Toegevoegd: 08-10-2019
Hoe tap je het beste pilsje? Voor veel mensen is dat een vraag. Na deze uitleg kan ook jij het beste biertje tappen voor jezelf en/of voor je vrienden.
Als eerste is het erg belangrijk dat je een schoon glas pakt, daar bedoelen we mee dat je geen vet- of zeepresten in je glas moet hebben. Hiermee voorkom je dat jouw biertje dood slaat. Bij voorkeur ook een sproeier om het glas op dezelfde temperatuur te krijgen als het bier, zodat het bier eigenlijk zonder temperatuurverschil het glas zal raken. Daarna even je glas op de kop houden zodat het overige water uit het glas zal druppelen. Ben je nog op zoek naar een mooi bierglas?
Dan gaan we beginnen aan het echte werk. Doe de tapkraan eerst helemaal open en zorg ervoor dat het eerste beetje bier verloren gaat. In het eerste deel zit namelijk schuim en dat willen we niet in het glas krijgen.
We trekken de kraan open en houden het glas 45 graden onder de kraan. Als we bijna aan het einde zijn houd je het glas steeds rechter totdat het vol zit. Let hierbij op dat de tuit van de tap het bier in het glas niet raakt. Vervolgens sluit je de tap in een vloeiende beweging.
Je laat het glas overlopen met schuim en wacht eventjes. Dan haal je het schuim eraf en haal je de afschuimer 45 graden over het glas heen. Op dit moment heb je een mooie volle schuimkraag van zo'n 2 tot 2,5 cm.
Als laatste ga je het glas uitserveren. Dit doe je met het logo van het glas naar de klanten/ vrienden toe. Proost! Je hebt zojuist het perfecte pilsje getapt!