis van vinyl.

De brouwers waren in het begin erg terughoudend, maar Krueger was de eerste brouwerij die het aandurfde. Zij sloten een contract met American Can Co. nadat uit een enquête was gebleken dat consumenten bier op blik best konden waarderen. 

Lees ook

De Amerikaanse brouwerij lanceerde de eerste blikken bier op 24 januari 1935 en het bleek een gouden zet. Het blik was meteen erg populair en een half jaar later bestelde Krueger elke dag 180.000 blikjes bier bij de American Can Co. 

In de Tweede Wereldoorlog lieten Amerikaanse brouwerijen miljoenen blikjes bier naar de soldaten verschepen. Het lipje op het blikje bestond nog niet, dus het biertje werd geopend door een gat in het deksel te prikken.

Van speciale opener naar treklipje

Oorspronkelijk was er een speciale opener nodig om blikjes bier open te maken. En dat was natuurlijk best omslachtig, want had je deze speciale opener toevallig net niet bij de hand, dan kon je ook niet genieten van je biertje.

Een nieuw soort blikje, met een lipje waarmee het blikje zonder opener geopend kan worden, werd uitgevonden door Ermal Fraze in 1966. Dit systeem wordt tegenwoordig nog steeds -gebruikt.

Bierblik goed voor het milieu

Uiterlijk is er eigenlijk niet veel veranderd aan het bierblik. Wel is in 2005 de wanddikte van het bierblik aangepast, van 0,103 mm naar 0,097 mm. Een heel klein verschil, maar een enorme besparing op grondstoffen en daarmee op het milieu. En bierblikjes van aluminium kunnen een onbeperkt aantal keer worden recycled.

Meer voordelen blikbier

Het succes van het bierblik is natuurlijk goed te begrijpen. Bier in blik blijft langer goed dan in een fles en het is ook een stuk gemakkelijker te vervoeren omdat het minder breekbaar is dan glas. Geen verspilling van bier dus en het is daarnaast óók gunstig voor het milieu, omdat er meer bier per trailer kan worden vervoerd en er dus minder uitstoot nodig is. Bekijk alle 8 voordelen van bier op blik ten opzichte van bier op fles.

Cookie instellingen