Toegevoegd: 03-06-2016
Ieder (Nederlands) bier is voorzien van een categorie, S, 1, 2 of 3. Veel mensen denken dat dit te maken heeft met de kwaliteit, maar is dit ook zo?
Ieder bieretiket is voorzien van informatie over het stamwortgehalte. Dit is een aanduiding van het aandeel vaste stoffen in het wort vóór de gisting tot bier. Het is een maat voor de dichtheid van de oplossing. In Europa wordt het stamwortgehalte aangeduid in graden Plato.
In Nederland mag het stamwortgehalte (graden Plato) niet worden vermeld op het etiket, daarom zijn de bieren ingedeeld in categorieën. De flesjes kunnen ingedeeld worden in vier verschillende categorieën, S, 1, 2 of 3. Tot welke categorie het bier behoort, wordt bepaald door het aantal graden Plato.
Op de buitenlandse bieren staat over het algemeen geen categorie vermeld. Meestal worden op die bieren het stamwortgehalte in °P vermeld.
De EBU op het etiket staat voor de uit hop afkomstige bitterheid in het bier. EBU is een afkorting voor European Bitterness Units.
Op basis van het aantal Graden Plato wordt de accijns op bier berekend. In welke categorie het bier valt is bepalend op het accijnstarief. Tussen categorie S en categorie 3 zit namelijk een enorm verschil.
Bekijk de accijns tarieven per categorie.