Toegevoegd: 28-09-2018
Iedereen wat dat een te grote hoeveelheid aan alcohol slecht voor je lichaam is, maar is alcohol zo slecht dat het het risico op kanker significant verhoogt?
Kennisinstituut Bier meldt dat kanker verschillende leefstijlrisicofactoren heeft. Roken is de belangrijkste. Gevolgd door ernstig overgewicht en infecties. Alcohol kan ook het risico op het krijgen van kanker verhogen. Nieuw onderzoek kijkt naar de bijdrage van verschillende hoeveelheden alcohol op het risico op de twintig meest voorkomende kankersoorten.
Als de risico’s van de kankersoorten worden samengevoegd blijkt dat tót 15 gram alcohol per dag het totale risico niet is verhoogd. Vanaf 15 gram alcohol per dag is er wel een risicoverhoging. Een glas bier van 25cl bevat 10 gram alcohol. Vanaf de 15 gram is er wel een risico-verhoging. Deze studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ''Journal of Nutrition and Health Sciences''.
De onderzoekers richten zich op de twintig meest voorkomende kankersoorten in de westerse wereld. Op basis van bestaande wetenschappelijke data berekenen ze bij verschillende hoeveelheden alcohol wat het risico is om deze soorten kanker te krijgen.
Dr. Henk Hendriks:
Tot 15 gram alcohol per dag blijkt er geen risicoverhoging op het krijgen van de meest voorkomende kankersoorten. Vanaf 15 gram per dag is er wel een risicoverhoging (zie: tabel 1). Over het algemeen geldt: hoe meer alcohol, hoe hoger het risico op kanker. Daarnaast blijken vrouwen gevoeliger dan mannen.
Alcohol kan het risico verhogen op zes soorten kanker. Het gaat om kanker aan het hoofd, de hals, de slokdarm, de borst, de lever en de dikke darm. Bij borst- en dikkedarmkanker is het risico al enigszins verhoogd bij het drinken van één glas. Bij de ander kankersoorten vanaf hogere consumptie. Over het algemeen geldt: hoe meer je drinkt, hoe hoger het risico op kanker. Ook zijn er een paar soorten kanker (bv. Non Hodgkin) waarbij alcohol juist lijkt te beschermen tegen kanker.