Toegevoegd: 19-10-2018
Bier werd jarenlang gezien als een echte mannendrank. Ook het brouwen ervan wordt wel eens gezien als echt mannenwerk. Maar dat is niet terecht, want we hebben bier aan vrouwen te danken.
Bier kent inderdaad een hele lange geschiedenis. Wél is het zo dat het eerste opgeschreven recept van een vrouw is. De vrouw (godin) werd Ninkasi genoemd en werd beschouwd als de Soemerische godin van het bier. Zij zou zo'n 3.800 jaar geleden zijn begonnen met brouwen. Soemeriërs waren dan ook de eersten die goede bewijzen nalieten van verschillende bieren/recepten. Er bestonden erg veel biergodinnen, zoals: Ninkasi, Kubaba, Menqet en Sekhmet.
Het bierbrouwen werd uiteraard uitgevoerd in de keuken, waar de vrouwen het in die tijd voor het zeggen hadden. De vrouwen waren ook nog steeds verantwoordelijk voor het product toen bier een bekende en veel gedronken drank was.
Rond de vijfde eeuw na Christus werden de vrouwen ook wel "Alewifes" genoemd. Ze brouwden grote hoeveelheden bier. Voornamelijk was dit voor bezoek, vrienden en familie. Maar wat de vrouwen overhielden van het bier verkochten ze aan huis. Hier hebben ze dan ook de naam "Alewifes" aan te danken.
Toen de inquisitie begon, die strengere gendernormen en de veroordeling van hekserij begon te bevorderen, grepen mannelijke brouwers het aan als een kans om zich te ontdoen van vrouwelijke brouwers als concurrentie, aldus het Smithsonian. Voordien droegen vrouwelijke brouwers lange, puntige hoeden en gebruikten zij ketels, deze kenmerken associëren we nu met "heksen". Zij droegen deze hoeden zodat ze te zien waren op de marktplaatsen waar ze hun bier verkochten.
Uiteindelijk begonnen mannelijke brouwers informatie te verspreiden. Die informatie beweerde dat vrouwelijke brouwers deelnamen aan hekserij. Op dat moment kon je op basis daarvan worden gestraft met een gevangenisstraf of zelfs de dood, hierdoor werden vrouwelijke brouwers uit angst afgeschrikt. Door deze informatie gingen vrouwen langzamerhand minder bier brouwen en werd het meer en meer overgenomen door mannen.
Toen er regels begonnen te ontstaan over het brouwen van bier, hop werd ontdekt en bier een steeds groter bereik kreeg ontstonden er brouwgildes. Dit gebeurde rond 1200 in Londen. Het bier werd in eerste instantie gebrouwen door de vrouw, simpel in de keuken. Dit werd later verplaatst naar de grote industrie waar de mannen de baas waren.
Deze industriële revolutie zorgde ervoor dat het doel van het brouwen en transporteren van bier over de hele wereld werd verbeterd. De mannen namen de bierproductie langzaam over en rond de 20e eeuw was de productie én consumptie van bier volledig in de handen van mannen.
Daarbij veranderde het beeld van de vrouwen intensief. Ze moesten ingetogen, maagd en getrouwd zijn. Het drinken van bier was ineens niet meer zo damesachtig als daarvoor. We mogen de dames zeker een bedankje geven voor één van de "mannelijkste" dranken ooit.